PROJEKTAS KLP universiteto destytoju mainai su uzsienio universitetais

PROJEKTAS „ KLAIPĖDOS UNIVERSITETO DĖSTYTOJŲ MAINAI SU UŽSIENIO ŠALIŲ UNIVERSITETŲ DĖSTYTOJAIS“

Klaipėda, 2008Turinys

1. Santrauka 32. Trumpas projekto esmės pristatymas 33. Projekto problematika ir paskirtis 44. Projekto organizacija, dalyviai ir kitos projekte dalyvaujančios institucijos 45. Projekto tikslas, uždaviniai ir rezultatai 56. Tikslinė grupė 67. Projekto veiklos metodai 68. Projekto įgyvendinimo planas (darbų sekos diagrama), atsakomybės pasiskirstymas 89. Projekto biudžetas 1010. Projekto personalas 1311. Projekto finansavimo šaltiniai 1312. Išvados ir rekomendacijos 14

1. SantraukaKlaipėdos universitetas (KU) įsteigtas 1991 m. sausio 1 d. Pagrindinis Universiteto veiklos principas – mokslo ir studijų vienovė, jų kokybinė integracija į Lietuvos bei Europos mokslinę erdvę. KU orientuojasi į studentų teorinį paruošimą.Pagrindinė problema ta, kad dėstytojai savo kvalifikaciją dažniausiai kelia per seminarus ar mokymus Lietuvoje. Šio projekto pagrindinis tikslas – Klaipėdos universiteto dėstytojų patirties, naujų žinių ir įgūdžių įgyjimas per mainus su užsienio šalių universitetų dėstytojais. Pagrindinis projekto organizatorius ir rengėjas yra KU. Universitetas jau yra užmezgęs ryšius su užsienio universitetais, t.y. Frankfurto (Getės) universitetas, Kelno universitetas, Oksfordo universitetas ir Kembridžo universitetas, kurių atstovai yra projekto dalyviai.Projekto vadovas – prorektorius Rimantas Didžiokas, taip pat yra dar trys projekto dalyviai, kurie padeda projekto vadovui rengti projektą.Šio projekto metu anglų ir vokiečių kalbomis bus apmokyti 20 dėstytojų iš KU. O 20 dėstytojų iš užsienio ir 20 dėstytojų iš KU dalyvaus mainuose, kurių metu bus siekiama, kad dėstytojai įgautų naujų žinių apie inovatyvius mokymo metodus bei pasisemtų patirties iš užsienio universitetų ir pabandytų pritaikyti įgytas žinias universitetuose.Projekto įgyvendinimo laikotarpis yra 2 metai. Per šiuos metus bus siekiama suteikti dėstytojams žinių ir įgūdžių bei juos tobulinti.Projektui įgyvendinti reikia 600 000 Lt. Pagrindinis projekto finansuotojas – Grundtvig programa, kuri finansuoja 600 000 Lt. Privačiomis pareiškėjo ir partnerių lėšomis finansuojama 30 000 Lt, taip pat projektą finansuoja valstybė iš nacionalinio biudžeto skirdama 20 000 Lt ir nedidelė dalis pinigų skirta iš savivaldybės biudžeto, t.y. 8 180 Lt.

2. Trumpas projekto esmės pristatymasKlaipėdos universitetas įsteigtas 1991 m. sausio 1 dieną Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos (Steigiamojo Seimo) nutarimu. Savo akademinę veiklą pradėjo 1991 m. rugsėjo 1 d. Sparčiai augančiame Universitete šiandien studijuoja arti 10 000 studentų, dirba per 600 profesorių, docentų, dėstytojų, veikia 7 fakultetai, 2 studijų institutai, 5 mokslo institututai, mokslo ir studijų centrai, biblioteka, Botanikos sodas, leidykla, Karjeros centras.Universitetas įgyvendina žmogaus ir intelektualios visuomenės ugdymo misiją, saugodamas Vakarų Lietuvos kultūrinį ir istorinį paveldą, puoselėja senas tradicijas. Pagrindinis Universiteto veiklos principas – mokslo ir studijų vienovė, jų kokybinė integracija į Lietuvos bei Europos mokslinę erdvę.

