Stresas

Prasidėjusi krizė, regis, paveikė ne vieno žmogaus gyvenimą. Stresuojama dėl visko: dėl darbo, pinigų, santykių namuose, vaikų mokslo ir t.t. Dingsta apetitas ir miegas. Ką daryti, ką keisti gyvenime? 

Psichologė Irena Ramoškaitė:

– Stresas visuomet išliks gyvenimo dalimi, todėl pirmiausiai svarbu suvokti, kas jį sukelia ir kaip su tuo susitvarkyti. Kadangi dauguma stresą patiriančių žmonių netinkamai maitinasi, atsiranda energijos trūkumas, kuris sukelia nuovargį, įvairius nervų sistemos negalavimus ir sumažina atsparumą persišaldymui, virusams ir kitoms ligoms.

Ilgalaikis stresas “žeidžia” širdį, skrandį, centrinę nervų sistemą bei kitas jautrias žmogaus organizmo sistemas.

Stipraus ar ilgai trunkančio streso metu organizme vyksta intensyvūs medžiagų apykaitos procesai, tad pusiausvyrai atnaujinti reikia nemažai pastangų.

Ir nors su stresu susidoroti nėra taip paprasta, pasistenkite šito išmokti. Svarbu žinoti, kaip išvengti stresą sukeliančių veiksnių ir kaip kontroliuoti sveikatai kenkiančias reakcijas į stresą.

Todėl bent kartą per dieną valgykite karšto maisto – gerai maitinantis organizmas aprūpinamas jam taip reikalinga energija. Nelaikykite susikaupusių jausmų savyje – pasidalinkite rūpesčiais su artimu jums žmogumi. Kasdien mankštinkitės – net ir keliolikos minučių mankštelė ar pasivaikščiojimas pagerina savijautą ir sustiprina fiziškai.

Nemėginkite streso slopinti cigarete ar alkoholiu, nes stresas ir rūkymas ar alkoholis itin pavojingi deriniai. Geriau pamėginkite kelis kartus giliai įkvėpti ir iškvėpti, išmokite keletą atpalaiduojamųjų pratimų.

Pagalvokite, kas jums pakelia nuotaiką, kas sukelia teigiamų emocijų ir nebijokite tuo pasimėgauti. Patys nesigydykite raminamaisiais, migdomaisiais, dietomis, ir visokiais kitokiais metodais, nes galite sau tik pakenkti. Jei dėl streso jaučiate sveikatos sutrikimų, nueikite pasitarti pas savo šeimos gydytoją.

Rimas Šapauskas stresą įveikia gulėdamas ant grindų

Šou verslo atstovas:

– Jei stresas iš tiesų labai stiprus, geriausia atsigulti ant grindų ir ištiesti stuburą. Lova čia netinka, nes pagrindas turi būti kietas. Gulint ant grindų atsipalaiduoti geriausia, o kartu ir susikaupti, “perkratyti” mintimis, paanalizuoti streso priežastis.

Jeigu situacija tokia, kad po patirto streso negali tuojau pat atsigulti ant kieto pagrindo, reikia pasistengti kuo greičiau nusiraminti. O tam tinka visi žinomi jums būdai – skaičiavimas iki …, gilus kvėpavimas, tyras oras, arbatos puodelis ir t.t. Kai esi visiškai ramus, tik tuomet gali atrasti esminę nerimo ar patirto streso priežastį, nes reikia kovoti ir naikinti priežastis, o ne streso pasekmes.