Moters laimė

Ekonomistų grupė, vadovaujama daktaro Cahit Guven, specialisto iš Australijos Dikino universiteto (Deakin University), nustatė, kad jeigu vyras mažiau laimingas nei jo žmona, tikimybė, kad šeima iširs, kur kas mažesnė.

O jeigu šeimoje vyras yra laimingesnis už žmoną, didelė tikimybė, kad žmona jį paliks.

Mokslininkai tyrimui panaudojo dešimčių tūkstančių porų iš trijų skirtingų šalių duomenis. Šis atradimas paskatino juos panagrinėti ankstesnių ekonominių bei gyvenimo gerovės lygio tyrimų, atliktų Britanijoje, Vokietijoje ir Australijoje, rezultatus.

Pasirodo, sutuoktinių dvasinės būklės skirtumas smarkiai padidėja, kai žmona, be savo darbo, turi rūpintis visu namų ūkiu, kai skiriasi sutuoktinių socialinė kilmė ir kai moters pajamos aukštesnės nei vyro.

Kai socialinė kilmė sutampa, sutuoktiniai išpažįsta tą patį tikėjimą, o rutininis darbas pasidalijamas tarpusavyje (arba žmona – namų šeimininkė, studentė arba pensininkė), pora jaučiasi panašiai laiminga.

Visose šalyse sutuoktinių pasaulėžiūros ir kilmės sutapimas pailgina ir sutvirtina jų santuoką, nors ir skirtingais tikimybės lygiais.

Beje, kitas tyrimas, kurį atliko grupė britų mokslininkų iš Londono ekonomikos mokyklos (London School of Economics), byloja, kad santuokos, kuriose vyrai prisideda prie rutininio darbo namuose ir vaikų priežiūros, dažniausiai būna tvirtos. Ir kuo daugiau pastangų įdeda vyras, tuo mažesnė tikimybė, kad šeima iširs.

JAV Tenesio universiteto (University of Tennessee) mokslininkai priėjo prie išvados, kad poros, kuriose moteris efektingesnė už savo vyrą, labiau rūpinasi vienas kitu ir yra stabilesnės.