3. Projekto problematika ir paskirtisPagrindinė problema yra ta, kad dėstytojai savo kvalifikaciją dažniausiai kelia Lietuvoje per seminarus ar mokymus. Kadangi universitetai orientuojasi į studentų teorinį paruošimą, ne išimtis yra ir Klaipėdos universitetas. Galima daryti išvadą, kad universiteto dėstytojai ruošia mokslininkus teoretikus. Lietuvoje vis daugiau įmonių vadovų ieško darbuotojų, kurie turėtų ne vien teorinį pagrindą, bet ir praktinės patirties, sugebėtų turimą teoriją pritaikyti gyvenimiškose situacijose ir kad iš keblių situacijų sugebėtų išsisukti ir žinotų, ką tokiu atveju daryti. Taigi norima, kad dėstytojai orientuotųsi ir į praktikų ruošimą, ir pasisemtų patirties užsienio universitetuose. Šiuo projektu bus siekiama, kad dėstytojai patys praktiškai pamatytų, kaip yra vykdomos paskaitos kituose užsienio šalių universitetuose ir pabandytų ten pravesti paskaitas, taip pat pasisemti patirties ir pritaikyti įgytas žinias Klaipėdos universitete, taip pat bus siekiama iš užsienio šalių dėstytojų, kurie atvyks į Klaipėdos universitetą pasimokyti ir, kad jie pasimokytų, pasisemtų idėjų iš mūsų dėstytojų, kad KU dėstytojai imtų taikyti modernesnius mokymosi metodus, kurie yra taikomi užsienyje bei mokytų studentus teorines žinias pritaikyti praktikoje.

4. Projekto organizacija, dalyviai ir kitos projekte dalyvaujančios institucijosPagrindinis dalyvis ir projekto organizatorius Klaipėdos universitetas (KU). KU taip pat jau yra užmezgęs ryšius su užsienio universitetais, t.y. Frankfurto (Getės) universitetas, Kelno universitetas, Oksfordo universitetas ir Kembridžo universitetas, kurių atstovai yra projekto dalyviai.

