Kada verta kreiptis į psichologą?

Kadangi Justinos nurodytos problemos iš tikro skaudžios ir asmeniškos, jos laiškas nepateikiamas. Su Justina buvo susitikta betarpiškai. Tačiau atsakymas į jos laišką gali būti svarbus daugeliui skaitančių „Darnios poros“ žurnalą.

Kodėl Jums siūlyčiau susitikti su psichologu ar psichoterapeutu asmeniškai

Mums rašo daug žmonių. Kartais parašoma apie iš tikro labai rimtas psichologines problemas. Tokias kaip Jūsų. Ir prašoma konsultacijos internetu. Į tokį prašymą tenka atsakyti, kad tikra, veiksminga psichologo konsultacija tai konsultacija, kurioje jis susitiks su ieškančiu pagalbos.

Visų priežasčių, dėl kurių reikėtų ieškoti psichologo betarpiškos pagalbos, veikiausiai nepavyktų išvardinti. Dažniausiai jos ieškoma kai kyla sunkumai bendraujant su artimais žmonėmis ar kai iš vis nepavyksta užmegzti artimų ryšių; kai sunku pasirinkti iš dviejų blogybių mažesnę ar kai tenka iš dviejų sėkmių rinktis didesnę; kai dėl žalingų įpročių, baimių, depresijos nepavyksta pilnavertiškai gyventi arba kai daug pasiekus vis dar sunku sutarti su savimi ir norima tobulėti kaip asmenybei, sustiprinti intuiciją ir išplėsti akiratį.

Priežasčių, skatinančių kreiptis į psichologą, gali būti ir daugiau. Bet ir iš nurodytų aišku, kad psichologo ryšys su konsultuojamuoju itin asmeniškas. Tačiau drauge joks psichologas negali pasakyti žmogui, kurį konsultuoja, kaip šiam gyventi. Bet gali padėti rasti geriausiai atitinkantį konsultuojamojo asmenybę ir galimybes sprendimą.

Psichologas dažnai tik užduoda klausimus, o atsakymo į juos, remdamasis savo gyvenimiška filosofija, ieško pats konsultuojamasis. Atsakymas, tarsi rastas psichologo, padeda geriau suvokti vienokių ar kitokių sprendimų pasekmes, galimą jų įtaką konsultuotam ir jį supantiems žmonėms.

Iš viso to, kas pasakyta, sektų paprasta išvada – jei manote, kad pokalbis su psichologu gali būti naudingas, neatidėliokite šio pokalbio. Įsitikinę, kad kreipėtės be reikalo, prarasite labai mažai – gal kokią valandą savo brangaus laiko, o laimėti galite daug.

Paaiškinimas, dėl ko vertėtų pasikalbėti su psichologu, kartu yra ir paaiškinimas, kodėl su juo reikia susitikti tiesiogiai.

Geriausiai jo esmę suprasime, jei išsiaiškinsime, į ką toks pokalbis nepanašus. Veikiausiai lankėtės pas gydytoją ar juristą. Tokio apsilankymo metu specialistas pataria, nurodo, rekomenduoja. Iniciatyva yra specialisto rankose. Susitikusi su psichologu Jūs pasirinksite pokalbio temą, Jūs turėsite parodyti iniciatyvą spręsdama savo problemas.

Psichologas Jus skatins pilniau suvokti savo jausmus. Todėl neskubės guosti. Skirtingai nei Jūsų draugai nebandys pralinksminti kai Jums bloga. Taip psichologas elgsis todėl, kad neigiamos emocijos, kenksmingos įtaigos neišnyksta, jei jas bandome “pamiršti”.

Psichologas besąlygiškai priima konsultuojamąjį tokią/tokį koks šis/ši yra. Tai padeda konsultuojamajam susitaikyti su savim pačiu, padeda suvokti savąją vertę. O save vertinantis žmogus tampa atsakingas už likimą, nebeieško, ką apkaltinti dėl nesėkmių.

Čia dar reikia paminėti, kad daug žmonių apsimeta, kad jų protas pilnai valdo kūną. Susitikime su psichologu to padaryti nepavyks.

Galbūt ne vienas susitikimas su psichologu bus skirtas išmokyti suvokti savo kūno signalus.

Na, ir baigiant trumpą psichologinių konsultacijų pristatymą dera pažymėti, kad jos visada konfidencialios. Psichologas neskelbs to, ką papasakosite apie save. Todėl galėsite būti savimi ir jausti saugi (-iu), nusiimdama (-as) tas kaukes, kurias užsidedate bendraudami su kitais, o kartais ir bendraudami su savimi.

Tikriausiai dabar nors kiek aiškiau, kodėl tikrai veiksmingos konsultacijos, kurios iš esmės pakeistų žmogaus savijautą. Be atviro, drąsaus susitikimo su psichologu ir jam padedant su “pamiršta”, “nepripažįstama” savo asmenybės dalimi vargu, ar galite to tikėtis.

Linkiu Jums kuo geriausios kloties.

Comments are closed.