Moterys renkasi vienodo tipo vyrus?

Ieškodamos idealaus partnerio moterys susiduria su tuo pačiu: jos vėl ir vėl užmezga santykius su panašaus tipo vyrais. Psichologai teigia, jog joms pačioms itin sudėtinga perprasti šį fatališką mechanizmą.

Barniai ir nesutarimai dėl partnerio netvarkingumo, nedėmesingumo ar pernelyg lengvabūdiško elgesio: tai, kas santykių pradžioje moterims atrodė žavu, praėjus pirmai įsimylėjimo fazei ima erzinti, rašo „Welt“.

„Renkantis partnerį galiojo posakis „priešingybės traukia“. Moterys siekia pilnatvės ir ieško tokio vyro, kuris turėtų visiškai priešingas savybes nei jos pačios“, – sako psichologas Matthias Hipleris.

Mėgstančios bendrauti ieško tylenio, tvarkingos įsimyli chaosą mėgstančius vyriškius. Tačiau moterys iš anksto nepagalvoja, jog tai, kas dabar jas žavi, po kurio laiko ims nervinti.

Kodėl moterys vis susiduria su to paties tipo vyrais ir nuolat patiria panašias nesėkmes meilės fronte? Psichologė Isabelle Ueberall teigia, jog renkantis partnerį nesąmoningai remiamasi ankstyvoje vaikystėje matytu santykių pavyzdžiu. Tai, ką matome būdami trejų metų, kaip tuo metu bendrauja motina, tėvas ir vaikas daro didelę įtaką mūsų tolimesniam gyvenimui. Vėliau patiems kuriant santykius su savo antrąja puse, nesąmoningai bandoma tai pakartoti.

Fatališka yra tai, jog toks „laiko patikrintas“ modelis moterims atrodo patikimas, suteikia saugumo jausmą. Kad ištrūktų iš šio užburto rato, moterys, psichologų nuomone, turi patirti gilių, sukrečiančių išgyvenimų. Tai nepasikartoja, jei išsiskyrimas su parneriu buvo itin dramatiškas , tuomet moteris būna priversta apmąstyti tai, kas įvyko bei suprasti, jog pati kažkur darė klaidas.

Svarbu, kad moterys suvoktų, jog yra įmanoma gyventi ir vienoms. Kai moterys to išmoksta, jos supranta, jog nėra taip svarbu turėti partnerį, kad galėtum sėkmingai gyventi. Svarbu, jog moterys suvoktų, kad jos negali pakeisti vyrų, net jeigu jos ir turėtų aiškų tikslą.

Kiekvienas iš mūsų turi įsivaizdavimą, kaip turi atrodyti idealus partneris. Jei jis neatitinka mūsų įsivaizdavimo, bandome jį „padaryti tinkamu“. Tai yra didžiausia moterų klaida.

Norėdamos išvengti nesėkmių, moterys jau prieš užmegzdamos santykius turėtų atkreipti dėmesį į vyro savybes, įvertinti, ar įmanomas bendras gyvenimas kartu. Jos neturėtų rinktis tokio vyro, kuris yra visiškai kitoks nei jos pačios.

Jei įsitvirtinusio santykių pavyzdžio niekaip neišeina sugriauti, patartina kreiptis į specialistą. Psichoterapeutai užduoda teisingus klausimus, todėl greičiau atranda tuos dalykus, kurie ir lemia santykių nesėkmes. Padedant profesionalui gali būti sukuriamas naujas galimo partnerio paveikslas, suvokiamos buvusių nesėkmių priežastys ir nustatomos naujos ribos ieškant būsimo gyvenimo draugo.

Atsirinkti tampa kur kas lengviau, jei suvokiame, ko ieškome ir kas mums iš tiesų yra reikalinga.