Projekto administravimo funkcijų paskirstymo grafinė schema

5. Projekto tikslas, uždaviniai ir rezultataiProjekto tikslas – Klaipėdos universiteto dėstytojų patirties, naujų žinių ir įgūdžių įgyjimas per mainus su užsienio šalių universitetų dėstytojais.Uždaviniai:• Patobulinti dėstytojų anglų kalbos žinias;• Patobulinti dėstytojų vokiečių kalbos žinias;• Suteikti dėstytojams naujų žinių ir padėti sustiprinti inovatyvių mokymo formų ir metodų taikymą ugdymo procese.Planuojami projekto pasiekimai:• 10 dėstytojų patobulins anglų kalbos žinias;• 10 dėstytojų patobulins vokiečių kalbos žinias;• Bus suteikta naujų žinių ir suteiktos sąlygos stiprinti inovatyvių mokymo formų ir metodų taikymą 40 dėstytojų;Dėstytojų mainuose dalyvaus 20 KU ir 20 užsienio universitetų dėstytojų, kurie mainysis grupėmis po 5 ir užtruks po mėnesį, tai visi mainai truks 4 mėnesius.Planuojami projekto rezultatai: KU dėstytojai pagerins užsienio kalbų žinias; Užsienio dėstytojai savo dėstymo metu pritaikys turimas ir įgytas žinias Lietuvoje; KU dėstytojai savo dėstymo metu pritaikys įgytas žinias užsienyje; Lietuvos įmonių vadovų susidomėjimas universitetų studentais; KU dėstytojų mokymo procesas bus orientuotas ne vien į teorinę dalį, bet bus taikomi ir praktiniai įgūdžiai.6. Tikslinė grupėProjekto tikslinė grupė yra Klaipėdos universiteto dėstytojai, kurie turi gerus anglų ar vokiečių kalbos pagrindus.7. Projekto veiklos metodaiProjekto veiklos:1. Anglų ir vokiečių kalbų žinių tobulinimo kursai.2. Paskaitos dėstytojams su studentais KU ir užsienio universitetuose. 3. Užsienio šalių ir KU dėstytojų seminarai apie studentų mokymą.4. KU dėstytojų paskaitų vedimas užsienio universitetuose.5. Grįžusių dėstytojų seminaras kolegoms ir žinių bei patirties taikymas KU.Platesnis pagrindinių veiklų aprašymas.Projekto organizacinio tinklo sukūrimas. Kad projektas vyktų efektyviai ir sklandžiai būtina užtikrinti ryšį tarp Klaipėdos universiteto ir užsienio universitetų, kurie dalyvauja projekte. Šiam tiklui įgyvendinti projekto metu bus aktyviai susirašinėjama su užsienio universitetų atsatovais, tariamasi dėl dėstytojų mainų, sprendžiamos iškilusios problemos, projekto dalyvių užimtumas, mokymas ir t.t. Taip pat prieš dėstytojų mainus įvyks susitikimas KU atstovų su užsienių universitetų atstovai, bet jau pačiuose užsienio universitetuose. Susitikimo metu partneriai galutinai viską suderins ir susitars.

Anglų ir vokiečių kalbų tobulimo kursai.KU dėstytojai prieš išvažiuojant į užsienio šalių universitetus tobulins užsienio kalbų žinias, nes kad jų išvykimo metu nekiltų keblumų dėl kalbėjimo ir bendravimo su užsienio šalių dėstytojais ir universitetų studentais. Apmokymus vykdys, įmonės su kuriomis bus pasirašyta sutartis dėl užsienio kalbų mokymų. Mokymo metu bus vedamos paskaitos, kurios pagerins dėstytojų rašymo ir kalbėjimo įgūdžius. Bendrai mokymai truks 4 mėnesius.Paskaitos dėstytojams su studentais KU ir užsienio universitetuose. KU ir užsienio universitetuose paskaitos bus vykdomos keturias savaites, t.y. vieną savaitę per mėnesį. Jų metu užsienio ir KU dėstytojai pamatys, kaip vykdomos paskaitos KU ir užsienyje, stebėti kaip tų šalių dėstytojai veda paskaitas. Taip užsienio dėstytojai galės savo dėstymo įgūdžius pritaikyti paskaitų metu su KU studentais, o KU dėstytojai su užsienio studentais. Užsienio šalių ir KU dėstytojų seminarai apie studentų mokymą.Šie seminarai bus vedami KU ir kituose užsienio universitetuose. Seminarus ves užsienio universitetų dėstytojai. Seminarų metu dėstytojai įgis naujų žinių apie studentų mokymą ir paskaitų vedimą. Taip pat dėstytojai galės padiskutuoti, papasakoti, kokius metodus jie taiko mokydami studentus ir dalintis savo patirtimi su kitais dėstytojais.KU dėstytojų paskaitų vedimas užsienio universitetuose. Klaipėdos universiteto dėstytojams, bus suteikta galimybė, jau pabuvojus su užsienio universitetų studentais paskaitose ir stebėjus kaip vedamos paskaitos bei išklausius seminarus apie studentų mokymą, vesti paskaitas studentams užsienio universitetuose.Grįžusių dėstytojų seminaras kolegoms ir taikymas įgytų žinių, dėstant paskaitas. Grįžę KU dėstytojai surengs seminarą savo kolegoms ir perteiks jiems įgytas žinias, pasidalins patirtimi. Taip pat siūlys kolegoms bei patys bandys pritaikyti įgytas žinias bei patirtį naudojant inovatyvius mokymo metodus, taip bandys sudominti studentus bei kaip buvo minėta pasistengti studentus išmokyti teorines žinias pritaikyti praktikoje.

