Masažai nėštumo metu

Nėštumas – gražus ir ypatingas laikas kiekvienai moteriai. Naujos gyvybės laukimas kartais sukelia ir nemalonių pojūčių bei negalavimų. Šiuo laikotarpiu itin aktualios tampa terapijos, padedančios atsipalaiduoti, nusiraminti, padėti kūnui prisitaikyti prie pokyčių.

Viena iš priemonių – masažai, nes jie mažina nugaros, sąnarių, galvos skausmus, raumenų įtampą, gerina kraujotaką bei miegą, mažina stresą ir nerimą.

Ilgamečiais tyrimais įrodyta, jog nėščiosioms moterims, kurioms buvo atliekamas masažas ne mažiau kaip du kartus per savaitę, iš viso bent 5 savaites, norepinefrino ir kortizolio hormonų (vadinamais „streso hormonais“) kiekis sumažėja, o dopomino ir seronino hormonų, kurių žemas lygis sukelia depresiją, kiekis padidėja. Taip pat nustatyta, kad masažai mažina komplikacijų per gimdymą galimybes ir naujagimių komplikacijų skaičių (pvz. mažas kūdikio svoris). Dėl moters ir naujagimio sveikatos pagerėjimo atsipalaidavus masažai įtraukiami į reguliarią prenatalinę (iki gimimo) priežiūrą.

Masažai stimuliuoja minkštuosius audinius, mažina skysčių rinkimąsi patinusiuose sąnariuose, gerina medžiagų apykaitos produktų pašalinimą iš audinių. Todėl nėštumo laikotarpiu mažėja sąnarių patinimas (endema).

Vėlyvuoju nėštumo laikotarpiu atliekant reguliarius masažus daugeliui moterų mažėja kojų tinimas atsiradęs dėl kojų raumenų įsitempimo.

Ajurveda, mokslas kilęs iš Indijos daugiau nei prieš 5000 metų, moko, kad nėščiosios masažuojamos atsigulus ant šono, naudojant švelnius sukamuosius judesius, daug glostoma, lengvai trynimas kūnas. Itin daug dėmesio skiriama apatinei nugaros daliai – taip malšinamas skausmas ir gėla. Kaip ir visuose ajurvediniuose masažuose naudojami natūralūs aliejai drėkinantys odą ir padedantys išvengti strijų – odos įtrūkimų, atsirandančių dėl odos susilpnėjimo ir tempimo.

Nuolat atliekamas masažas padeda pasiruošti gimdymui arba atgauti jėgas po jo. Nėščiųjų masažą galima daryti nuo pirmųjų iki paskutiniųjų dienų.

Masažas reikalingas ne tik moteriai, bet ir būsimam kūdikiui, kad jis augtų ir stiprėtų bei sveikas ateitų į šį pasaulį.

Parengta pagal Ajurvedos SPA centro SHANTI surinktą medžiagą.