Suviliojo šypsena

Kai iš burnos sklinda blogas kvapas, vengiame šypsotis ir juoktis, kompleksuojame. Kaip įveikti šią problemą?

Seilės

Norite tikėkite, norite – ne, seilės – geriausias ginklas prieš blogą kvapą iš burnos.

Štai kodėl burnos džiūvimas, ką neretai sukelia kai kurių medikamentų vartojimas arba tam tikros ligos, sukelia prasto kvapo problemų. Seilės nuplauna maisto daleles ir bakterijas, taip pašalindamos dalį kvapo sukėlėjų.

O kodėl taip dvokia iš burnos ryte? Tai lengvai paaiškinama: miegant seilių gamybos procesas sulėtėja, leisdamas įvairioms dalelėms ir kvapui ilgiau išlikti burnoje. Štai situacija, kurioje becukrė kramtomoji guma, stimuliuojanti seilių gamybą, yra itin naudinga.

Geriausias pasirinkimas – kramtomoji guma su ksilitoliu (cukraus pakaitalas), kuris ne tik padeda išsiskirti seilėms, bet ir užkerta kelią bakterijoms, atakuojančioms burnos ertmę.

Dantys

1. Reikia dažnai keisti dantų šepetukus, bet ne dantų pastą.

Ne visai taip. Ne tik dantų šepetuką reikia keisti (beje, jį patartina keisti kas du tris mėnesius arba persirgus infekcinėmis ligomis). Specialistai nepataria ilgai valyti dantų ta pačia pasta. Mat visos pastos šiek tiek skiriasi sudėtimi, o dantims ir burnos ertmės gleivinei reikalingos įvairios medžiagos.

2. Dantų šepetuką ir pastą gali pakeisti burnos skalavimo skystis.

Burnos skalavimo skysčiai yra tik papildoma burnos ertmės higienos priemonė. Antiseptiku rekomenduojama praskalauti burnos ertmę, dantis išsivalius pasta su šepetuku.

Renkantis burnos skalavimo skystį reikia žinoti, kad jie yra dviejų rūšių: kasdieniniai, kuriuose mažai veikliosios medžiagos, ir gydomieji. Šiaip reikia skalauti po burnos ertmės operacijų, jei yra įvairių uždegimų. Pirkti gydomuosius skalavimo skysčius, nepasikonsultavus su specialistu, nepatartina.

3. Iš tėvų, senelių paveldėjau sveikus tvirtus gražius dantis. Tokius ir turiu iki šiol, nors jų niekada nevaliau.

Taip, yra tokių žmonių, kurie sulaukę garbingo amžiaus turi sveikus dantis, nors niekada dantų nevalė. Tai tiesiog paveldimumas. Jei vienas iš tėvų ar senelių turi labai gerus dantis, tai nereiškia, kad vaikai ar anūkai paveldės tokius pat.

4. Šepetėliu reikia šveisti ne tik dantis, bet ir liežuvio paviršių.

Tiesa. Dabar galima įsigyti specialių dantų šepetėlių, pritaikytų ir liežuviui nuvalyti. Išvalius dantis, papildomai patariama nuvalyti ir liežuvio nugarėlę, nes čia taip pat gali kauptis ar kaupiasi bakterijos, dėl kurių iš burnos gali sklisti nemalonus kvapas.

5. Jei iš burnos sklinda blogas kvapas, vadinasi, žmogus nevalo dantų.

Nebūtinai. Iš burnos blogas kvapas gali sklisti dėl įvairių priežasčių – dėl ėduonies pažeistų dantų, netinkamų mitybos įpročių, uždegimo burnos ertmėje, sutrikusio virškinimo ar apskritai dėl ligos ir pan.

Šiuo atveju labai svarbu kreiptis į odontologą. Jei, pašalinus visas galimas priežastis, blogas kvapas iš burnos toliau sklis, odontologas siųs jus pas atitinkamą specialistą.