Valgomasis česnakas

Valgomasis česnakas yra vienas populiariausių vaistinių augalų, kuris gali būti vartojamas šviežias, džiovintas arba miltelių pavidalu. Vokietijos federalinės sveikatos agentūros komisija E (GFHACE – angl. The German Federal Health Agency Comission E) bei Europos fitoterapijos mokslinis susivienijimas (ESCOP – angl. The European Scientific Cooperative on Phytotherapy) patvirtino česnako tinkamumą hiperlipidemijai ir aterosklerozei gydyti.

Alicinas, sudedamoji valgomojo česnako dalis, kaip manoma, nulemianti jo terapines savybes ir kvapą, yra labai nestabilus. Tiek karštis, tiek rūgštys sunaikina fermentą alinazę, kuris būtinas alicino gamybai, todėl česnaką geriausia vartoti šviežią (neapdorotą).

Vaistinėse galima įsigyti įvairių česnako preparatų. Geriausiai ištirta forma yra skrandyje neirios bevandenio česnako kapsulės. Liofilizacija padeda išsaugoti daugelį veikliųjų medžiagų, esančių šviežiame neapdorotame česnake. Dėl skrandyje neirių kapsulių savybių alicinas lengvai atsipalaiduoja plonojoje žarnoje, dėl to jo rezorbcija žarnyne būna geresnė, taip pat išvengiama nemalonaus kvapo iš burnos.

Vaistinėse parduodami česnako preparatai dažniausiai yra standartizuoti, juose yra 0,6 proc. alicino. Specialių tyrimų metu nustatyta, kad alicino koncentracija skirtinguose miltelių pavidalo preparatuose skyrėsi iki 230 kartų. Toks standartizavimo metodo trūkumas galėjo nulemti prieštaringus daugybės klinikinių tyrimų rezultatus.

Nustatyta, kad valgomasis česnakas mažai veikia cholesterolio koncentraciją, šiek tiek veikia kraujospūdį ir visiškai nedaro poveikio gliukozės kiekiui kraujyje. Veikimo mechanizmas, kuriuo galima būtų paaiškinti lipidų kiekio mažinimo poveikį, manoma, yra HMG-CoA reduktazės ir 14 a demetilazės slopinimas. Kai kurių tyrimų duomenimis, iš 36 atsitiktinės imties būdu atliktų kontroliuojamų tyrimų, tyrusių česnako poveikį pacientams, kuriems yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių, 26 tyrimų, vertinusių hiperlipidemiją, nustatytas nedidelis, tačiau statistiškai patikimas bendro cholesterolio kiekio sumažėjimas (16 mg/dl, arba 0,4 mmol/l) pacientų, gydytų česnako preparatais 3 mėnesius, grupėje, palyginti su placebu.

8 tyrimų metu buvo vertinta česnako preparatų vartojimo įtaka lipidams po 6 mėnesių vartojimo ir nebuvo pastebėta jokio reikšmingo lipidų sumažėjimo, palyginti su placebu. Kokybinėje antitrombozinio poveikio apžvalgoje buvo nustatytas nedidelis, trumpai trunkantis teigiamas poveikis. Kadangi česnakas pasižymi antitrombocitiniu poveikiu, yra teorinė galimybė, kad jo vartojimas gali padidinti kraujavimo riziką, tačiau pakankamai įrodymų nėra. Paskelbti tyrimų duomenys parodė, kad česnakas nedaro poveikio gliukozės kiekiui ir kraujospūdžiui arba jis būna nereikšmingas.

Silagy ir Neil išnagrinėjo 16 atsitiktinės imties būdu atliktų hiperlipidemijos gydymo česnako preparatais klinikinių tyrimų (952 pacientai). Jie nustatė, kad gydant pacientus 600–900 mg per parą šaltai džiovinto česnako preparatu bendro cholesterolio ir trigliceridų kiekis sumažėjo apytiksliai 12 proc. Ši dozė yra ekvivalentiška ½–1 šviežio česnako skiltelei per dieną. Jie taip pat metaanalizės būdu išanalizavo česnako poveikį hipertenzijai ir nustatė bendrą vidutinį sistolinio kraujospūdžio sumažėjimą 8 mmHg ir diastolinio 5 mmHg tarp grupių. Naujesnė Stevenson 13 atsitiktinės imties būdu atliktų kontroliuojamų tyrimų metaanalizė nustatė mažesnį česnako sukeliamą lipidus mažinantį poveikį. Bendras cholesterolio kiekis sumažėjo maždaug 6 proc.

Labai kokybinių tyrimų rezultatai parodė, kad žmonėms, vartojusiems česnako, ir jo nevartojusiesiems cholesterolio kiekis buvo panašus.

Valgomasis česnakas gerai toleruojamas ir visiškai saugus vartojant ilgai. Be to, kad jis sukelia žinomą burnos bei kūno kvapą, dažniausias nepageidaujamas poveikis yra virškinamojo trakto negalavimas, pykinimas ir meteorizmas.

Pastebėta, kad daugiau kaip 50 proc. sakvinaviro koncentracijos sumažėjo po to, kai buvo pavartota česnako preparatų. Tokia reikšminga vaistažolės ir vaisto sąveika gali būti paaiškinta česnako indukciniu poveikiu citochromo P450 sistemai, tai buvo pastebėta ir vartojant jonažolės preparatų. Medicininės paskirties maisto papildai, kuriuose yra česnako, mažina trombocitų agregaciją, tačiau ar tai kliniškai svarbu, neaišku.