Pirmieji mėnesiai po vaiko gimimo: kas pasikeičia šeimoje?

Pirmojo vaiko gimimas – didelis sukrėtimas kiekvienai porai. Šis įvykis neišvengiamai pakeičia gyvenimą, komplikuoja santykius ir tampa sunkiu išbandymu, nes natūraliai suirus senajai šeimos sistemai, reikia kurti naują.

Tėčiui… pogimdyminė depresija

Analizuoti temą pradėsiu kiek netikėtu kampu. Paprastai kalbant apie jausmus šeimoje, atsiradus kūdikiui, akcentuojama moters padėtis. Aš norėčiau skirti daugiau dėmesio tokioje situacijoje neretai užmirštamam vyrui.

Naujai „iškeptas“ tėvelis jaučiasi sutrikęs. Pirmaisiais mėnesiais žmona visą dėmesį skiria kūdikiui, tapusiam jos gyvenimo centru. Vyras yra atstumtas ir vienas su savo jausmais, lyg jie būtų tamsiausia paslaptis, su kuria turėtų susidoroti savarankiškai. Jei nesijaučia galįs pasidalinti išgyvenimais su žmona, naująjį tėvelį gali užpulti… pogimdyminė depresija. Taip, Jūs supratote teisingai – ši liga, priešingai nei manoma, gali kankinti ir vyrus. JAV psichologo James F. Paulson atliktų tyrimų duomenimis, 10 procentų vyrų ir 14 procentų moterų išgyvena pogimdyminę depresiją, kuriai įveikti gali prireikti specialistų psichologinės ir medikamentinės pagalbos.

Kodėl svarbu kovoti su depresyvumu? Nes jis graužia ne tik gimdytojus, bet persiduoda parsivežtam iš ligoninės mažyliui bei tolimesniame jo gyvenime gali sukelti fizinių ir emocinių sutrikimų. Vyras ir moteris jau yra atsakingi ne tik už savo, bet ir jo tolimesnę laimę bei pilnavertį gyvenimą. Čia svarbu paminėti, kad šeima nebijotų prašyti pagalbos iš giminių, artimųjų, kad jie nors retkarčiais prižiūrėtų kūdikį, leisdami naujiesiems tėveliams atsikvėpti. Patikėkite – tobulų, viską spėjančių tėvų įvaizdis nepasiekiamas.

Spaudimas vyrui: kiek reikės pinigų, kad užauginčiau vaiką?

Visuomenei demonstruojant idealų šeimos modelį, išorinis spaudimas jaunam tėvui yra milžiniškas: užauginti atžalą reikia tūkstančių litų ir jis paprastai jaučiasi materialiai atsakingas už vaiko gerovę. Dėl to kartais pradeda daugiau laiko praleisti darbe. Moteris tai interpretuoja kaip abejingumą šeimai, nors iš tiesų vyras tik stengiasi būti naudingas. Dar neretai sutuoktinis kenčia jaunosios mamos kaltinimus, kad jos triūso pakankamai neįvertina, o ir bandydami padėti viską daro ne taip.

Taigi pirmoji paslaptis kaip išvengti šalčio ar audrų šeimoje, esant tokiai situacijai, – nebijoti išsakyti vienas kitam savo savijautos sunkumų. Kitaip nutolę, užsisklendę bei nesuprasti vyrai turi didesnę tikimybę įklimpti į alkoholizmą ar pradėti smurtauti.

Kokia aš motina…

Moteris irgi sutrikusi. Vyrui tiesiogiai išgyvenant tik psichologinius sunkumus, moteriai dar tenka prisitaikyti ir prie fizinių savo kūno pokyčių. Be to, reta kuri išdrįsta prisipažinti apie savo nusivylimus ir baimes, manydama, kad yra vienintelė tokia nenormali, nesugebanti džiaugtis laiku, kuris turėtų būti geriausias jos gyvenime. Kad įgyvendintų visus sau keliamus reikalavimus, naujoji motina turėtų turėti 10 padėjėjų! Juk ant jos pečių gula didesnioji dalis vaiko auginimo ir buities problemų! Su ašaromis šnabždamas klausimas „kokia aš motina?“ yra visiškai natūrali bei sveika jausmų išraiška. Visa tai – tiesiog sunkus gyvenimo etapas, o ne moters neatsakingumo ar nesugebėjimo būti mama įrodymas. Klykiantis kūdikis tikrai nesako mamytei, kad jos nemyli, nors jai ir gali taip atrodyti.

