Psichologo komentaras: ar turiu už save mokėti pati?

Sveiki. Su savo partneriu esame kartu jau 4 metus. Aš studentė (20m.) jis dirbantis (23m.) Problema tame, jog paskutiniu metu vis dažniau pykstamės dėl pinigų. Man nepatinka tai, jog einant į kavinę ar kiną, ar tiesiog susitikus su draugais, turiu už save mokėti pati. Užaugau tokioje šeimoje, kur vyras vesdamas moterį kur nors pasisėdėti visada mokėdavo už vakarienę, gėrimus, taksi ir t.t. be jokių kalbų ir klaustukų. Pas mus to nėra. Esu iš nepasiturinčios šeimos (ištikus krizei labai pasikeitė finansinė padėtis) ir negaliu visada už save mokėti. Tokiomis akimirkomis tenka atsisakyti vakarienės arba gražiai prašyti, kad susimokėtų pats. Jis supyksta, visada priekaištauja, kad jam tenka mokėti, kai aš neturiu pinigų. Man labai nemalonu ir nejauku. Nežinau ką bedaryti. Bijau, kad ateityje, kai kursime bendrą gyvenimą bus labai sunku. Gyvename atskirai, jis su savo, aš su savo tėvais. Uždirba jis tikrai padoriai, kad galėtų ir manimi pasirūpinti. Ar įmanoma, kad jis pasikeistų? O gal aš esu neteisi šioje situacijoje?

Psichologo atsakymas:

Skirtingas požiūris į pinigus yra vienas iš svarbių poros gyvenimo sričių, todėl nesutarimai joje gali neigiamai paveikti ir visus santykius. Iš laiško suprantu, kad bendraujate jau pakankamai ilgą laiką, keturis metus, ir kadangi draugauti pradėjote dar paauglystės metais, natūralu, kad per tiek laiko pasikeitė ne tik jūsų tėvų, bet ir jūsų pačių finansinė padėtis, statusas.

Susitarimai dėl pinigų, kaip ir daugelis kitų susitarimų, poroje gali būti peržiūrimi ir esant reikalui keičiami, nes juk natūralu, kad keičiasi situacija, pajamos, išlaidos ir t.t. Dažnai tokie susitarimai būna nežodiniai ir ne visada aiškiai įvardinti, tai paprasčiausiai gali būti ir bendra nusistovėjusi tvarka, kaip pora tvarko ir leidžia pinigus.

Panašu, kad Jūsų poroje atėjo būtent toks metas, kai reikia peržiūrėti šiuos susitarimus. Vienas iš būdų gali būti susėsti ir su partneriu aptarti jūsų dabartinę finansinę situaciją, pabrėžti pasikeitimus (dėl krizės pasunkėjusi tėvų finansinė padėtis, skirtingos finansinės galimybės ir pajamos) bei atrasti abiems priimtinus sprendimo variantus.

Kiekviena pora skirtingai tvarko finansinius klausimus, todėl jums tinkamų sprendimų gali būti tikrai ne vienas. Tam, kad rastumėte tinkamiausią, siūlau aptarti, kokią sumą per mėnesį kiekvienas galite skirti bendroms pramogoms ir kitoms išlaidoms – juk galite dalintis ne tik per pusę, bet ir proporcingai savo pajamoms ar dar kitaip. O gal būt kol kas reiktų rinktis kuklesnes pramogas, kurias nebūtų sunku apmokėti ir kiekvienam atskirai.

Siūlau neskubėti reikalauti, o pirmiau paskatinti savo draugą atvirai išsakyti savo nuomonę į dabartinę situaciją. Taip pat galite atkreipti dėmesį ir į tai, kaip finansiniai klausimai yra tvarkomi jūsų tėvų šeimose, nes, kaip ir pati pastebėjai, požiūris į pinigus gali labai priklausyti nuo auklėjimo šeimoje. Vis tik judu esate nepriklausoma pora ir jūsų tėvams tinkama tvarka nebūtinai tiks ir jums. Todėl vertėtų ieškoti naujų, abiems tinkamų sprendimų.

Toks pokalbis gali būti labai naudingas ne tik sprendžiant dabartinę laisvalaikio išlaidų situaciją. Atvirai pasikalbėjusi ir daugiau išgirdusi iš savo draugo galėsi geriau suprasti ir kaip piniginiai klausimai spręsis sukūrus bendrą šeimą, kokia apskritai yra jo pozicija šiuo klausimu ir kiek ji Tau priimtina.

Sėkmės,

Eglė

Visi čia publikuojami atsakymai yra tik informacinio ir šviečiamojo pobūdžio ir neatstoja psichologinio įvertinimo ar konsultavimo.