Religiniai skirtumai: kaip išsaugoti santykius?

Jei jūs ir jūsų partneris išpažįstate skirtingas religijas, ar tai reiškia, kad jūsų santykiai yra pasmerkti žlugti? Nebūtinai. Tačiau turite būti labai tolerantiški vienas kitam, gerbti vienas kito įsitikinimus ir nemėginti vienas kito pakeisti.

Jei jūsų partneris išpažįsta kitą religiją nei jūs, santykiuose gali kilti problemų. Juk nuo išpažįstamos religijos priklauso požiūris į gyvenimą. Pavyzdžiui, religija dažnai nurodo, kaip reikia tvarkyti pinigus ir kaip reikia gyventi šeimoje.

Tačiau jei jūs išpažįstate skirtingas religijas, dar nereiškia, kad jūsų porai nieko neišeis. Patariame, kaip sutarti poroje, jei partneriai išpažįsta skirtingas religijas.

1. Gerbkite vienas kito požiūrį. Nesvarbu, ar jūs ginčijatės dėl politikos, ar dėl to, ką valgysite vakarienei, visada prisiminkite, kad religija – tai asmeninis pasirinkimas. Jei jūs abu gerbsite vienas kito įsitikinimus, išvengsite didelių barnių ir neįžeisite vienas kito. Jokiu būdu nesistenkite savo partneriui įrodyti, kad jūsų religija yra „geresnė“, „teisingesnė“ ar dar kokia nors. Tiesiog susitaikykite su faktu, kad jūs turite skirtingas nuomones.

2. Bandykite atrasti bendrumų. Visos religijos turi tam tikrų panašumų, tik reikia pasistengti juos rasti. Pavyzdžiui, greičiausiai visos religijos skatina būti geriems. Sutelkti visą dėmesį į skirtumus, o ne panašumas, yra didelė klaida, nes tuomet imsite daugiau pyktis.

3. Nesileiskite, kad jūsų artimieji nurodinėtų, ką jums reikia daryti. Gali būti, kad jūsų šeimos nariai norės, kad partneris priimtų jūsų religiją. Nepasiduokite tokiam spaudimui, tik jūs abu nuspręskite, kaip jums elgtis. Kai kuriate šeimą, turite prisiminti, kad jūsų šeima – tai jūs ir jūsų sutuoktinis, o ne jūs ir visi jūsų abiejų giminės. Gerbkite, ką sako jūsų artimieji, tačiau priimkite tokį sprendimą, kad gerai būtų jums ir jūsų sutuoktiniui.

4. Planuokite vaikus ir aptarkite jų auklėjimą. Su savo partneriu pasikalbėkite apie tai, kada norite vaikų, kaip juos auklėsite, kiek jų norite. Gali būti, kad dėl daug ko nesutarsite, tačiau iš anksto priimkite kompromisą svarbiausiais klausimais. Viską suplanuokite ir laikykitės šio plano. Gali būti, kad nuspręsite savo vaikus supažindinti su abejomis religijomis. Jei taip, kai vaikai užaugs, tegul patys renkasi, kokią religiją nori išpažinti.

5. Nebandykite savo partnerio pakeisti. Jei norite savo partnerį priversti atsisakyti savo religijos ir priimti jūsiškę, jūsų santykiams gali kilti grėsmė. Būkite tolerantiški.