Blogas burnos kvapas

Kai išpylėtė ant savęs visą buteliuką brangiai kainavusio skysčio, neužmirškite, yra ir dar viena kūno vieta, kurios skleidžiamas kvapas yra didžiausias barjeras poroms atsiduoti aistrai, o džentelmenui – susirasti tinkamą pašnekovą. Tai, be abejo, burnos kvapas.

Deja, net džentelmenai neišvengia jo išdaigų. Ir, anot stomatologų, kiekvienos dienos pabaigoje kas ketvirtas vyras, nepriklausomai nuo to, rūkė jis ar nerūkė, ką valgė ar gėrė, vis tiek turės blogą kvapą, sklindantį iš burnos.

Blogiausiu atveju, jis reikš, kad sergate cukriniu diabetu arba jau turite vėžį. Tačiau geresniu atveju, tie patys stomatologai tvirtina, kad blogą kvapą iš esmės sukelia ne bloga burnos higiena, bet netinkamai vartojamas maistas ar blogi įpročiai.

Česnakai, pica, kiaušiniai, sūris, alokoholis ir cigaretės padarys viską, kad primintų apie save Jūsų damai. Anot mitybos žinovų, daug mėsinių patiekalų turinti dieta taip pat sukelia blogą burnos kvapą. Kiti miglotai aiškina, kad tai streso padarinys. Jokio maisto dienos metu taip pat ne išeitis – sausas skrandis ne tik nepadeda numesti svorio, bet irgi sukelia blogą burnos kvapą.

Patarimai, kaip kovoti su šiuo kvapu tradiciniai – valykite liežuvį ir dantis, dažniau siūlu valykite tarpudančius, turėkite kišenėje mėtinių tablečių, kramtomos gumos ar gaivinančio kvapo aerozolį. Ir, žinoma, valgykite, ypač daug skysčių turintį maistą, sukeliantį didesnį seilių išsiskyrimą, pavyzdžiui, obuolius ar arbūzus (jei dirbate, tarkime, kur nors Azerbaidžane…).

Valgykite lėtai – greitai vartojamas maistas sujaukia pilvo rūgštis, kurios irgi gali sąlygoti blogą kvapą. Gerkite daug vandens. Žinia, maisto virškinimo procesų kontroliuti jau niekas nebegali, tačiau pasirūpinkite burnos ertme – po valgio išskalaukite ją šiltu vandeniu.

Jei blogas kvapas vis tiek neišnyksta, kreipkitės į gydytoją.

Ir išvis, kaip sužinoti, ar turite tą blogą burnos kvapą? Daugelyje šaltinių galima sutikti pamokymą iškvėpti orą sau į delną ir jį pauostyti. Nežinau, kas tai sugalvojo, nes nesu sutikęs asmens, kuris ką nors tokiu būdu užuostų. Mano pamokymas toks – visų pirma, įsitikinkite, ar niekas Jūsų nemato…

Tada stipriai palaižykite savo vidinę riešo dalį pilnu liežuviu. Palaukite dešimt sekundžių, leiskite seilėms išdžiūti. Ir pauostykite. Jei kvapas nepatinka Jums, būkite tikras – nepatiks ir kitiems.

Straipsnis spausdintas žurnale “Verslo klasė”. Giedrius Drukteinis