Protinga žmona=patvari santuoka?

Ar egzistuoja tam tikri dėsniai, kai kalbama apie harmoningą santuoką? Pagrindinis faktorius, žinoma, yra meilė ir bendri interesai.

Tačiau britų mokslininkai mano, kad nemažą reikšmę turi ir sutuoktinių amžiaus skirtumas bei žmonos išsilavinimas. Jų duomenimis, didžiausius šansus išlikti turi pirmoji santuoka, kurioje žmona yra penkeriais metais jaunesnė už savo vyrą ir pranoksta jį savo protu bei išsilavinimu.

Didžiosios Britanijos mokslininkų tyrime dalyvavo daugiau nei 1,5 tūkstančio susituokusių ar rimtus santykius palaikančių porų. Mokslininkai lygino jų santykių tvirtumą su tokiais objektyviais faktoriais kaip amžius, išsilavinimas ir socialiniai duomenys.

Pasirodė, kad dažniau išyra sąjungos, kuriose žmona vyresnė už vyrą trimis metais ir daugiau. Tokios šeimos skiriasi tris kartus dažniau nei tos, kuriose vyras ir žmona – bendraamžiai. Daugiausia šansų gyventi „ilgai ir laimingai“ turi poros, kuriose vyras vyresnis už žmoną penkeriais metais.

Be to, didžiausias galimybes sukurti tvirtą šeimą turi pirmą kartą besituokiantys žmonės. O sąjungos, kuriose tik vienas sutuoktinis buvo išsiskyręs, kur kas stabilesnės už tas, kuriose abu partneriai išgyveno skyrybas.