Psichologo komentaras: „Kaip susitaikyti su tuo, kad vyras paliko šeimą“

Gyvenome su vyru 12 metų, turim du vaikus. Viskas buvo garai. Vieną dieną pasidarė piktas, ant visų pradėjo rėkauti ir pasakė, kad išeina. Paskui grįžo ir sako, kad pabus per atostogas ir tada išeis. Liepiau dabar išeiti. Išėjo… Mums su vaikais labai sunku, mes norime, kad jis grįžtų, bet jis sakė, kad negrįš niekada. Jis išėjo pas kitą moterį, su kuria bendrauja jau ketverius metus. Mes negalime susitaikyti su ta mintimi, kad jis pas mus negrįš. Patarkite, ką mums daryti?

Atsako psichoterapeutė Birutė Didžiokaitė

Jūsų šeimą neseniai paliko vyras, dėl to jaučiatės prislėgta, negalite su tuo susitaikyti. Gal šeimyninis gyvenimas ir nebuvo labai sklandus, nes rašote, kad paskutinius 4 metus vyras turėjo kitą moterį, tačiau visvien išgyvenate netektį. Tai suprantama… Keletas dalykų gali būti svarbūs atsidūrus tokioje situacijoje:

– Svarbu atrasti palaikančių artimujų ratą. Tai gali būti tėvai, broliai, seserys, draugės ar net geranoriška kaimynė, išgyvenusi panašią situaciją anksčiau už jus. Svarbu , kad turėtumėte kam išlieti susikaupusius jausmus, sulaukti padrąsinimo. Jeigu tokio rato nėra , reiktų kreiptis į specialistą – psichoterapeutą.

-Svarbu rūpinti savimi ir vaikais. Stengtis susitelkti į kasdienio gyvenimo pareigas ir jas atlikti kaip galima geriau. Tai gali būti sunku, esant prislėgtai nuotaikai, tačiau būtina, kad gyvenimas nesustotų, ypač vaikams. Padėti galėtų mintis, kad tokia savijauta netruks visą laiką, kad ji kažkada praeis.

– Esant prislėgtai nuotaikai dėl netekties, reiktų vengti svaigalų ir kitų cheminių medžiagų. Pagunda gali kilti, tačiau vargu ar tai padės ilgam, be to ilgainiui gali ir pabloginti situaciją.

– Galbūt galėtumėte prisiminti, kas anksčiau teikdavo džiaugsmą jums ir jūsų vaikams nepriklausomai nuo vyro buvimo šalia. Pasistenkite grįžti prie tų dalykų ir pradžiuginti nors trumpam save ir vaikus.

Svarbu prisiminti, kad nors skyrybos ir didelis sukrėtimas, tačiau praėjus kuriam laikui jūsų gyvenimas nebūtinai turi būti blogesnis nei iki skyrybų. Kiekviena pabaiga gali būti ir kažko naujo pradžia.

Sėkmės!

Comments are closed.