Vaikas prie kompiuterio

Protinga technika įsitvirtino mūsų gyvenime taip, kad be jos nebeįsivaizduojame egzistavimo. Aišku, kad protingiausia pasaulio mašina – kompiuteris, užimanti pirmą vietą šiame sąraše.

Šiais laikais kompiuteris yra kone kiekvienuose namuose. Ir, nežiūrint į tai, netyla kalbos apie šios technikos kenksmingumą, ypač mažiems vaikams. Ar toks jau pavojingas kompiuteris vaikams, kaip apie jį kalba ar tai tik vyresniosios žmonių kartos ignoravimas visokiausių inovacijų?

Fizinis kompiuterio poveikis vaikui

Kalbant apie fizinį kompiuterio kenksmingumą, tai viskas yra per daug sureikšminta. Šiuolaikiniai aparatai neskleidžia jokių kenksmingų spindulių, nešyla ir dirba beveik be triukšmo. Laikantis tinkamo atstumo iki monitoriaus, nedaroma jokia žala regėjimui. Taip pat yra labai svarbi ir taisyklinga laikysena, sėdint prie kompiuterio.

Psichologinis kompiuterio poveikis vaikui

Štai psichologinis kompiuterio poveikis vaikui – sudėtingas klausimas. Esant šiuolaikiniam gyvenimo ritmui, o iš dalies, esant ir intensyviai mokyklinei programai, kuo anksčiau vaikas gaus naudojimosi kompiuteriu įgūdžius, tuo lengviau bus mokytis. Yra daugybė būdų kaip išmokyti vaiką naudotis kompiuteriu. Viso to galima pasiekti žaidimų principu. Yra daugybė lavinančių ir vaiką ugdančių žaidimų, tai padės jam ne tik išmokti valdyti pelę, bet ir pažinti raideles bei skaičius.

Kompiuteriniai žaidimai vaikams

Kompiuteriniai žaidimai – tai atskira tema. Jie gali tiek padėti ugdyti vaikus, tiek ir sukelti rimtą psichologinę traumą arba dar daugiau – neigiamai formuoti besiformuojantį charakterį bei gyvenimo principus.

Koviniai, agresyvūs žaidimai „šaudau – gaudau“ nesuteiks jokios naudos, apart vaikui bus išugdytas agresyvumas.

Kompiuteris teikia nenusakomą naudą vaikui tik tuomet, kai juo vaikas naudojasi prižiūrint tėvams. Gerda Zemenskaitė

Comments are closed.