Kokio amžiaus reikėtų kurti šeimą?

Pshichologas dr. Gediminas Navaitis
2007 Liepos 05 d.
Tinkamiausias amžius kurti šeimą, turtingo šešiasdešimtmečio ir vargšės dvidešimtmetės santuoka, vyras laimingas su 10-15 metų vyresne moterimi – tai vienos iš nuolatinių apkalbų temų. Vis dar atsiranda žmonių, abejojančių pažįstamų, o kartais tik žinomų žmonių elgesio normalumu. Taigi, klausėt ką laikyti norma? Į šį gana paprastą klausimą yra net trys atsakymai.

Paprasčiausias: norma – tai, kas man atrodo priimtina, ką klausydamasis tėvų pamokymų ir samprotavimų nekritiškai suvokiau vaikystėje, kam tėvai tikrai pritartų.

Sudėtingesnis: norma yra vidutinis statistinis dydis. Normalu ir gera daryti tai, ką daro daugelis. Bet taip samprotaujantis žmogus pamiršta, kad išmintingieji yra mažuma, ir neklausia, ar galima padaryti geriau nei visi. Antai būti sveikam — normalu, o liga yra nukrypimas nuo šios normos. Bet ar daug rasime žmonių, kuriems ir vienos skylutės dantyse per daug arba kurių svoris tiksliai atitinka ūgį?

Sudėtingiausias atsakymas: norma – tai tam tikras idealas, kurio dera siekti. Taigi ir santuokų srityje yra siūlančiųjų įdomias formules, pagal kurias galima apskaičiuoti tinkamiausią vyro ir žmonos amžiaus santykį. Jau senovėje bandyta sukurti taisykles, padedančias pasirinkti tinkamą santuokai laiką. Ganoje lytinės brandos sulaukusi mergina galėjo neigiamai paveikti svarbiausius derlingumo šaltinius: žemę ir Lietuvoje derėtų elgtis taip, kaip priimta. Tačiau Šiandieną jau būtų sunku pasakyti, ką reiškia „priimta”. Per dešimtmetį tiesiog radikaliai pakito nerašytos šeimos kūrimo taisyklės. 1990 metais iš tūkstančio 20—24 metų amžiaus vyrų susituokusių būta 125, po dešimtmečio — tik 45. To pat amžiaus ištekėjusių moterų prieš dešimtmetį būta 117, o dabar — 52.

Jeigu lietuvė nori būti „kaip visos”, pirmą kartą ištekėti jai reikėtų sulaukus 24,8 metų. Toks tais metais buvo vidutinis santuokinis amžius (bet 1990 m. merginai tiko tekėti sulaukus 22,4 metų).

Nors vedybų mažėja, o vidutinis santuokinis amžius ėmė ilgėti, apklausos liudija, kad vedybinio partnerio idealas pasižymi kai kuriais nekintančiais bruožais. Merginos norėtų ištekėti už 3-5 metais vyresnio, tokio pat arba aukštesnio išsilavinimo, galinčio materialiai išlaikyti šeimą, negirtaujančio, neteisto, ištikimo vyro, kuris norėtų rūpintis vaikais ir padėti žmonai tvarkyti buitį. Dauguma vaikinų norėtų būti panašūs į šį merginų įsivaizduojamą idealą, nors yra linkę buities tvarkymą ir vaikų priežiūrą pavesti žmonai. Veikiausiai toks įsivaizduotas sutuoktinių amžiaus skirtumas būtų naudingas šeimai, nes skyrybų statistika liudija: šeimos, kuriose sutuoktinių amžiaus skirtumas didesnis nei dešimt metų, išyra dažniau.