Internetinis pavydas

Psichologijoje vis labiau įsigali nauja sąvoka: internetinis pavydas. Jei apie pavydą kasdieniniame gyvenime nutuokiame beveik visi, tai dažnam kyla klausimas, kaip suprasti „internetinį pavydą“.

Internetinis pavydas – kas tai?

Internetiniu vadinamas toks pavydas, kuris susijęs su įrašais socialiniuose tinklapiuose ir elektroniniu susirašinėjimu.

Toks pavydas gali kilti, kai moteris savo partnerio kontaktų sąrašuose pastebi naują draugę, su kuria jis intensyviai susirašinėja. Arba aptinka, kad partneris įdėjęs savo skelbimą pažinčių tarnybų tinklapyje arba flirtuoja su kitomis moterimis vienišų žmonių diskusijų klube ir net atvirai meilinasi. Arba nustato, kad partneris skelbiasi sekso kontaktų puslapyje – gal net su nuotrauka ir nedviprasmiškais pasiūlymais. Tokios situacijos – kaip ir realiame gyvenime – duoda peno juodžiausioms fantazijoms ir sukelia pavydą bei praradimo baimę. Internetinis pavydas anaiptol nėra nauja pavydo forma. Tik ją sukelia ne realūs įvykiai, o dažniausiai netikėtai aptikti duomenys socialiniame tinkle, susiję su partneriu.

Socialiniai tinklapiai – tikros pavydo peryklos

Socialiniai tinklapiai, pavyzdžiui, „Facebook“, arba pažinčių portalai suteikia įvairių dingsčių kilti abejonėms dėl partnerio meilės ir ištikimybės. Pavydas gali kilti dėl įtartinų partnerio nuotraukų internete.

Kai jo kontaktų sąrašuose perskaitome labai daug ir visai naujų vardų, imame svarstyti: „Iš kur jis turi tiek daug draugų?“ „Kas juos sieja?“

Jei netikėtai aptinkame savo partnerį kito asmens draugų sąraše, laužome galvą, ar jų santykiai nėra artimi.

Jei nustatome, jog jis palaiko ryšius su buvusia partnere, pradedame baimintis ir piktintis, kad jis visai nenutraukė santykių su ja.

Kiti žmonės gali išspausdinti komentarus apie mūsų partnerį. Tada mes klausiame savęs: „Kas jį sieja su šiuo asmeniu?“ „Ar jis ieško artimų kontaktų su juo?“

Kuo daugiau laiko vyras ar žmona praleidžia socialiniame tinklapyje arba susirašinėdamas su tariamais draugais, tuo labiau partneris jaučiasi atstumtas ir nesvarbus.

Socialiniai tinklapiai suteikia daug galimybių klaidingai išsiaiškinti žodžius, nuotraukas bei jų prasmę,neteisingai įvertinti kontaktų intensyvumą.

Kokias pasekmes turi internetinis pavydas?

Beveik nėra skirtumo tarp pavydo „realiame gyvenime“ ir internetinio. Internetinis pavydas kyla, kai mes pajuntame pavojų mūsų santuokai, ryšiams su partneriu ir meilei. Mes galvojame, kad partneris nebemyli, apgaudinėja, kad kitas asmuo jam atrodo įdomesnis ir traukia labiau. Kartais pavydime ir todėl, kad partneris turi daugiau kontaktų su kitais žmonėmis nei mes.

Mūsų pavydo pasekmės pasireiškia jausmais (nepasitikėjimu, baime, netikrumu, neviltimi) ir mūsų elgesiu: sekimu, kontrole, stebėjimu, savęs lyginimu su kitais, keršto troškimu, grasinimais, atstūmimu, išsiskyrimu. Internetas suteikia pavydiesiems lengvų galimybių sekti partnerio veiklą. Nebereikia kraustyti jo drabužių kišenių ieškant įtarimo įrodymų. Pora klavišų spustelėjimų galime nepastebimai sekti partnerio elektroninius ryšius ir nuolat žinoti, ką jis veikia ir galvoja.

Kaip kovoti su internetiniu pavydu?

Kankinami internetinio pavydo turi imtis tų pačių priemonių kaip realiame gyvenime – pradėti nuo savo vertės pojūčio. Stiprinkite pasitikėjimą savimi ir mokykitės labiau vertinti save tokį, koks esate. Tai yra svarbiausi žingsniai.

Kas pasitiki savimi bei savo patrauklumu ir yra tikras, kad turi ką duoti savo partneriui, tas nejaučia jokios grėsmės savo santykiams su partneriu.

Mes galime stiprinti ir pasitikėjimą partneriu, kalbėdami su juo atvirai apie savo kontaktus ir veiklą internete. Ir žinoma, sumažintume pavydo šansus, jei mažiau laiko praleistume socialiniuose tinklapiuose ir pasvarstytume, su kuo bendraujame šiuose tinklapiuose, apie ką susirašinėjame, ko vertas toks bendravimas ir kuo galėtume pakeisti šį užsiėmimą.