Kai nesinori grįžti namo

Kas nežino, kad didžiausią poveikį žmogaus sielai, protui ir jausmams turi muzika. Gyvename pasaulyje pilname įvairiausių garsų, kurie deja ne visada mums yra palankūs. Balandžio 28 d. minėjome ir pasaulinę triukšmo dieną, kai mokslininkai priminė, kokį destruktyvų poveikį žmogui turi nekontroliuojami ir chaotiški miesto garsai.

XXI a. modernus mokslas vis garsiau kalba ne tik apie garsus bet ir apie spalvas taip pat darančias didžiulį poveikį žmogaus savijautai. Patinka mums tai ar ne, bet su spalvomis dažnai būna kaip su miesto triukšmu – jų negali „išjungti“. Tačiau ar tikrai spalvų pasaulis yra toks nekontroliuojamas ir nepasiduodanti žmogaus kontrolei?

Štai kad ir mūsų būstas. Ar pamenate kokiais kriterijais vadovaujantis jį įrenginėjote? Leiskite pabandyti atspėti – pirma, kad būtų gražu, antra, kad būstų šilta ir jauku. Gali būti ir daugiau kriterijų – originalu, individualu, savita ir t.t. tai priklauso nuo žmogaus individualumo, bet pirmieji du ko gero būtų pagrindiniai.

Tai pastebi ir vienas geriausiu interjero specialistu pasaulyje pripažintas M. Fuksas. Jis teigia, kad didžioji dalis architektų savo kūryboje visų pirma siekia grožio. Jo manymu tai nėra teisingas kelias ir pateikia savo argumentus.

Darydamas patalpų spalvinį sprendimą jis visų pirma kelia klausimą kokios emocinės būsenos yra žmogus, kuris naudosis tomis patalpomis ir kokia tų patalpų paskirtis. Tarkim M. Fuksas įrengęs ligoninę, kur žmogui reikalinga ypatingai didelė emocinė parama, džiaugiasi išgirdęs sergančiųjų atiliepimus, kad kupina optimizmo aplinka padeda jiems sustiprėti ir sveikti.

Negalvodami kokį poveikį mums daro spalvinė aplinka, rizikuojame būti nuolatiniame spalviniame triukšme, kuris mus alina ir vargina, daro piktus bei susierzinusius. Lietuvių pamėgti šilti gelsvi atspalviai beatodairiškai naudojami ir darbe ir namuose.

Tikėtina, kad mažai naudos žmonėms davė dar ne taip seniai nuo arenos nuėjęs „persikas“ – kai kurie jo atspalviai gali būti ganėtinai agresyvūs. O juk visur turi būti harmonija ir suderinamumas. Darbe mes turime būti tokioje spalvinėje aplinkoje, kuri skatintų susikaupti, būti produktyviems ir darbingiems. Namuose turime ne tik atsipalaiduoti, atgauti jėgas, bet ir sutramdyti įsišėlusias emocijas arba nuraminti liūdesį, o gal ir nerimą.

Pasirinkti tinkamą spalvinę aplinką ne taip jau sunku. Tereikia tik pasinaudoti spalvų psichologijos žiniomis ir pati aplinka darys mus laimingesnius ir sėkmingesnius.

Architektė Gitana Valavičiūtė

 www.bustodara.com