Gyvenkime draugiškai

Net ir gražius santykius kartais pritemdo konfliktai. Jie gimsta iš smulkmenų, tačiau neretai paliečia esminius dalykus. Konfliktų metu prasiveržia daug emocijų, atsiranda įtampa. Tai bendravimui suteikia tamsesnių atspalvių. Tačiau ar galima konfliktų išvengti?

Konfliktai mūsų gyvenime

Konfliktas yra mūsų gyvenimo dalis. Netgi mūsų pačių viduje kartais užverda dvilypiai jausmai, o kai susiduria du individai ir bando kartu kurti vieną bendrą produktą, natūralu, kad tam tikrais aspektais jų nuomonės išsiskirs. Kartais apsiribojama tik nestipriu nuomonių susirėmimu, kartais nuomonių mūšis perauga į rimtesnį konfliktą. Konfliktas gali tiek sustiprinti, tiek susilpninti santykius.

Produktyvus konfliktas į santykius atneš pagarbą, gilesnį supratimą, artumą, netgi aistrą, na o neproduktyvus, priešingai, gali sukurti barjerą tarp partnerių. Galimas apmaudas, nusivylimas, pyktis, priešiškumas ir kitos neigiamos emocijos.

Konfliktų sprendimo būdai

Konflikto sprendimo būdai gali būti įvairūs – konflikto vengimas, konflikto ignoravimas, dirbtinis kompromisas, kai paminami savi principai, partnerio kaltinimo ir manipuliacijos strategijos, konkurencingas konfliktavimas, kai ieškoma nugalėtojų ir pralaimėjusių, bei įvairios kitos sprendimo alternatyvos.

Geriausia, kai partneriai atranda kūrybinius sprendimo būdus ir siekia abipusio pasitenkinimo, ieško tarpusavio supratimo, vienas kito išklauso, įsiklauso bei skiria laiko išnarplioti kylančius nesusipratimus.

Naudingas konfliktas

Konfliktas vadinamas sveiku ir naudingu, kai partneriai sprendžia problemą kartu, nagrinėja, analizuoja savo nuomones ir ieško kompromiso. Svarbus abiejų pusių aktyvumas ir noras rasti abiems priimtiną sprendimą.

Jeigu bent vienas iš konflikto dalyvių nenori įsigilinti į problemą, neparodo jautrumo arba akcentuoja tik savo nuomonę, nebandydamas įsiklausyti į partnerį, griūna natūrali santykių pusiausvyra. To paties galima tikėtis ir tada, kai vienas iš partnerių nusileidžia, pamindamas savo principus, savigarbą, nuomonę ir vertybes.

Bendravimas su mylimu partneriu skiriasi nuo bendravimo su derybų partneriu, kuriam nerūpi Jūsų gerovė.

Artimuose santykiuose viršų turėtų imti ne noras prieti vieną tiesą, o noras suartėti, sustiprinti tarpusavio pasitikėjimą, geriau vienas kitą pažinti. Svarbu ne laimėti, o atrasti kartu bendrą sprendimą, kuris prisidėtų prie Jūsų santykių tvirtovės pamatų stiprinimo.

Reziumė

Svarbu nepamiršti, kad daugelyje situacijų yra kelios alternatyvos, kelios interpretacijos, keli sprendimo būdai, gali būti kelios tarpusavyje suderinamos nuomonės.

Žmogus yra subjektyvus, tad jam būdinga situaciją peržvelgti tik iš savo varpinės. Tačiau ten, kur kalbame apie SANTYKIUS, turime prisiminti žvilgtelėti į susidariusią padėtį ir iš partnerio perspektyvos. Pažvelgus plačiau į bet kokio sudėtingumo situaciją, konstruktyvūs sprendimai tampa daug lengviau prieinami.

Santykiuose svarbu nepaminti savęs kaip asmenybės, neprarasti savasties, ir tuo pačiu gerbti partnerį, įsisąmoninant jo kitoniškumą. Kai pasidaro sunku atrasti tinkamą sprendimą, galite tiesiog dar kartą prisiminti, kodėl esate kartu, kodėl Jums brangūs šie santykiai.

Jei artėjate prie kito žmogaus, būkite pasiruošę galimiems nesutarimams. Nuomonių neatitikimą priimkite ne kaip iššūkį, o kaip šansą suartėti. Venkite nutylėjimų, veidmainiavimo ir neapsiimkite vienas išspręsti visų Jūsų tarpusavio problemų. Tarp partnerių būtinas dialogas.

Per konfliktus pažįstame vienas kitą. Kai pažinosite savo antrąją pusę, žinosite jo/jos vertybes, lūkesčius, poreikius, norus, nuomonę, įpročius, tada galėsite numatyti jo elgesį, išvengti nemalonių netikėtumų ir manevruoti savo santykiuose kaip geri vairuotojai kelyje – vadovaudamiesi ne tik kelių ženklais, kelių eismo taisyklėmis, kurios tinka idealiomis sąlygomis, bet ir patirtimi, kuri padeda nuspėti kitų vairuojančiųjų manevrus ir išvengti nemalonių susidūrimų.

Kristina Leščinskaitė