Lyčių panašumai ir skirtumai

Daugeliu požiūrių vyrai ir moterys yra panašūs, nes buvo susidūrę su panašiais prisitaikymo iššūkiais. Vyrai ir moterys nėra iš skirtingų planetų – abi lytys gyvena Žemėje.

Pasakę, jog esate vyras ar moteris, nesuteikiate visiškai jokios informacijos apie savo žodyną, intelektą, savivertę, laimę ar mechanizmus, kuriais matote, girdite, išmokstate ir įsimenate.

Jūsų “priešingoji” lytis iš tiesų yra labai panaši lytis. Ar turėtume dėl to nustebti? Iš 46 jūsų chromosomų net 45 yra vienos abiejų lyčių.

Tačiau yra ir skirtumų, o būtent juos ir pastebime. Įvairovė reikalauja dėmesio. Paprašykite, kad žmonės save apibūdintų, ir dažniausiai jie ims vardyti savo išskirtinius bruožus.

Rusvaplaukiai paminės savo plaukų spalvą. Aukšti žmonės nurodys savo ūgį. Jei esate vienintelis savo rasės ar lyties atstovas grupėje, būtinai pasakysite šias išskirtines savybes.

Akivaizdūs ir ne tokie akivaizdūs skirtumai

Kai kurie vyrų ir moterų skirtumai yra akivaizdūs. Palyginti su vidutiniu vyru vidutinė moteris turi 70 proc. daugiau riebalų, 40 proc. mažiau raumenų ir yra maždaug 12,7 cm. žemesnė. Be to, ji pradeda bręsti dvejais metais anksčiau ir gyvena dešimčia metų ilgiau.

Tačiau reikia pastebėti, kad moterų pasaulio 400 metrų bėgimo ir maratono rekordai nuo vyrų pasaulio rekordų dabar tesiskiria tik 10 procentų.

Egzistuoja ir ne tokie akivaizdūs skirtumai. Moterys dažnai sapnuoja ir vyrus, ir moteris, gali seksualiai susijaudinti tuojat pat po orgazmo, užuosti silpnus kvapus, laisviau reikšti emocijas.

Be to, joms dvigubai dažniau gresia depresija bei nerimas ir 10 kartų didesnė valgymo sutrikimų rizika. Tačiau vyrai keturis kartus dažniau nusižudo ar tampa alkoholikais, jiems kur kas dažniau diagnozuojamas hiperaktyvumas (vaikystėje) ir asocialios asmenybės sutrikimai (suaugusiems).

Lytis ir agresyvumas

Apklausų metu vyrai dažniau nei moterys prisipažįsta esą agresyvūs, o eksperimentai tvirtina, kad vyrai yra linkę agresyviau elgtis, pavyzdžiui, suteikti, jų manymu, skausmingesnius elektros smūgius.

Lyčių agresyvumo skirtumas, kuris labiau būdingas fiziniam, o ne žodiniam agresyvumui, taip pat yra stebimas kasdieniame gyvenime įvairiose kultūrose ir įvairiame amžiuje. Šį skirtumą iliustruoja smurtinių nusikaltimų skaičius. Pavyzdžiui, suimtų už žmogžudystę vyrų ir moterų santykis Jungtinėse Valstijose yra 9:1.

Visame pasaulyje medžioklė, žvejyba ir karyba daugiausia yra vyrų užsiėmimai. Vyrai labiau palaiko karą. Apklausoje, atliktoje 2005 metais, 51 proc. Amerikos vyrų ir tik 34 proc. moterų pritarė Džordžo Bušo siūlymui įsiveržti į Iraką.

Lytis ir socialinė valdžia

Visame pasaulyje, pradedant Nigerija ir baigiant Naująja Zelandija, vyrai laikomi labiau dominuojančiais, valingais ir savarankiškais, o moterys – nuolaidesnėmis, globėjiškomis ir priklausomomis.

Iš tiesų daugelyje bendruomenių vyrai socialiai dominuoja. Kai susiformuoja grupės, ar tai būtų prisiekusieji teisme, ar bendrovės, dažniausiai joms vadovauja vyrai.

Kaip lyderiai vyrai būna įsakmesni, net autokratiški. Moterys dažniau būna demokratiškos ir labiau skatina pavaldinius dalyvauti priimant sprendimus.

Žmonėms sąveikaujant, vyrai dažniau reiškia savo nuomonę, o moterys – paramą. Kasdieniame elgesyje vyrai dažniau rodo galią – kalba kategoriškai, pertraukinėja, pirmieji paliečia, mažiau šypsosi, įdėmiai žiūri.

Lytis ir socialiniai ryšiai

Vyrai labiau siekia sukurti savo atskirą tapatumą nei ryšių siekiančios moterys. Moterys skiriasi nuo vyrų ir tuo, kad joms mažiau rūpi laikyti save atskirais individualiais asmenimis, ir tuo, jog joms labiau rūpi “užmegzti ryšius”.

Šie lyčių skirtumai iškyla paviršiun anksti, jau vaikų žaidimuose. Berniukai dažniausiai žaidžia didelėmis grupėmis, sutelkę dėmesį į veiksmą ir mažai intymiai kalbėdamiesi. Mergaitės paprastai žaidžia mažomis grupėmis, dažnai su viena drauge.

Jų žaidimai yra mažiau konkurencingi nei berniukų ir labiau imituoja socialinius santykius. Ir žaisdamos, ir kitomis situacijomis moterys yra atviresnės ir labiau reaguoja į grįžtamąjį ryšį nei vyrai.

Išgirdę sunkius klausimus – “Ar numanote, kodėl dangus yra žydras?”, “Ar numanote, kodėl žemaūgiai žmonės ilgiau gyvena?” – vyrai dažniau nei moterys rizikuoja spėlioti, užuot prisipažinę, kad nežino. Šis reiškinys vadinamas vyrų atsakymo sindromu.

Paauglės mergaitės daugiau laiko praleidžia su draugėmis ir mažiau – vienos. Lyčių prieraišumo skirtumas stebimas ir suaugus. Kadangi moterys yra labiau viena nuo kitos priklausomos, jos pokalbį naudoja santykiams tirti, vyrai jį naudoja sprendimams paskelbti.

Moterų ryšiai ir paramos pojūtis taip pat yra stipresni nei vyrų. Moterų – motinų, dukterų, seserų, tetų ir močiučių – ryšiai suvienija šeimas. Moterys yra artimesnės draugės palyginti su vyrais – jos kalba dažniau ir atviriau. Jei vyrams patinka ką nors veikti vienas šalia kito, tai moterims labiau patinka kalbėti žiūrint pašnekovui į akis.

Ir vyrai, ir moterys teigia, kad jų draugystė su moterimis yra artimesnė, malonesnė ir brandesnė. Ieškodami supratimo ir norėdami su kuo nors pasidalyti rūpesčiais bei nuoskaudomis ir vyrai, ir moterys dažniausiai kreipiasi į moteris.