Pavojai, tykantys prie vandens telkinių

Vasara — atostogų metas. Būtent šis metų laikas skirtas poilsiui prie ežerų bei kitų vandens telkinių. Karštomis dienomis, kuomet dažnas išsiruošia visą dieną praleisti prie vandens, privalote būti budrūs bei rūpintis savo saugumu, nes net ir atostogaujant, pavojus tyko nuolat. Jei susižalojote

Vandenyje ir vaiką, ir suaugusį žmogų gali ištikti nelaukta bėda. Kadangi dažnai paplūdimiuose poilsiauja bei šėlsta daug jaunimo, kurie nesirūpina aplinka, gali atsitikti taip, jog braidžiodami po ežerą, užminsite ant stiklo šukės ir stipriai persipjausite koją. Norėdami apsisaugoti nuo nelaimės, į vandenį briskite tik su guminėmis šlepetėmis.

O jei nepavyko apsisaugoti ir persipjovėte koją, Jums privalo būti suteikta pirmoji pagalba. Visų pirma, būtina apnuoginti sužeistą sritį bei nustatyti koks tai kraujavimas, nes jis gali būti kapiliarinis, tokiu atveju reikia uždėti sterilų tvarstį, o žaizdos kraštus patepti dezinfekuojančiu tirpalu, taip apsaugant žaizdą nuo užkrato. Jei kraujavimas arterinis — būtina naudoti bet kokį daiktą, su kuriuo pavyktų užveržti sužeistą vietą (tai reikia daryti ne žaizdos vietoje), o aukščiau jos. Užveržti reikia taip, kad žemiau užveržtos vietos nebesijustų pulsas, o tiksliau – netekėtų kraujas.

Jei pakirto mėšlungis

Nepaisant susižalojimų, vandenyje Jūsų raumenį gali sutraukti mėšlungis. Žmogus gali būti sveikut sveikutėlis, tačiau plaukiojant, nuo šalto vandens ar per didelio raumenų įtempimo, šis nemalonus pojūtis gali pasiekti būtent Jus.

Svarbu atsiminti, jog mėšlungis gali būti įvairus, mat sutraukti gali bet kurią kūno vietą, pradedant kojų pirštu baigiant dilbiu ar šlaunimi. Visais atvejais būtina pradėti masažuoti sutrauktą vietą bei labai švelniai, po masažo pradėti judėti darant lengvus, sutrauktos vietos pratimus. Jei tai koja, pritraukite kelis sykius ją prie savęs, jei ranka, pasukiokite į vieną bei kitą pusę. Kadangi mėšlungis gali sutraukti bet kada, turėkite su savimi ir magnio tablečių, sutraukus pakramtykite keletą ir mėšlungis praeis.

Jei pradėjai skęsti

Nepamirškite, kad vandenyje turite būti labai atsargūs. Jeigu ir mokate puikiai plaukti, turėtumėte neplaukti itin giliai ar toli nuo kranto, būtinai stebėkite apribojimų ženklus ir šiukštu neplaukite toliau už jų. Vandenyje Jus gali įsupti stiprios bangos ar atsivėrusi duobė. O ką jau kalbėti apie stiprias sroves upėje.

Jei poilsiaudami ant ežero kranto pamatėte skenduolį, nedvejodami kvieskite gelbėtojus, kurie privalo būti kiekviename paplūdimyje arba, kol atvažiuos pagalba, patys pamėginkite ištraukti skenduolį bei jį gaivinti, netekus sąmonės. Iš vandens ištrauktą skenduolį, būtina paguldyti aukštielninką, kad galva, kaklas bei visas kūnas būtų ypatingai tiesiai. Gaivindami stenkitės neatlošti galvos, taip pat stebėkite ar neatsiranda širdies plakimas, pulsas. Atsiradus sąmonei, gaivinimą galite baigti. Jie pavyko atgaivinti, skenduolį reikia paguldyti į stabilią šoninę padėtį, apkloti, kad sušiltų bei iškviesti greitąją pagalbą.

Saulės smūgis

Dažnam atostogos asocijuojasi ir su pasikaitinimu saulėje. Būnant saulėje, nepamirškite užsidėti galvos apdangalo, nes kitaip galite gauti saulės arba kaitros smūgį. Galvos apdangalo Jums nepakaks. Karštą dieną privalote gerti ypač daug skysčių. Specialistai pataria gerti paprastą vandenį arba mineralizuotą. Būkite atsargūs su sultimis bei vaisvandeniais, mat karštą dieną jie gali sugesti ir tai gali tapti apsinuodijimo priežastimi.

Dažnas poilsiautojas, važiuodamas prie vandens telkinių, su savimi vežasi ir maisto. Tai dažniausiai būna sumuštiniai, o kartais net ir mėsiški produktai, lašinukai ar mišrainės. Specialistai pataria jokiu būdu to nedaryti. Produktai, ilgą laiką būnantys saulėje arba palikti automobilyje, gali sugesti. Su maistu privalote elgtis labai atsargiai ir tik pajutę nemalonų maisto skonį, baigti valgyti, kad išvengtumėte apsinuodijimo. Geriausia prie vandens telkinių atsigaivinti vaisiais (obuoliais, bananais, vynuogėmis) bei gaiviaisiais gėrimais iš kurių geriausiai vartojimui tinka mineralinis arba natūralus šaltinio vanduo.

Atostogos — malonumų metas, tačiau ir jų metu privalote rūpintis savo bei aplinkinių gerove bei saugumu. Gerda Zemenskaitė