Vietoj pelnyto pripažinimo moterims vėl siūlomos vystančios gėlės

Ar žinote, kad 248 Vilniaus miesto gatvėms suteikti vyriški asmenvardžiai ir tik 39 moterų vardai? Kituose Lietuvos miestuose padėtis ne ką geresnė. Todėl Lygių galimybių plėtros centras kreipiasi į Vilniaus savivaldybę ir Savivaldybių asociaciją, siūlydamas naujiems gatvių pavadinimams naudoti nusipelniusių moterų vardus.

Moterys Lietuvoje ne šiaip išstumiamos į paraštes. Jos tampa nematomos kultūros, istorijos, mokslo, politikos srityse. Jų nerandame ir gatvių pavadinimuose.

248 Vilniaus miesto gatvėms suteikti vyriški asmenvardžiai ir tik 39 moterų vardai. Kituose Lietuvos miestuose padėtis ne ką geresnė.

„Apie moteris Lietuvoje prisimenama tik tuomet, kai reikia kuopti sunkmečio padarinius, tačiau, formuojant istorinę atmintį, jų nuveikti darbai pamirštami. Užuot suteikus pelnytą pripažinimą, kiekvienais metais sąžinė raminama dalinant greitai vystančių gėlių puokštes“, – teigia Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė.

Lietuvos Respublikos įstatymuose pažymima, kad gatvių pavadinimai neturi kurstyti socialinės neapykantos bei diskriminacijos. Todėl jie turėtų atspindėti tiek moterų, tiek vyrų indėlį kuriant visuomenę.

Yra daug Lietuvos valstybės, krašto istorijai, mokslui, menui, kultūrai, politikai ir kitoms visuomeninio gyvenimo sritims nusipelniusių moterų, kurių vardai galėtų būti suteikti naujoms sparčiai augančios miesto gatvėms. Todėl kreipiamės į Vilniaus miesto savivaldybę ir Savivaldybių asociaciją siūlydami ateityje, renkant pavadinimus naujoms gatvėms, teikti pirmenybę nusipelniusių moterų vardams.

Comments are closed.