Vadyba – organizacija

Organizacija-grupe zmoniu,kurie samoningai derina savo veikla,siekdami bendro tikslo ar tikslu:1)Sudaro 2 zmones,kurie laiko save sios imones nariais2)grupe turi bendra vienoda tiksla3)bendras darbas bendram tikslui.

Organizacijos bendri bruozai,padedantys suprasti ju valdyma1)Organiz.tikslai,kurie neisplaukia is atskiru jos nariu tikslu ar poreikiu. 2)Organiz.disponuoja istekliais ir juos transformuoja3)Organ.turi tarpusavio rysiu su isores aplinka 4)Pasiskirsto darbus,juos suskaidydama I specializuotus komponentus,o tai uztikrina aukstesni darbo nasuma,tai vadinama horizontaliuoju darbo pasiskirstymu.5)Kiekviena organ.turi 2 padalinius-skyriu ar tarnybas.Tai skirtai horizontaliam darbu pasiskirstymui realizuoti ir tarpiniams tikslams pasiekti. 6)Vertikaliuoju pasiskirstymu darbu koordinavimas atskiriamas nuo paciu darbu.Organ.savo tikslus igyvendins tik tada,kai jie bus suderinti vertikaliuoju darbu pasiskirstymu.

Formalios organizacijos suformuojamos laikantis istatymu bei nustatytu proceduru.Neformalios organizac.susikuria spontaniskai ir yra beveik visose formaliose organizacijose.

Pagal veiklos pobudi organizacijos skirstomos:1)Komercines t.y.pelno siekiancios organiz.(prekybos…)2)Nekomercines t.y. pelno nesiekiancios(vyriausybines..)3)Netradicines (religines,judejimai,partijos)

Vadyba-tai mokslas socialiniu organizaciju sistemu valdyma.Vadyba-tai praktiniu valdymu metodu visuma.Valdymas-tai visuma priemoniu skirtu valdymo tikslams pasiekti:1)valdymo sprendimu parengimas2)priemimas3)bendravimasVadovavimas-darbuotoju skatinimas,nukreipiamas reikiama linkme, siekiant kad jie atliktu butinas uzduotis.

Valdancioji sistema organizuotai,planingai ir sistemingai veikia valdomaja sistema,siekdama ja sutvarkyti,reguliuoti ir koreguoti.

Valdancioji sistema organizacijos dalis salygojanti valdomosios sistemos veikla.Valdan.sist.atlieka sias f-jas:1)Nustato organizacijos tikslus ir uzdavinius2)Kuria ir tobulina organizacijosSandara3)Sukuria normalias organizacijos gyvavimo salygas.Valdomoji sistema-organizacijos dalis priimanti ir igyvendinanti valdanciosios sistemos nustatytus tikslus bei valdymo uzdavinius.Valdanciosios sistemos sudeti,jos dydi lemia valdomosios sistemos ypatybes,ju tarpusavio rysiai,o elgsena-organizacijos aplinka,joje vykstantys pokyciai.