Kalėdų karštinė

Metai iš metų spalvotos lemputės, dovanų bumas, lūžtantys nuo vaišių stalai vis labiau užgožia tikrąją šv. Kalėdų prasmę. Ar pagrįstai ir tikslingai visuomenė pasiduoda prieššventinei karštligei ir jau nuo lapkričio mėnesio pradeda šluoti parduotuvių vitrinas?

Kokie žmonės pasiduoda Kalėdų karštligei?

Didžiausias prieššventinis prekybininkų masalas – žemesnio sąmoningumo žmonės t.y. tie, kurie lengvai pasiduoda visuomenės, žiniasklaidos formuojamai nuomonei, reklamos įtakai, neturi savo tvirtų pažiūrų ir įsitikinimų. Neretai tokie žmonės savo tuštybę bando „užpildyti“ pirkdami kuo daugiau ir kuo brangesnių dovanų savo draugams, kolegoms, artimiesiems.

Dar likus keliems mėnesiams iki Šv. Kalėdų karštligės „pacientai“ sudarinėja ilgus sąrašus ką šiemet reikėtų pasveikinti. Be šeimos narių, tokiame sąraše paprastai atsiduria tie, iš kurių ateinančiais metais tikimasi sulaukti naudos: pvz.: verslo dovanos – tikintis išsaugoti lojalius klientus, draugams – siekiant užsitikrinti galimybę visuomet kreiptis pagalbos, pažįstamiems ir giminaičiams – iš asmeninio savanaudiškumo, kad jie taip pat padovanos kažką vertingo ir t.t. Procesas — kai vaikai „užsakinėja“ dovanas dar ankstyvą rudenį, o suaugusieji lyg tarp kitko “tarsteli” saviems, kad baigiasi kvepalai, greit bus įdomus koncertas — yra įprastas prieššventinis reiškinys tokių žmonių gyvenime. Bet ar visuomet brangi dovana gali atstoti mylimo žmogaus šilumą ir dėmesį?

Aukštesnio sąmoningumo žmonės nėra paveikiami prieššventinės karštligės. Jie dar nepamiršo tikrosios šv. Kalėdų prasmės ir advento periodą skiria susikaupimui, laukimui, rodo dėmesį artimiesiems bei tiems, kuriems trūksta dėmesio ir meilės. Jų sąmonės neveikia mirgančios reklamos bei skatinimai apsipirkinėti. Ši žmonių kategorija nesureikšmina dovanų vertės ar blizgančio įpakavimo, todėl iš jų gautos dovanos paprastai būna kiek pigesnės, bet originalesnės (pvz.: rankų darbo) ir visuomet širdžiai mielos. Dažniausiai jos būna teikiamos nuoširdžiai, nesitikint kažką gauti mainais, nes jiems malonus pats dovanojimo procesas.

Prisimenate vaikystės žiemos šventes, kvepiančias mandarinais ir močiutės kepiniais? Juk tai buvo taip neseniai, o kur dabar tai dingę? Stalai lūžta nuo įvairiausių patiekalų, cheminių saldumynų, alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų. Dar likus savaitei iki švenčių žydruosiuose ekranuose mirga specialistų patarimai kaip nepersivalgyti, ką daryti apsinuodijus maistu ir t.t. Kur šiandien dingo saikingumas ir kitos vertybės? Ar visada gausiai nukrautas stalas užtikrina jaukesnes šventes?

Šv. Kalėdos yra Jėzaus Kristaus gimtadienis, bet ar jis visuomet pakviečiamas į puotą, kuri gruodžio 25 d. vyksta Jūsų namuose? Šiandien Kalėdinių puotų durys paprastai atviresnės Santa Klausui nei Jėzui Kristui, nes būtent jis atneša dovanas.

Šv. Kalėdas švenčiame tam, kad Kristus gimtų mūsų širdyse. Jeigu tai užmirštame, adventas su savo tradicijomis bei Kalėdų šventė netenka savo šerdies.

Taigi, sąmoningai neperkaiskime Kalėdų karštligės metu ir išlaikykime tikrąsias vertybes.