Apranga darbe (II)

Baimė būti kitokiam

Kostiumai kadaise buvo visai neišraiškinga vidutinio amžiaus vyrų uniforma, tačiau šiandien būtent kasdieniniai drabužiai labiau kvepia nuoboduliu nei oficiali darbo apranga. Tuo įsitikinę meninininkai Gilbertas ir George’as, kuriantys išskirtinius oficialios aprangos įvaizdžių fotografijų darbus.

Interviu „Evening Standart“ 2009 metais Gilbertas yra sakęs, kad džinsai kelia pasibjaurėjimą: „Džinsai simbolizuoja baimę būti kitokiam, išsiskirti“.

Darbo aprangos kompanijos „Jermyn Street Design“ dizaino vadovė Fiona Allison BBC teigė, kad kostiumai padeda išvengti rizikos. „Esminis darbo aprangos privalumas tas, kad ji padaro visus vienodai oficialius. Jei atrodai profesionaliai, ir elgiesi kaip profesionalas. Mano nuomone, tai yra nepagarba darbe vilkėti tuos pačius drabužius, kuriuos vilki ir savaitgaliais“, – sakė F. Allison.

Anot dizaino specialistės, jų kompanija sulaukia kai kurių klientų pageidavimų sukurti aprangą, kuri nebūtų pernelyg oficiali, tačiau vis tiek išlaikytų tam tikrą įvaizdį. Paisydama šių pageidavimų, dizainerė pasakojo sukūrusi keletą oficialios aprangos variacijų: mobiliųjų technologijų operatorei ji kūrė kostiumus, kurie būtų dėvimi kartu su sportinio stiliaus marškinėliais, o mažo „boutique“ stiliaus viešbučio personalui sumodeliavusi kostiumus, tinkamus vilkėti kartu su sportiniais bateliais.

„Moterų darbo apranga neabejotinai tampa vis elegantiškesnė. Užuot dėvėjusios palaidines ir sijonus, moterys dažniau rengiasi sukneles, kurios simbolizuoja moteriškumą. Tuo tarpu vyrų apranga, ypač jei pasirenkamas oficialus kostiumas, griežtėja. Pastebime, kad vėl tampa populiarus prabangus vyro kostiumo įvaizdis, toks kaip televizijos seriale „Mad Men“, kurio veiksmas vyksta šeštajame dešimtmetyje žymioje Niujorko reklamos agentūroje“, – pasakojo „Jermyn Street Design“ dizaino vadovė. Laisvumas nereiškia apsileidimo

„Esquire“ redaktorius Alex Bilmes teigė, kad keisti darbo aprangą lengva, tačiau tam tikri pokyčiai gali atnešti žalos. Jo teigimu, žmonės pernelyg drąsiai keičia aprangos taisykles, maišydami laisvos aprangos ir netvarkingos aprangos detales.

„Galiausiai atsitinka taip, kad visi ima dėvėti nutrintus džinsus ir sportinio stiliaus kelnes. Žmonės į darbą ateina pernelyg atsipalaidavę“, – apgailestavo mados žurnalo redaktorius.

Pasak mados žinovo, kai kurių profesijų, tokių kaip padavėjai, policininkai ar advokatai, atstovai žino darbo aprangos reikšmę ir tai visai nerodo, kad jie yra užstrigę laike.

„Jų darbo aprangos taisyklės nėra senamadiškos, atitinkamai rengdamiesi jie žmonėms rodo savo profesionalumą. Jeigu jums prireiktų advokato ir nuėję į jų darbo vietą, sutiktumėte vieną jų vilkintį šortus, sportinius marškinėlius ir sportinius batelius, ar pasirinktumėte tokį advokatą?“- klausė A. Bilmes.

Tačiau, anot jo, situacija su darbo aprangos formalumu nėra lygiai tokia pati, kokia buvo prieš kelis dešimtmečius ar dar anksčiau. Klasikiniai kostiumai įgauna vis daugiau „pipiriukų“, saikingai derinant kostiumas gali būti visai nenuobodi klasika. Vis dėlto, vyrams siekiantiems aukštai kilti karjeros laiptais, mados redaktorius patarė verčiau nerizikiuoti bent jau iš pradžių ir rinktis juodą klasikinį angliškojo stiliaus kostiumą. Tuomet, A. Bilmes teigimu, vyras atrodys labiau išsitiesęs ir pasitempęs, o tai sukurs rimto žmogaus įspūdį.

Riba tarp darbo ir poilsio

Gladeana McMahon, gyvenimo būdo vadybininkė, pasakojo, kad drabužiais žmogus paprastai transliuoja kokią nors žinutę.

„Vilkėdami darbo apranga mes tarsi sakome „esu čia tam, kad užsiimčiau verslo reikalais“. Investiciniame banke darbuotojo funkcija – uždirbti pinigus. Tai labai specifinė aplinka, kurioje nėra labai daug vietos kūrybiškumui ir laisvei parodyti save tokį, koks esi gyvenime“, – aiškino pašnekovė. Ji taip pat teigė, kad vienas didžiausių privalumų darbe esant reikalavimui vilkėti oficialią aprangą tas, kad atitinkamas aprangos kodas labai aiškiai atskiria darbo ir asmeninio gyvenimo erdves.

„Žmonės, vilkėdami drabužius, jais išreiškia ir savo nuotaikas. Taigi, kai darbuotojas grįžta namo ir nusivelka darbinę aprangą, tarsi palieka nuošalyje ir darbines nuotaikas, gali atsipalaiduoti. Tai aiški riba tarp darbo ir poilsio“, – dėstė gyvenimo būdo vadybininkė.