Kokia yra tikroji mūsų nuotaika?

Ar teko girdėti žmogaus ir deimanto alegoriją? Ji skelbia, jog visi žmonės yra gryniausi, tobuliausi ir patys nuostabiausi deimantai. Jie švyti ir džiugina kiekvieną. Kadangi jie yra tobuli- jie gal viską: dainuoti, šokti, susipažinti, susirasti draugų, išmokti bet kokio dalyko, patirti nesėkmes ir vėl atsitiesti. Tačiau laikui bėgant, pasitaiko purvo, kuriuo deimantai apsineša. Tai įžeidimai, pašaipėlės, šmeižtas, neteisinga nuomonė, baudos ir draudimai. Kadangi purvini deimantai nebespindi ir nebeatrodo tokie gražūs, reikia kažkaip suktis. Reikia tą purvą paslėpti- nulakuoti. Lakas ar dažai tikrai geriau atrodys nei purvo sluoksnis, tiesa? Žinoma! Tuomet mes perkame daiktus, einame linksmintis, pavydime, verkiame, mušamės, apsimetame puikiais žmonėmis, siekiame beprotiškų svajonių, pasineriame į vienos nakties nuotykius ir t.t.

Beprotybė! Juk viduje esame deimantai, o pasauliui rodome laką? Ir kam? Kad paslėptume purvą? Juk net ne patys jį užsidėjome- tiesiog iš nežinojimo leidome jam atsirasti.

Šia alegorija noriu pasakyti pagrindinę ir svarbiausią mintį- Mes visi esame tobuli deimantai. Ir kuo greičiau nusikrapštysime netikrą laką, pažiūrėsime purvui į akis ir leisime jam nubyrėti, tuo greičiau išvysime deimantinį spindesį, kuris slypi kiekvieno iš mūsų viduje.

Mūsų tikroji nuotaika yra laimė. Tai rami palaiminga būsena, kuri nepriklauso nuo nieko. Juk deimantui nereikia gero oro ar krūvos pinigų, jog jis spindėtų. Žinoma, eiliniam suaugusiam žmogui grįžti šią būseną reikia pastangų- lakui ir purvui nukrapštyti. Dažnai būna taip, jog žinome, kas slypi už netikrų nuotaikų, už daiktų ir pareigų, tačiau nenorime pažiūrėti savo blogoms savybėm į akis. Tai atrodo bauginančiai.Tačiau jau žinome ir tai, jog tas purvas ant mūsų atsirado savaime, vien dėl to, jog nežinojome, kas vyksta. Jei būdami maži išgirsdavome pašaipas lekiančias mūsų adresu, manydavome, jog didžia dalimi jos yra teisingos. Būdami tokio amžiaus dar nemokėjome vertinti, kas yra teisinga, o kas ne. Paradoksas: Tėvai vaikus moko vaikščioti ir kalbėti, o po to stengiasi, jog jie sėdėtų ir tylėtų.

Norėdami, jog susidūrimas su mūsų blogosiomis savybėmis nebūtų toks baisus, reikia žinoti, ką darysime atradę tą purvą. Tvarkytis su emocijomis galima keturiais būdais: jas pilnai išreikšti, užspausti, pabėgti arba neutralizuoti. Emocijas užspausdami ar tiesiog bėgami nuo jų problemos nesprendžiame, o tik dar labiau giliname. Taigi šie du būdai netinka. Pilnai reikšti emocijas labai naudinga, tačiau dėl visuomenės ir socialinių normų tai daryti tampa labai sudėtinga- įsivaizduokite, kas nutiktų, jei reikštumėte pykti arba nepasitenkinimą visuomet, kai šios emocijos kyla. Taigi lieka vienas veiksmingas būdas- emocijų neutralizavimas.

Neutralizuoti emocijas galima įvairiais būdais. Šuo metu pasaulyje psichologai jau bene dešimtmetį taiko EFT metodą. Jis leidžia pašalinti rimtas emocinės bėdas per pusvalandį, kai kiti terapijos metodai tam reikalauja mėnesių. Beje, tai nereiškia, jog neutralizavę savo emocijas tapsime bejausmėmis būtybėmis. Atvirkščiai- būsime laisvi nuo savo nuotaikų ir galėsime rinktis kaip norime jaustis. O jei nesirinksime, tiesiog jausime savo natūralią būseną- laimę.

Jei norite išmokti emocijų neutralizavimo technikos, apsilankykite tinklapyje RadauSave.lt. Su DarniPora.lt nuolaidos kodu „RSD01P“ gausite 100Lt nuolaidą Emocinės Laisvės Kursams!

Remigijus Kaniava