Vyro-šeimos išlaikytojo vaidmens nebėra

Tyrimai rodo, kad jaunos moterys (nuo 22 iki 29 metų amžiaus) uždirba daugiau nei to paties amžiaus vyrai, todėl, teigia mokslininkai, vyro-šeimos išlaikytojo vaidmuo išnyko.

Didžiosios Britanijos koledžų ir universitetų asociacijos vadovė Mary Curnock Cook sako, kad darbo rinkoje atsirado daug moterų, turinčių geresnį išsilavinimą ir kvalifikaciją nei vyrai. Ji teigia, kad netrukus vyrai ir moterys gali apsikeisti tradiciniais šeimos vaidmenimis – moterys uždirbs pinigus, o vyrai namuose augins vaikus ir rūpinsis namais. M. C. Cook sako: „Akivaizdu, kad XX a. viduryje susiformavę tradiciniai šeimos vaidmenys keičiasi. Vyrai buvo atsakingi už šeimos materialinę gerovę, o moterys rūpindavosi vaikais ir namais. Atlikę tyrimą išsiaiškinome, kad jau dabar jaunos moterys šeimai uždirba daugiau nei vyrai.“

Didžiojoje Britanijoje 22 – 29 metų moteris vidutiniškai uždirba šiek tiek daugiau nei 10 svarų sterlingų per valandą, vyras šiek tiek mažiau nei 10 svarų. Didžiausias algų skirtumas tarp lyčių pastebimas 40-49 metų amžiaus grupėje – moters valandinis atlyginimas 12 svarų, o vyrų – daugiau nei 14 svarų per valandą.

M. Cook sako, kad ateityje daugybė faktorių gali įtakoti algų pokyčius tarp lyčių, tačiau ji tikina, kad dirbančių moterų ir namų ūkiu užsiimančių vyrų skaičius tik didės, o šeimos vaidmenų apsikeitimas neišvengiamas.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad į trečią dešimtį įžengusios moterys, užimančios vadovaujančias pareigas, uždirba daugiau nei to paties amžiaus vadovai vyrai. Tačiau visų amžiaus grupių statistika rodo, kad moterys vis dar uždirba 25 procentais mažiau nei vyrai.

Naujausias tyrimas buvo atliktas išanalizavus oficialius statistikos departamento duomenis ir susumavus 34 tūkstančių vadybinį darbą dirbančių profesionalų algas. Taip pat nustatyta, kad Didžiojoje Britanijoje nuo praėjusių metų vasario mėnesio moterų algos kilo 2,4 proc., o vyrų tik 2,1 proc.