Saugumas internetiniame pasaulyje

Dvidešimt pirmas amžius – moderniųjų technologijų laikai. Be jokio papildomo instruktažo mes įtraukiami į juos ir turime išmokti čia gyventi. Internetas didelių galimybių pasaulis, jei mokėsime tuo pasinaudoti. Bet tai taip pat niša sukčiams, kurie gaudo mažiau įgudusius internautus. Todėl svarbu žinoti pagrindines saugaus elgesio internete taisykles ir jų paisyti, kad nenukentėtume.

Svarbu, kaip mes gauname informaciją ir kaip ją perduodame. Ne veltui visur kuriate savo vartotojo vardą ir galvojate slaptažodį. Tai Jūsų unikalumą atspindintys parametrai, kurių pagalba galite pirkti ir parduoti, komentuoti, bendrauti.

Didžiausią atsakomybę už savo duomenis prisiimate Jūs patys. Internetinė svetainė Jūsų duomenis saugo, bet jei kitas asmuo juos atspės ar kitokiu būdu sužinos, jis pateks į Jūsų profilį ir galės redaguoti Jūsų informaciją svetainei net neįtarus, kad tai ne Jūs. Ir jei kitas asmuo tuo užsiims, tai jau tikriausiai ne su geriausiais ketinimais jis tai darys.

Slaptažodžiai

Visų pirma pradėkime nuo slaptažodžių, kuriuos reikėtų kurti atidžiau. Jie turi būti įsimenami Jums lengvai, bet ne per lengvi, kad kitas asmuo nesugebėtų jų nuspėti. Per lengvų slaptažodžių pavyzdžiai – 1234, 123456, 1111, 2222, …, abcde, slaptazodis, pasword, aaaaaa ir pan. Taip pat nesirinkite kaip slaptažodžio Jūsų ar Jūsų vaiko gimimo datos bei vardo. Tai populiariausi ir lengviausiai atspėjami slaptažodžiai.

Šiuos slaptažodžius reikia įsiminti. Patartina Jų neužsirašinėti prie kompiuterio, kaip ir nelaikyti banko prisijungimų prie banko kortelės piniginėje. Saugokite savo slaptažodžius ir niekam jų nesakykite. Nenaudokite tų pačių slaptažodžių.

Taip pat nenaudokite funkcijos “prisiminti slaptažodį”.

Elektroninis paštas

registruojantis internete dažnai reikia nurodyti elektroninį paštą. Jis turi būti nurodomas teisingai tam, kad užmiršus ypatingąjį slaptažodį sistema Jums galėtų jį priminti. Bet  elektroninio pašto slaptažodis turėtų būti unikalus – neužmirštamas ir kartu individualus, nenuspėjamas. Nes į Jūsų pašto dėžutę patekęs asmuo gali taip pat pridaryti daug negerų dalykų.

Taip pat būkite atidūs dalindami savo elektroninį paštą į kairę ir į dešinę. Kiti moka milžiniškus pinigus už tai, kad jį sužinotų ir galėtų siųsti Jums šiukšles.

Kompiuterio apsauga

Patartina saugoti savo kompiuterį nuo pašalinių asmenų. Būtinai susikurkite slaptažodį, kurį reikia suvesti įjungus Jūsų kompiuterį. Jeigu Jūs kurį laiką nebedirbate su kompiuteriu, taip pat patartina, kad būtų reikalaujamas naujas slaptažodis.

Nedėkite į jį jokių svetimų kompaktinių plokštelių ir duomenų saugyklų. Jose gali būti programėlės, kurios akimirksniu įsirašo ir pradeda teleportuoti visus Jūsų susirašinėjimus ir kitą informaciją, kuri yra Jūsų kompiuteryje.

Nuorodos

Griežtai negalima spausti neaiškių nuorodų, kurios gali aktyvuoti viruso patekimą į Jūsų kompiuterį.

Keisti laiškai

Patartume atidžiai ir kritiškai reaguoti į laiškus iš užsieniečių siunčiamus anglu kalba, kuriuose sakoma, kad Jūs laimėjote milijoną arba kuriose prašoma pervesti pinigus. Labai didelė tikimybė, kad tai eilinis aferistų bandymas pasipelnyti iš naivių ir dorų piliečių.

Galbūt kai kurios apsaugos priemonės yra perdėtai atsargios ir sakysite – niekas daugiau prie mano kompiuterio neprisijungs, kam tie mano prisijungimo duomenys? Bet dažniausiai doriems žmonėms net į galvą neateina tokios mintys, kurios ateina norintiems pasipelnyti. Taigi, pasirūpinkite savo saugumu patys ir užbėkite už akių internetinėms vagystėms bei apgavystėms. Nereikia bijoti interneto ir registracijų įvairiose svetainėse, bet reikia būti atsargiems. Atsargumas nepakenks, o perdėtas patiklumas pražudė ne vieną.

Sėkmingų pažinčių ir įdomių naujų patyrimų, kuriuos Jums atneš dvidešimt pirmojo amžiaus galybė – internetas!