Grožis ar protas? (I dalis)

Ar mums patinka, ar ne, vis dėlto mūsų išvaizda neatsiejama nuo mūsų gebėjimo žavėti ir išlaikyti partnerį. Žmonės, su kuriais susitinkame, per pirmąsias keturias minutes apie mus susidaro 90 proc. nuomonės.

Šiame straipsnyje išanalizuosime veiksnius, kurie skatina vyrus ir moteris atrodyti patraukliai, kad priviliotų vienas kitą. Suvokus, kaip veikia patrauklumo mechanizmas, ir pritaikius visai paprastą strategiją, galima tapti labiau gundančia ir kerinčia asmenybe.

Taigi, kas yra galingiausias ir stipriausias – grožis ir fizinis patrauklumas ar asmenybė ir intelektas?

Grožio ir patrauklumo teorija

Kiekvienas žmogus skleidžia tam tikrus akivaizdžius ir nepastebimus signalus, priviliojančius priešingą lytį. Tai siunčiamos ir gaunamos koduotos žinutės, pasakančios kitam, kaip jis tiktų jūsų tikslams.

Vyrui patrauklumas siejasi su biologija, o moteris fiksuoja bruožus, kurie leistų jam sėkmingai perduoti savo genus kitai kartai. Moteriai patrauklus tas vyras, kuris visada ją gali aprūpinti maistu ir užtikrinti saugumą auginant vaikus.

Abiejų lyčių reakcijos į šiuos pirmykščius viliojimo signalus užkoduotos. Grožis ir fizinis patrauklumas iš esmės yra tapatūs dalykai, o žodžio “gražus” reikšmė kilusi iš “seksualiai stimuliuojantis”.

Mūsų evoliucija smegenis suformavo taip, kad gera išvaizda – tai sveiko žmogaus ženklas, o biologinis grožio tikslas – vilionės norint pratęsti giminę. Pasakyti asmeniui, kad jis gražus arba patrauklus, – tai biologiniu požiūriu turėti omenyje, kad norite su juo pasimylėti.

Tyrimai ne kartą parodė, kad išvaizdiems žmonėms savaime priskiriame ir kitas teigiamas savybes – sąžiningumą, intelektualumą, gerumą ir talentą. Patrauklūs kandidatai gauna didesnį rinkėjų procentą negu nepatrauklūs.

Patrauklūs žmonės gauna geresnį darbą, jiems mokami didesni atlyginimai, jais labiau pasitikima ir jiems leidžiama nusižengti taisyklėms daug dažniau negu ne tokiems žaviems jų kolegoms. Puikiausias pavyzdys – buvęs JAV prezidentas, Bilas Klintonas.

Moters kūnas – kas labiausiai traukia vyrus

XIX a. patraukliausia moteris Vakarų pasaulyje buvo be galo gležna ir trapi, blyškiaveidė, šiek tiek parausvintais skruostais. Šiuolaikinis “grožis” spinduliuoja jaunyste ir sveikata, o grožio konkursai atsirado tik norint palaikyti patrauklumą ir žavesį.

Beveik visi patrauklumo tyrimai per pastaruosius 60 metų pateikė tas pačias išvadas, apie kurias per 6000 metų bylojo dailininkai, poetai ir rašytojai – moters išvaizda, kūnas ir tai, kaip ji visa tai pateikia, vyrus traukia ir vilioja labiau nei jos protas ar turtai.

XXI amžiaus vyras troško moteryje matyti tuos pačius dalykus kaip ir jo protėviai, bet, kaip pamatysite, vyro kriterijai moteriai, ilgalaikei partnerei, yra visai kitokie. Tačiau iš pradžių aptarkime fizinius bruožus ir “kūno geografiją”, o vėliau aptarsime nefizinius veiksnius.

Vyrus labiausiai jaudina dvylika moters kūno vietų:

  1. Sportiškas kūno sudėjimas
  2. Geidulinga burna
  3. Stangrios iškilios krūtys
  4. Ilgos kojos
  5. Apvalūs klubai ir plonas liemuo
  6. Pusapvaliai sėdmenys
  7. Vylingos akys
  8. Ilgi plaukai
  9. Nedidelė nosis
  10. Plokščias pilvas
  11. Išlenkta nugara ir išoriniai lytiniai organai
  12. Ilgas kaklas

1-a vieta: sportiškas kūno sudėjimas

Vyrą pirmiausia žavi sportiškos moters kūno formos. Tvirtas, harmoningas kūnas – sveikatos ženklas, vyrui signalizuojantis apie moteris gebėjimą sėkmingai pagimdyti jam vaikus, pabėgti nuo gresiančio pavojaus, o prireikus ir apginti savo atžalas.

Daugeliui vyrų labiau patinka stambesnės moterys negu liesos, nes papildomi riebalai leidžia ilgiau maitinti krūtimi. Moterys žino, kad viena garsiausių pasaulio sekso simbolių Merlin Monro buvo pilnoka ir turėjo labai stiprias raumeningas kojas.

