Nagų grybelis

Kauno rajono savivaldybės gydytoja dermatovenerologė Jolanta Urbštienė:

– Nagų grybelis sudaro trečdalį visų grybelinių odos ir apie pusę nagų ligų. Tyrimų duomenimis, ši problema kamuoja apie 40 proc. per šešiasdešimtmetį perkopusių šalies gyventojų. Taip pat žinoma, jog pėdų nagų grybeliu užsikrečiama keturis kartus dažniau nei rankų nagų.

Infekcija lengvai plinta

Pėdų nagų grybelinė infekcija (onichomikozė) yra lėtinė, lengvai plintanti ir sukelianti ne tik medicininių, bet ir psichologių bei profesinių problemų. Dėl skirtingo inkubacinio periodo, kurį laiką ligos požymių gali ir nepasireikšti, todėl daugelis net neįtaria, kad serga grybeline liga, kuri gali pažeisti ir pėdas, ir nagus.

Pažeista pėdų oda pleiskanoja, niežti, nagai ilgainiui pradeda kisti.

Negydomas kojų nagų grybelis gali persimesti į rankų nagus ar plaštakas. Laiku pastebėta ir neįsisenėjusi ši liga išgydoma greičiau, todėl, tik pastebėjus kažką įtartino, delsti nereikėtų.

Nagų grybeliu dažniausiai užsikrečiama:

  • lankantis viešose pirtyse, sporto salėse, baseinuose, dušuose,
  • dėvint bendrą avalynę,
  • nesilaikant higienos reikalavimų,
  • patyrus įvairias traumas,
  • padidėjus prakaitavimui,
  • sutrikus medžiagų apykaitai (sergant cukriniu diabetu, kitomis ligomis).

Kaip apsisaugoti

Pastebėjus nagų pakitimus, nedelsiant reikia kreiptis į odos ligų specialistus. Būtina naudoti atskirą patalynę, avalynę, šlepetes, rankšluostį, kempinę bei kitus higienos reikmenis. Nesisaugant net ir pats geriausias gydymas nepadės išvengti naujo užsikrėtimo. Be to, dermatologo kabinete apsilankyti reikėtų ir kitiems šeimos nariams.

Įtarus, jog “įsimetė” nagų grybelis, patariama specialiu tirpalu išdezinfekuoti avalynę, medvilnines kojines, puskojines, patalynę prieš skalbiant pavirinti 15 minučių, praustuvus, vonią, vonios kilimėlius ir net grindis plauti karštu vandeniu su dezinfekuojamąja priemone.

Norint apsisaugoti nuo grybelio infekcijų, reikia:

  • rankas ir kojas plauti kasdien, kruopščiai nušluostyti,
  • reguliariai ir taisyklingai kirpti kojų nagus, neapvalinti nagų kampučių,
  • stengtis, jog kojos neprakaituotų, dažnai keisti kojines,
  • dėvėti ne sintetines, o medvilnines kojines bei batus, pagamintus iš leidžiančių odai kvėpuoti medžiagų,
  • nesiskolinti svetimo apavo,
  • naudotis tik savo higienos reikmenimis bei rankšluosčiu,
  • lankantis paplūdimiuose, pirtyse ar baseinuose avėti individualias gumines šlepetes, (profilaktiškai)
  • naudoti apsauginius tepaliukus nuo grybelio.

Kaip gydomas

Paprastai nagų grybelis gydomas ambulatoriškai. Nustatyti infekcijos tipą ir skirti gydymą gali tik gydytojas dermatologas. Draugų, giminaičių ar pažįstamų patarimų gydant šią ligą nevertėtų klausyti. Jei grybelis dar neįsisenėjęs, t.y. pažeistos tik kojų pėdos, tinka naudoti įvairius tepaliukus ar kremus, kurių be recepto galima įsigyti vaistinėse.

Gydymas kremais, trunkantis 14 dienų, nėra brangus ir neturi šalutinio poveikio. Tačiau, jei grybelis pažeidė nagą, gydomasi tik tabletėmis, kurių taip pat skiria gydytojas. Jos yra kompensuojamos. Esant visų nagų pakitimams bei smarkiai sustorėjus pirmų nagų plokštelėms, gydymo tepalais, kremais ar tabletėmis nepakanka – tada nagai neskausmingai pašalinami. Ligoniui išduodamas nedarbingumo lapelis.

Gydytojai pataria

Efektyviausias nagų grybelio gydymas yra chirurginiu būdu pašalinti nago plokštelę (to visai nereikėtų bijoti, nes tai atliekama darant vietinį nuskausminimą) ir 1–1,5 mėnesio gerti vaistus.

Geriami vaistai yra pakankamai stiprūs, bet trumpas kursas nekenkia. Tik prieš geriant vaistus reikėtų pasitarti su gydytoju ir esant reikalui išsitirti kepenis. Jokie tepalai nagų grybelio neišgydo, tik apsaugo nuo greito ligos plitimo ir yra apsauginė priemonė, kad artimieji nuo jūsų neužsikrėstų.