Neišvengiamas vyro ir žmonos nutolimas

Tapimas tėvu ir motina neišvengiamai turi įtakos ne tik vidinei individų būsenai, bet ir jų tarpusavio santykiams. Pora dažniausiai šiek tiek nutolsta vienas nuo kito. Bet dėl problemų iškilimo kaltinti vien vaiką neteisinga – jei jam gimus, sutuoktiniai nesugeba prisitaikyti prie pasikeitusių sąlygų, dažniausiai tai kyla ne tik dėl naujo šeimos nario, bet ir dėl seniai egzistuojančių bėdų šeimoje. Kita vertus, nereikia dramatizuoti pokyčių ir tikėtis, kad santykiai su sutuoktiniu kada nors vėl bus tokie kaip prieš atsirandant vaikui – šeima gyvas organizmas, patiriantis natūralią kaitą.

Pora turi perskirstyti savo laiką ir energiją, nes negali vienas kitam skirti tiek dėmesio, kiek anksčiau. Be to, įtampos prideda nuovargis dėl sumažėjusios miego trukmės auginant kūdikį. Kantrybės abu netenka dažniau nei anksčiau ir išsilieja dažniausiai vienas ant kito. Tokia situacija ypač sukrečia žmones, kurie tikėjosi, kad atsiradus vaikeliui, jų namuose bus labai daug džiaugsmo. Taigi partnerių santykiams didžiausią pavojų kelia ne naktimis klykiantis kūdikis, bet nerealūs lūkesčiai dėl pasikeitimų jam gimus.

Dar nesusipratimų kyla dėl to, kad moteris ir vyras nevienodai prisiima tėvų vaidmenis bei gali nesuvokti vienas kito elgesio: ji į motinos rolę šeimoje intensyviai įsitraukia nuo pat vaiko gimimo dienos, o jam šis procesas vyksta lėčiau ir ne taip smarkiai kaip žmonai. Tokie skirtumai veda prie nepasitenkinimo santuoka, kuris neabejotinai būna mažesnis, jei sutuoktiniai vis dar suvokia save kaip porą, o ne tik kaip naujo šeimos nario tėvus.

Kiek tradicinės modernios šeimos?

Psichologai dažnai teigia, jog pagrindinė pagausėjusioje šeimoje atsiradusios įtampos priežasčių būna nepateisinti žmonos lūkesčiai dėl žymesnės vyro pagalbos, parsivežus kūdikį namo. Ironija, kad tėvams vis dažniau dalyvaujant gimdyme, moterys (bent jau JAV apklausų duomenimis) jaučiasi vis labiau nepatenkintos per mažu sutuoktinių įsitraukimu į vaiko priežiūrą pirmaisiais mėnesiais. Nors dabar kalbama apie lygias galimybes bei lygiaverčius moters ir vyro vaidmenis tėvystėje, buityje, realybė paprastai kiek kitokia: gimus vaikui atsiranda konfliktų ir nesutarimų dėl dalykų, dėl kurių anksčiau lyg ir buvo sutarta. Net buvusios modernios poros šiuo gyvenimo laikotarpiu susiduria su didesne tradicinių vaidmenų šeimoje įtaka.

Ar tebeegzistuoja seksas?

Naujasis šeimos narys tampa prioritetu. Ir net jei pora gali skirti laiko intymiam bendravimui, tai reikalauja iš jų daug jėgų. Spontaniškumui nebelieka laiko. Taigi natūralu, kad pirmasis pusmetis po vaiko gimimo atneša štilį į seksualinį gyvenimą – atsiranda fizinių ir psichologinių priežasčių, kodėl mylimasi rečiau. Pasikeitimai miegamajame labai priklauso ir nuo pasikeitimų santykiuose už jo ribų… Buičiai užgožus nuoširdžius intymius pokalbius susidaro palankios sąlygos „man skauda galvą“ scenarijui. O tai sukelia kaltės jausmą, nes nepatenkinami sutuoktinio seksualiniai poreikiai.

Vis tik perskaitę šį straipsnį neišsigąskite, jei laukiatės vaikelio. Tikiuosi, kad perspėjimai, ko tikėtis, Jums padės laviruoti šeimos laivą pasikeitusio gyvenimo audrose. Jūsų laukia neįkainuojama patirtis ir galimybė augti kaip asmenybėms, kaip porai, kaip šeimai. Vaiko gimimas sutuoktinių santykius gali pakelti į kitą – aukštesnį – lygį. Džiaugsmas sulaukus kūdikio atsveria visus kylančius rūpesčius, nes jų daugėja aritmetine, o laimės – geometrine progresija.