2-a vieta: geidulinga burna

Zoologai teigia, kad moterų lūpos evoliucionavo kaip jų genitalijų atvaizdas, nes jos yra to paties dydžio ir storio, ir seksualiai susijaudinus padidėja, nes į jas priplūsta kraujo. Vyrams patinka dažytos lūpos, nes taip moterys siunčia dirbtinius signalus, kad ji juo domisi.

Be to, moteris norėdama, kad verslo susitikime į ją būtų žiūrima kaip į lygiavertę partnerę, turėtų pasidažyti kukliai bei saikingai, ypač lūpas. Pernelyg rėksmingą makiažą ir ryškias lūpas klientai vyrai gali priimti kaip klaidingą signalą, o tarp klienčių moterų sukelti konkurenciją.

3-a vieta: stangrios iškilios krūtys

Didžiąją krūtų dalį sudaro riebalinis audinys, teikiantis joms apvalią formą. Primatų krūtys labai padidėja ir pasikeičia per nėštumą, o moterų krūtys visada didesnės ir tik šiek tiek pasikeičia nešiojant vaisių. Moterų krūtys iš esmės skirtos vienam tikslui – išreikšti seksualumui.

Spenelį supa rausva arba ruda dėmė, vadinama aureole, jame yra mažų liaukų, kurios seksualinio aktyvumo metu išskiria kvapą, veikiantį vyro smegenis. Štai kodėl vyras mėgsta ilgai tūnoti galva įsikniaubęs moteriai į krūtis.

Visos tyrimų apžvalgos rodo, kad vyrams patinka visokių formų ir dydžių krūtys. Visai nesvarbu, ar jos stirkso kaip nedidelės citrinos, ar pūpso kaip arbūzai – daugeliui vyrų jos kelia didžiulį susidomėjimą kaip ir moteriškas užpakaliukas.

4-a vieta: ilgos kojos

Moters, kurios kojos, regis, siekia jai beveik iki pažastų, vaizdas visada vyrui daro neišdildomą įspūdį. Moters kojų seksualinis signalas aiškinamas paprastai. Kuo daugiau atidengtos kojos ir kuo jos ilgesnės, tuo vyrui moteris patrauklesnė, nes žvilgsnį vilioja ta vieta, kur susitinka kairioji ir dešinioji koja.

Kūdikiai gimsta trumpomis kojytėmis, bet kai mergaitė pradeda lytiškai bręsti, jos kojos ima sparčiai ilgėti, nes kraujyje išsiskiria daugybė hormonų, kurie ją paverčia moterimi. Labai ilgos jos kojos tampa rimtu nebyliu signalu, pranešančiu vyrams, kad ji subrendo ir jau gali gimdyti vaikus.

Vyrams patinka moterys aukštakulniais bateliais, nes su jais moterų kojos panašios į paaugliškas, geismą žadinančias kojas. Su aukštakulniais pailgėja kojos, išsiriečia nugara, labiau išsišauna užpakaliukas, pėda atrodo grakštesnė ir mažesnį, į priekį pasiduoda dubuo, todėl moteris tampa daug patrauklesnė.

5-a vieta: apvalūs klubai ir plonas liemuo

Šimtmečius moterys spraudėsi į korsetus ir į visokius keisčiausios konstrukcijos įtaisus, kad galėtų puikuotis tobula it vapsvos liemeniu figūra. Joms deformuodavosi krūtinės ląsta, trūkdavo oro, susispausdavo vidaus organai, kartais net ryždavosi šonkaulių pašalinimo operacijai.

Puikios sveikatos ir galinčios sėkmingai gimdyti vaikus moters klubų ir liemens santykis yra 70 proc., t.y. jos liemuo sudaro 70 proc. klubų apimties. Šis santykis beprotiškai traukia vyrus. Moterys, kurių santykis 100 proc., nevilioja, nes toks santykis rodo, kad gimda ir kiaušidės aptekusios riebalais, – tai nebylus mažo vislumo požymis.

6-a vieta: pusapvaliai sėdmenys

Vyrams patraukliausi apvalūs, persiko formos sėdmenys. Moters sėdmenys kaupia daug riebalų, kurie vartojami maitinant krūtimi, tai nepaprastas maisto atsargų sandėlis, panašiai kaip ir kupranugario kupra.

XIX a. moterys visuomenėje turėdavo slėpti savo kūną. Jaunos moterys, norėdamos patraukti vyrų dėmesį, galėjo sukurti didelio užpakalio įvaizdį dėvėdamos turniūrą. Vėliau reibalų perteklius tapo nebemadingas. Išpopuliarėjo džinsai, paryškinantys sėdmenis, suteikiant jiems tvirtą apvalią formą.

Laukite tęsinio!

Straipsnis parašytas remiantis užsienio šaltiniais.

Vitalija Čižauskaitė