8. Projekto įgyvendinimo planas (darbų sekos diagrama), atsakomybės pasiskirstymasEil. nr. Darbas Tukmė 2009 m. 2010 m. Atsakingi asmenys (pareigos)1. Projekto pradžia: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1.1. Projekto administracinio personalo įdarbinimas. Projekto vadovas2. Projekto stebėsena Per visą projekto laikotarpį 2.1. Projekto vertinimo kriterijų ir instrumentų kūrimas Projekto vadovas2.2. Nuolatinis stebėjimas pagal kriterijus ir instrumentus Projekto koordinatorius2.3. Stebėsenos ataskaitų rengimas Projekto koordinatorius3. Projekto įgyvendinimas: 3.1. Tyrimas Projekto vadovas3.2. Paieška įmonių, kurios atlieka anglų ir vokiečių kalbų kursus Asmuo, atsakingas už viešinimą3.3. Atranka (dėstytojų) Projekto koordinatorius3.4. Anglų ir vokiečių kalbų mokymai Rangovas3.5. Susitikimas su užsienio šalių universitetų atstovais Asmuo, atsakingas už viešinimą3.6. Dėstytojų mainai Projekto koordinatorius3.6.1. Paskaitos dėstytojams su studentais užsienio universitetuose Partneriai3.6.2. Užsienio šalių dėstytojų seminaras apie studentų mokymą Partneriai3.6.3. KU dėstytojų paskaitų vedimas užsienio universitetuose Projekto dalyviai3.8.4. Užsienio šalių dėstytojai dalinsis patirtimi ir žiniomis su KU dėstytojais, Klaipėdoje Asmuo atsakingas už viešinimą4. Įgytų žinių, metodų pritaikymas praktikoje su KU studentais: 4.1. Grįžusių dėstytojų seminaras kolegoms Asmuo atsakingas už viešinimą4.2. Paskaitos vedamos pagal metodus, kurie taikomi užsienyje Projekto dalyviai5. Projekto pabaiga: 5.1. Straipsniai spaudoje Asmuo, atsakingas už viešinimą5.2. Projekto auditas ir ataskaitų rengimas Rangovas

9. Projekto biudžetas

Eil. Nr. Išlaidų pavadinimas Mato vnt. Vnt. sk. Vnt. kaina su PVM (litais) Iš viso išlaidos su PVM (litais) Pagrindimas

1 1. Administracinės išlaidos 2 1.1. Biuro prekės Bendra suma 1 5000 5000 Bus perdamos kanceliarinės prekės (segtuvai, popierius, tušinukai ir pan.) , printeris, telefonai.3 1.2. Biuro išlaikymas Bendra suma 1 7200 7200 Per mėnesį 300 Lt, į šią kainą įeina elektra, šildymas ir biuro priežiūra. Taigi per 2 m. biurui skirsime 7200 Lt.4 1.3. Darbo užmokesčio sąnaudos: 5 1.3.1. Projekto vadovas Darbo diena 192 150 28800 Projekto vadovui atlyginimas už dieną 150 Lt, o kadangi jis dirbs 192 d. per 2 metus, tai bendra suma 28800 Lt.

