Išrankumas

Ilgą laiką buvo manoma, kad moterys yra kur kas išrankesnės negu vyrai. Tačiau amerikiečių mokslininkai nustatė, jog tai visiška netiesa, nes viskas priklauso nuo konkrečios situacijos.

Tyrime dalyvavo aštuonios moterys ir aštuoni vyrai, kurių kiekvienas bendravo su aštuoniais priešingos lyties pašnekovais – viskas labai panašu į atsitiktines pažintis vakarėlyje. Pasibaigus tokiam „renginiui“, tyrimo dalyviai turėjo užpildyti anketas ir pažymėti, su kuriuo kitos lyties atstovu ar atstove norėtų susitikti dar kartą. Paaiškėjo, kad vyrų susidomėjimo objektai – daugiau nei viena moteris, tačiau moterų vertinimai vangesni – reta kuri susidomėjo keliais vyrais.

Panašios išvados buvo padarytos ir tiriant internetinį bendravimą: vyrai pusantro karto dažniau išsiųsdavo susipažinimo laiškus negu moterys. Psichologų tvirtinimu, toks moterų santūrumas yra neatsiejamas nuo gamtos dėsnių. Juk galiausiai būtent joms tenka išnešioti ir prižiūrėti palikuonis, tad nenuostabu, kad moterys atidžiau renkasi būsimą vaiko tėvą ir šeimos išlaikytoją.

Moterys nėra išrankesnės už vyrus

Tačiau Ilinojaus Šiaurės Vakarų universitete atlikti tyrimai, kurie buvo publikuoti moksliniame laikraštyje „Psychological Science“ teigia, jog moterys nėra išrankesnės. Pasirodo, joms tereikia suteikti platesnes pasirinkimo galimybes.

Amerikiečių mokslininkai Eli J. Finkel ir Paul W. Eastwick, kurie jau seniau tyrinėjo partnerių pasirinkimo temą, įvertino 15 renginių, kuriuose sudalyvavo 350 studentų. Kaip ir buvo tikėtasi, iš pradžių moterys likdavo sėdėti savo vietose, o vyrai, praėjus paskirtoms keturioms minutėms, eidavo prie kitos kandidatės. Kaip parodė ir ankstesnių studijų rezultatai, toks elgiasys lemia tai, kad vyrai sutinka daugiau žavių moterų, negu moterys vyrų.

Tačiau apsikeitus vaidmenimis ir tarp stalų pradėjus vaikščioti moterims, rezultatai iš karto pasikeitė. Dabar išrankesniais vertintojais tapo vyrai. Galiausiai paaiškėjo, kad, nepriklausomai nuo lyties, „keliautojai“ daug labiau susižavi „sėdėtojais“ ir atvirkščiai. Kaip paaiškėjo, antrą kartą susitikti su galimu partneriu išreiškė 48 procentai „keliautojų“. „Sėdėtojai“ apsiribojo 43 procentais.

Kas lemia išrankumą?

Šis tyrimas parodė, kad išrankumas labai priklauso nuo prisiimto vaidmens. Be to, tiek vyrai, tiek moterys galimą partnerį įvertina per pirmąsias pokalbio sekundes. „Jei žmogus prie mūsų prieina ryžtingai ir užtikrintai, tai sužadina mūsų palankumą“, teigia E. J. Finkel.

Anot tyrėjų, „sėdėtojų“ vaidmenyje atsidūręs asmuo nepriklausomai nuo lyties reaguoja vienodai – jie pasijunta geidžiami, todėl ir tampa išrankesni. O tariamas moterų išrankumas yra neatsiejamas nuo visuomenėje gajaus stereotipo, neva vyras pirmas turi žengti „lemiamą žingsnį“. „Tai, kad atlikdami savo tyrimą, apkeitėme įprastus vaidmenis vietomis tik įrodo, kokią įtaką vyrų ir moterų santykiams gali daryti įvairios socialinės normos“, reziumuoja E. J. Finkel.

Nežinia, ar šio tyrimo rezultatai kaip nors paveiks tolesnius vyrų ir moterų santykius. Abejonių nekelia tik tai, kad sėdėti ir laukti yra mažiausiai streso kainuojantis poravimosi būdas.