Holistinė medicina

Kiekvieno žmogaus organizmas yra vientisa sistema, kuri viską apie save žino: informacija iš kiekvieno organo patenka į smegenis, kur ji apdorojama, o tada smegenys duoda komandas raumenims, kitiems organams, hormoninėms liaukoms. Kiekvienas organas turi ryšį su atitinkamais raumenimis, ir pagal jų tonuso pakitimus galima spręsti apie organo funkcinę būseną – tokiu būdu visos organizmo sistemos sąveikauja.

Paprastas pavyzdys ir kartu įrodymas: jei turite problemų virškinimo sistemoje (disbakteriozė, pilvo pūtimas, fermentų stoka), jausite pilvo ir šlaunų raumenų silpnumą, spazmuosis nugaros raumenys, atsiras nugaros skausmai, laikysenos sutrikimai. Aišku, dėl pilvo skausmų kreipsitės į gastroenterologą, o dėl nugaros skausmų bėgsite pas neurologą. Kiekvienas gydytojas, žinoma, skirs savo gydymą, bet nepamatys ryšio tarp vienos ir kitos problemos – tik kineziologas gali pastebėti ryšį ir gydyti tiek skausmo ar ligos priežastį, tiek pasekmę.

Atpažinti tai, ką sako mums mūsų organizmas, yra nelengva – tai unikalus metodas, reikalaujantis gydytojo specialaus paruošimo ir ypač didelio jautrumo. Tuo ir paremtas holistinės medicinos gydymas.

Kas yra holistinė medicina? Graikiškai holos – vientisas, pilnas, suderinta dalių sistema, suvokiama kaip vientisa vienybė. Sistema, o ne sudedamųjų dalių rinkinys. Holistinė medicina pasižymi visapusišku požiūriu į žmogų, kai gydomas ne atskiras organas ar liga, o žmogus, individuali asmenybė su savo ypatumais.

Holistinė medicina – tai progresyvi, šiuolaikinė medicinos šaka, kuri individualiai žiūri į kiekvieną konkretų žmogų, veikia ligos mechanizmus, pašalina priežastį, daugiau naudoja natūralias priemones, neturinčias šalutinių poveikių, bet gali naudoti ir vakarietiškus metodus, priklausomai nuo žmogaus būsenos.

2010 m. spalio mėnesį gydytojos Liudmilos Tamašauskienės įkurtam “Vilniaus holistinės terapijos centrui”, kuris propaguoja holistinę mediciną, sukako jau 10 metų. Liudmila Tamašauskienė specializuojasi kineziologijoje, vaikų neurologijoje, homeopatijoje, akupunktūroje, todėl “Vilniaus holistinės terapijos centras” per savo 10 gyvavimo metų išsiplėtė, sustiprėjo, kas metus priimdamas vis daugiau pacientų bei nuolat skatinantis centre dirbančių gydytojų tobulėjimą, palaikantis žinių gilinimąsi.

Holistinis požiūris – parinkti iš įvairių galimų diagnostikos ir gydymo metodų tą, kuris tinka konkrečiam žmogui, ir apjungti diagnostiką, gydymą ir reabilitaciją. Holistinėje medicinoje naudojami ir rytietiški gydymo metodai: kinų akupunktūra, cigun, tai-či. Todėl Vilniaus holistinės terapijos centre yra įvairios grupės: vaikų sporto studija, tėvų mokykla, kineziterapijos grupė, tai-či ciuan ir cigun, kovos menų grupės.

Maža gydyti žmogų, suteikti jam pagalbą, reikia suteikti jam galimybę padidinti fizinį krūvį arba atsipalaiduoti, nuimti stresą arba organizuoti darbą, kad stresas nesikauptų, išmokti teisingai kvėpuoti, kad dėmesys sau, rūpinimasis savimi taptų prioritetu žmogaus kasdieniame gyvenime.

Taikomoji kineziologija – vienas iš holistinių metodų, galintis padėti diagnozuoti problemą pacientams, kuriems “nieko nerandama”, jų visi tyrimai geri.

Kineziologijoje naudojama “Fitomega” homeopatija testavimui – taip galima atskleisti ligos priežastį, santykius tarp organų, padėti parinkti gydymą. Testuojant taip pat galima parinkti žmogui tinkamą dietą ir patikrinti paskirtus medikamentus, ar jie tinka šituo metu šitam pacientui.

Žydrūnas Urbonas, UAB ,,Valstybė COM”