6 1.3.2. Projekto finansininkas Darbo diena 96 145 13920 Projekto finansininko atlyginimas už dieną 145 Lt, o kadangi jis dirbs 96 d. per 2 metus, tai bendra suma 13920 Lt.7 1.3.3. Projekto koordinatorius Darbo diena 120 140 16800 Projekto koordinatoriaus atlyginimas už dieną 140 Lt, o kadangi jis dirbs 96 d. per 2 metus, tai bendra suma 16800 Lt.8 1.3.4. Asmuo, atsakingas už viešinimą Darbo diena 96 135 12960 Asmens, atsakingo už viešinimą, atlyginimas už dieną 135 Lt, o kadangi jis dirbs 96 d. per 2 metus, tai bendra suma 12960 Lt.9 1.4. Personalo kelionių išlaidos 10 1.4.1. Vietinės kelionės – – – – 11 1.4.2. Tarptautinės kelionės Kelionė 4 2500 10000 Kelionė į Dž. Britaniją 1 asmeniui pirmyn ir atgal 1200, tai 2 asmenims 2400, o į Vokietiją 1 asmeniui pirmyn ir atgal 1400, tai 2 asmenims – 2800, o 4800 Lt dienpinigiai.12 Iš viso 94680

13 2. Vykdymo išlaidos 14 2.1. Paslaugų pirkimas 15 2.1.1. Anglų k. mokymo paslaugos 1 asmeniui 550 5500 Anglų k. kursai 3 mėn. trukmės 1 asmeniui kainuoja 550 Lt, kadangi anglų kalbos kursus lankys 10 asmenų, tai bendros išlaidos sudarys 5500 Lt.16 2.1.2. Vokiečių k. mokymo paslaugos 1 asmeniui 500 5000 Vokiečių k. kursai mėn. trukmės 1 asmeniui kainuoja 500 Lt, kadangi vokiečių kalbos kursus lankys 10 asmenų, tai bendros išlaidos sudarys 5000 Lt.17 2.1.3. Užsienio dėstytojų paskaitos Akademinė valanda 10 1000 10000 Kadangi užsienio universitetai yra KU partneriai,tai dėstytojai sutiko už sąlyginį atlyginimą, t.y. už akademinę val. po 1000 Lt, o kadangi bus pravestos 10 paskaitų, tai bendros išlaidos sudaro 10000 Lt.18 2.1.4. Seminarai užsienyje ir Lietuvoje Vnt. 8 3500 28000 Seminarai bus apie studentų mokymą, kaip matyti vieno seminaro kaina yra 3500 Lt., o iš viso bus surengti 8 seminarai, kurių bendra vertė sudaro 28000 Lt.19 Iš viso 48500

20 3. Kitos išlaidos 21 3.1. Audito paslaugos Vnt. 8 1500 12000 Bus atliekamas auditas, kurio vieno kaina yra 1500 Lt, o jų atlikta per 2 metus bus 8, tai bendra suma yra 12000 Lt.22 3.2. Informacijos sklaida ir reklamos paslaugos Bendra suma 1 40000 40000 Strapsniams (4) bus skiriama 20000 Lt, o likusieji 20000 Lt reklaminiams buketams, medžiagos viešinimui internete.23 3.3. Finansinės paslaugos: 24 3.3.1. Avanso draudimas Bendra suma 1 10000 10000 Kadangi avanso suma didelė, tai draudžiama 10000 Lt.25 3.3.2. Kitos finansinės išlaidos Bendra suma 1 5000 5000 Nenumatytoms atsitiktinėms papildomų paslaugų išlaidoms.

