Antroji santuoka: nekartokite klaidų

Antroji santuoka yra ne ką lengvesnė nei pirmoji. Be to, susituokus antrąkart reikia susidoroti su sunkumais, kurių nebuvo pirmojoje santuokoje. Pavyzdžiui, jei yra vaikų, reikia palaikyti santykius su buvusiu sutuoktiniu ar sukurti harmoningus santykius su antrojo sutuoktinio vaikais.

Pirmasis ir, ko gero, pats svarbiausias patarimas – pamirškite praeitį. Visai nesvarbu, kokia buvo jūsų pirmoji santuoka, nekartokite tų pačių klaidų. Atleiskite savo buvusiam sutuoktiniui už visas skriaudas, tik taip galėsite pradėti gyvenimą iš naujo. Suteikite kitam žmogui šansą ir nustokite nerimauti dėl to, kad jūsų antrosios santuokos neištiktų toks pat likimas, kaip pirmosios. Normalu, jei turite tokių baimių, pasikalbėkite apie jas su savo naujuoju vyru (ar žmona) arba kitu artimu žmogumi.

Parodykite, kad jis (ar ji) jums yra svarbiausias gyvenime žmogus. Visada klauskite savo sutuoktinio nuomonės, ir ne tik klauskite, bet ir atsižvelkite į ją, visas problemas spręskite kartu bei praleiskite daugiau laiko kartu. Būtų gerai, jei galėtumėte bent kartą per savaitę ką nors nuveikti tik dviese, be vaikų.

Stenkitės, kad jūsų sutuoktinis nesijaustų „antras“ ir mažiau svarbus nei kiti artimi žmonės jūsų gyvenime. Tai, kad jūsų vyras ar žmona taps svarbiausiu gyvenime, dar nereiškia, kad vaikai liks nuošaly. Be to, juk vaikai yra laimingesni ir jaučiasi saugūs gyvendami darnioje šeimoje, kai mama ir tėtis (šiuo atveju mama ir patėvis arba pamotė ir tėtis) yra komanda.

Jums reikės sukurti šeimą iš naujo – susitarti, kaip elgsitės su finansais, kaip dalinsitės buities darbus ir aptarti kitus svarbius dalykus, todėl turite būti kantrūs. Stebėkite, ko jūsų sutuoktiniui reikia iš šios santuokos (meilės, sekso, palaikymo, pagarbos…), ir stenkitės jam tai suteikti. Bent kartą per dieną išsakykite savo jausmus. Nebijokite pasakyti, kad mylite, kitų žmonių akivaizdoje.

Tačiau, nepaisant visų šių dalykų, nepamirškite būti savimi. Lankykite aerobiką, krepšinį, susitikinėkite su draugėmis ar draugais, susiraskite kitos veiklos. Mėgstamos veiklos turėjimas padės jums pajausti savo vertę, o pasitikėjimas savimi padės išgyventi sunkiu metu.