Normalūs santykiai

Kai ieškome antrosios pusės, dažnai svajojame apie normalius mūsų požiūriu santykius. Tik ta norma kiekvieno suvokime gali būti kitokia. Visgi, ko mes norime iš potencialaus partnerio, ko mes tikimės iš žmogaus, su kuriuo norėtume būti kartu ir kokios galėtų būti bendros normos kuriant normalius santykius?

Šilumos rodymas

Visų pirma norime šilumos ir artumo. Tai dažniausiai pagrindinis motyvas ieškant antrosios pusės. Deja šiluma, artumas, rūpestis sunkiai išmatuojami dalykai. Kas vienam gali atrodyti rūpestis, kitam pasirodys šaltumas, atsainumas. Juk ne veltui sakoma, kad jei tave myli ne taip, kaip nori, tai dar nereiškia, kad myli ne iš visos širdies. Nereikalaukite daugiau, nei žmogus gali. O dar geriau nereikalaukite išvis, ir kaskart, kai norite gauti – duokite. Nes meilės rodymas nėra pareiga, tai turi būti malonumas ir plaukti iš širdies.

Pagarba tavo artimiems

Kai Jūs atrandate šilčiausius jausmus, tampate vieniu, kuris įsilieja į vienas kito draugų ir artimųjų tarpą. Ar apkabinti jo mamą? Ar prie tėvų galima pyktis? Ar eiti su jos tėvu meškerioti, jei jo nekenti? Kaip reaguoti į jo draugą lėbautoją? Daug mažyčių dilemų. Jas sprendžiant reikia atsižvelgti į tai, kad tie žmonės, kurie supa Jūsų mylimąjį, daro jam ir jo sprendimams didelę įtaką. Tokioje situacijoje tampa nepamainomas ir labai naudingas sugebėjimas bendrauti ir lanksčiai išmanevruoti slidžiose temose. Kiek bendrauti su tėvais ir giminėmis bei artimojo draugais? Tiek, kad Jūsų partneriui tai būtų norma, bet nenukryptų nuo Jūsų galimybių ribos.

Jautrumas

Dar vienas svarbus dalykas normaliose santykiuose – emocinė būsena. Kartais sunku išlaikyti gerą nuotaiką, pozityvų požiūrį, blaivų protą ir humoro jausmą. Stresinėse situacijose reikia neužmiršti vertybių skalės, kad didelės problemos tampa mažomis prilyginus su mylimu žmogum. Jei leisite savo energiją neproduktyviam nervinimuisi, jos neliks žmogui, kuris Jums rūpi.

Supratingumas

Prie nervinių veiksnių, kurie griauna santykius ir dažnai yra laikomi nepageidautinais normaliuose santykiuose priskiriami ir burbėjimas bei nepasitenkinimas. Visos smulkmenos, dėl kurių kyla konfliktai, griauna tvirtą santykių pamatą. Ar nešvarios kojinės kampuose Jus taip erzinate, kad norėtumėte gyventi namuose, kuriuose nebūtų nei kojinių kampuose, nei to žmogaus, kuris jas ten deda?

Pavydas

Pavydi – vadinasi myli. Kartais taip, glosto savimeilę. Bet pavydas gali reikšti ir egoizmą, ir nepasitikėjimą savimi, ir paranoją, ir paties polinkį į neištikimybę. Pastovios pavydo scenos, draudimas užsiimti partneriui jo norima veikla tikrai santykių nesustiprins. Taip pat ir pavydo skatinimas nėra toleruotinas. Natūralu, kad turint mylimą žmogų nesinori su niekuo juo dalintis. Taigi supraskite ir jį, palaikymas ryšių su kitais priešingos lyties atstovais tik paskatina nereikalingą nerimą. Visi buvę partneriai ir buvusios klaidos turi būti paliktos praeityje. Trečias žmogus santykiuose visada kvepia neištikimybe ir skyrybomis, nes tik nedaugelis porų ištveria tokį smūgį jų tarpusavio pasitikėjimui.

Buitis

Idealūs santykiai ilgainiui nusistovi ir ryškios spalvos virsta pilkomis. Buitį pagyvinti ir savo santykius normalizuoti galite tik tada, jei dedate pastangas, neužmirštate, kad Jūsų partneris yra dovana, kuria reikia vertinti ir puoselėti. Normalūs santykiai, tai harmoningi santykiai, juose netrūksta ir įprastų, kasdienių darbų ir staigmenų, iį karštų emocijų, ir aistrų. Seksas turi teikti malonumą, kaip ir valgymas, ir miegojimas, ir bendravimas kartu.

Augimas

Pora turi augti ne tik kartu, bet ir atskirai kiekvienas kaip asmenybės. Jei puoselėjate santykius ir mylite savo partnerį, norėsite jam gero – kad jam sektųsi, kad jis dirbtų norimą darbą, kad jis mokytųsi ir tobulėtų. Jei menkinsite savo mylimą žmogų, arba augsite tik jo laimėjimais, tada žlugdysite vienas kito asmenybes. Kai esi nelaimingas žmogus pats savaime, sunku kurti laimę kartu ir dovanoti džiaugsmą kitam.

Visa tai, tik tam tikri rėmai, kuriuose svarbiausi yra du žmonės, jų norai ir tarpusavio supratimas. Tai atraminiai taškai, dėl kurių Jūs turite atrasti kompromisą. Svarbu kalbėti sąvokomis, kurios reiškia tą patį. Nes kartais atrodo, jog susitarėte, o abu skirtingai suprantate susitarimo prasmę. Netgi vienodais žodžiais gali būti pavadinti skirtingi dalykai. Psichologai sakytų – skirtingi „konstruktai“, o liaudis – „vienas apie orą, kitas apie tvorą“. Kad ir kaip pavadinsi, esmė ta pati. Būvimas partneriais jau yra savotiškas susitarimas, kurio esmė kartu ieškoti pačių geriausių sprendimų bei bendriausių ir tiesiausių Jums abiems tiesų . Svarbiausiai kalbėjimas, klausymasis ir įsiklausimas.

Idealiomis sąlygomis viskas turėtų gautis savaime, bet kaip taisyklė realybė kitokia ir santykius kuriant reikia įdėti pastangų. Tai sunkus ir nuolatinis darbas, be vaisiai saldūs.

Linkiu lankstumo ir gražių užgimstančių santykių!

Kristina Leščinskaitė

Comments are closed.