Tikros Velykos

Artėja viena gražiausių pavasario švenčių – Velykos. Prieš didžiausią ir gražiausią pavasario įvykį nuo senų laikų šeimininkės puošdavo namus. Įvairiais rankdarbiais išmarginti namai ir šventinis stalas atrodo jaukiai ir spalvingai. Siūlome jums keletą patarimų namų puošybai: pažadame, jog daug pinigų išleisti nereikės, o džiaugsmo bus visai šeimai.

Kuo daugiau šviesių, ryškių spalvų

Visų pirma, prieš artėjant Velykų šventei, būtinai susitvarkykite namus ir nepalikite nė vienos dulkelės. O taip pat Velykų belaukiant šventinę atmosferą pajusite pasikabinę geltonas arba oranžines užuolaidas. Mokslininkų nustatyta, kad ryškios, šviesios spalvos teigiamai veikia nuotaiką, todėl kambarius papuošę geltonomis, oranžinėmis ir panašaus atspalvio užuolaidomis, lovų, pagalvių užvalkalais, kitomis dekoracijomis, tikrai pajusite daug teigiamų emocijų šventės belaukiant.

Žalumynai

Papuoškite namus žalumynais. Prisiskinkite “kačiukų” ar kitokių augalėlių ir iš jų pasidarykite puokšteles. Jos labai gražiai papuošia stalą, tinka ir ant palangių pastatyti. Itin gyvybingai atrodys plaukiojančių vandenyje gėlių puokštelės stikliniame dubenėlyje ar vazoje.

Dekoracijos

Originaliai namai atrodys pasigaminus velykinius viščiukus iš veltinio, kuriais galima papuošti namus. Pasiėmus vilną tereikia ją sukti tol, kol pasidarys pūkuotas gumulėlis. Iš veltinio pagaminus arba iš popieriaus iškirpus akytes, snapelį, kojytes, priklijuokite prie veltinio ir pagamintais viščiukais išpuoškite savo namų kambarines gėles ar dekoruokite šventinį stalą. O taip pat iš veltinio galima pasigaminti ir įvairiaspalvių margučių arba zuikučių.

Labai populiari Velykų puošmena – iš kiaušinio kevalo padaryti paukščiukai. Žalio kiaušinio vidų išpūskite, kevalą pamarginkite, priklijuokite iš popieriaus sulankstytus sparnelius, uodegą, snapą ir papuoškite virtuvę savo padarytais paukščiukais.

Kaip dažyti margučius?

O kaip gi Velykos be margučių? Keli patarimai, kaip juos dažyti.

Su vašku. Ant pašildyto kiaušinio karštu vašku marginama su mediniu pagaliuku arba smeigtuko galvute. Šalia pasidėkite indelį su karštu vašku. Kiaušinį laikykite už galų vienoje rankoje ir pradžioje marginkite šonus, paskui galus. Raštą komponuokite iš taškų ir į vieną galą plonėjančių brūkšnelių.

Batika. Kiaušinį apdėliokite svogūnų lukštais, žemuogių lapeliais, karpinėliais ir suvyniokite į marlę, kojinės skiautelę ar šiaip kokį skudurėlį, apsukite siūlais ir virkite dažuose arba svogūnų lukštuose. Kai kiaušiniai išvirs, išimkite ir išvyniokite kiaušinius – ant jų lieka įvairiausi raštai. Galima prieš merkiant į dažus, kiaušinius išrašyti lašiniais ar apvarvinti vašku nuo degančios žvakės.

Tiems kas neturi laiko ir jėgų dažyti margučius Velykoms, rekomenduojamas greitas dažymo “receptas”. Nuimkite nuo keleto svogūnų lukštus ir įmeskite į verdantį puodą. Gerokai pavirus lukštus, sudėkite kiaušinius (lukštų turi būti tiek, kad beveik nesimatytų juose kiaušinių). Palaukite, kol kiaušiniai išvirs. Štai ir viskas – įvairių raštų margučiai jau paruošti!

Priminimas

Sunkiausiai nusidažo švieži kiaušiniai, o geriausiai – ne mažiau kaip keturių dienų ar savaitės. Tiek augalinius, tiek pirktinius dažus, prieš jais dažant, pasūdykite.

Kristina Bružaitė