Pagal kokius kriterijus moteris renkasi vyrą?

Svarbiausias moters gyvenimo tikslas yra pagimdyti ir išauginti vaiką. Pagrindinė jos varomoji jėga – poreikis duoti, kurį ji realizuoja per motinišką meilę.

Įvertindama kandidatą į vyrus moteris atsako sau į esminį klausimą: „ar tinka šis vyras tėvo vaidmeniui ar ne?“

Testuodama vyrą moteris naudojasi dviem kriterijais: biologiniu (dažniausiai nesąmoningai) ir socialiniu.

1. Biologinis kriterijus nustato, kiek tas ar kitas vyras genetiškai tinka sveikam kūdikiui

pradėti. Moterys interpretuoja šį kriterijų kaip „skonį“: „Mano skonio vyras ar ne?“ Šis kriterijus išlieka nepakitęs visą jos gyvenimą, kaip sakoma, „genų neapgausime“.

Vyrų biologinis kriterijus kinta per visą gyvenimą. Vyras nesirenka moters kaip savo būsimų vaikų motinos, todėl genetika čia niekuo dėta. Vyrą skatina troškimas patenkinti savo seksualinius poreikius, o jo „skonis“ keičiasi priklausomai nuo to meto trūkumų. Pavyzdžiui, vyrui, nuolat gyvenančiam su moterimi, kurios krūtys mažos, biologiniu atžvilgiu tampa itin patrauklios moterys su dideliu biustu, ir atvirkščiai.

2. Socialinis kriterijus nusako, kiek kuris vyras socialiniu atžvilgiu tinka tėvo vaidmeniui.

Šį kriterijų galima apibūdinti taip:

a) vyro santykiai su moterimi: myli jis ją ar ne?

b) vyro elgesys su vaikais: ar jis bus geras tėvas moters kūdikiui?

c) materialinė gerovė: ar jis apsirūpinęs, ar perspektyvus ar ne?

Idealus sutuoktinis bus vyras, patenkinantis iškart abu kriterijus: biologinį ir socialinį. Tačiau taip atsitinka ne visada. Jaunystėje dominuojančiu kriterijumi būna biologinis, su metais jo reikšmė sumažėja ir svarbiausią vaidmenį renkantis partnerį ima vaidinti socialinis.

Beje, biologinis pasirinkimo kriterijus gali tapti tik papildančiu pagrindinį ir niekada neegzistuoja savarankiškai. O socialinis kriterijus gali visai užgožti biologinį. Todėl nereikia stebėtis, kai matome jaunutę merginą šalia pagyvenusio turtingo vyro ir girdime ją sakant: ,Noriu gyventi su juo, nes jis mane myli ir bus geras tėvas mano kūdikiui.“