26 Iš viso 67000

27 4. Veiklos dalyvių išlaidos 28 4.1. Dirbančiųjų darbo užmokesčio sąnaudos Bendra suma 1 130000 130000 KU dėstytojų vidutinis atlyginimas 2500, kadangi išvyks 20 dėstytojų, tai bendra suma 50000 Lt, o dėstytojų atvykstančių iš užsienio vidutinis atlyginimas 4000 Lt, o tai pat atvyks 20 dėstytojų, tai bendra suma sudaro 80000 Lt, tai visų dėstytojų atlyginimų bendra suma yra 130000 Lt.29 4.2. Dalyvių kelionės išlaidos Žmonių skaičius 40 3400 68000 Iš ir į Anglijos universitetus ir atgal 1 asmeniui 2000 Lt, o 20 dėstytojų bendra suma 40000 Lt, o kelionė į ir iš Vokietijos universitetus kainuos 1 asmeniui 1400 Lt, o 20 dėstytojų bendra suma 28000 Lt. viso susidaro 68000 Lt.30 4.3. Dalyvių pragyvenimo išlaidos Žmonių skaičius 40 6000 240000 Mėnesio pragyvenimo išlaidos asmeniui sudaro 6000 Lt, tai 40 asmenų viso reikės 240000 Lt.31 4.4. Kitos veiklos dalyvių išlaidos Bendra suma 1 10000 10000 Nenumatytoms išlaidoms, tokioms kaip papildomos paskaitos, papildoma veikla ir pan.32 Iš viso 448000 33 IŠ VISO NUMATYTŲ VEIKLOS IŠLAIDŲ 658180

10. Projekto personalasKU projekto dalyviai yra projekto vadovas – prorektorius Rimantas Didžiokas, finansininkas – docentas V. Juščius, projekto koordinatorė – Elena Girčytė, asmuo atsakingas už viešinimą – docentė E. Giedraitienė.11. Projekto finansavimo šaltiniai

Finansavimo šaltinio pavadinimas Suma, Lt Dalis nuo bendros projekto vertės, %1. Paramos lėšos (Grundtvig) 600000 91,162. Nacionalinės lėšos 28180 4,282.1.1. Valstybės biudžeto lėšos 8180 1,242.1.2. Savivaldybių disponuojamos lėšos 20000 3,043. Privačios pareiškėjo ir partnerių lėšos 30000 4,56Iš viso 658180 100,00

Trumpai apie Grundtvig programąGrundtvig programa skirta suaugusiųjų švietimui ir tęstiniam mokymuisi. Programos tikslas – gerinti suaugusiųjų švietimo kokybę bei prieinamumą, remiant tarptautinį suaugusiųjų švietimo institucijų bendradarbiavimą bei mobilumą.Taigi mūsų projektą sutiko finansuoti pagal Grundtvig kvalifikacijos tobulinimo veiklos programą, kurios uždavinys – didinti mokymosi visą gyvenimą kokybę, suteikiant galimybę asmenims, dirbantiems suaugusiųjų švietimo institucijose, arba jų rengėjams dalyvauti iki šešių savaičių trunkančiuose mokymuose kitoje šalyje. Dalyvavimas šioje veikloje suteikia galimybę suaugusiųjų švietimo specialistams susipažinti su užsienio kolegų metodika ir patirtimi bei daugiau sužinoti apie mokymąsi visą gyvenimą Europoje.

Švietimo mainų paramos fondui reikia pateikti:1. Du egzempliorius pilnai užpildytos paraiškos anglų, vokiečių, arba prancūzų kalba;2. Prie paraiškų originalo turi būti pridėta: • Grundtvig mokymosi partnerystės projekto santrauką. • Privačioms institucijoms būtina pateikti įstaigos steigimo dokumentų ir veiklos nuostatų patvirtintas kopijas;3. Užpildyta paraiška ir santrauka lietuvių kalba privalo būti pateikta Švietimo mainų paramos fondui kompiuterinėje laikmenoje (CD).

12. Išvados ir rekomendacijosApibendrinant šį projektą, toliau pateiksime mūsų manymu svarbiausias išvadas bei rekomendacijas:1. Šio projekto įgyvendinimui buvo nustatytas pagrindinis tiksas – Klaipėdos universiteto dėstytojų patirties, naujų žinių ir įgūdžių įgyjimas per mainus su užsienio šalių universitetų dėstytojais. Šiam tikslui įgyvendinti buvo nustatyti trys pagrindiniai uždaviniai. Įgyvendinus numatytus tikslo uždavinius, buvo įgyvendintas ir šio projekto tikslas.2. Privalumus galima išskirti tokius: per trumpą mainų laikotartį, tai yra per keturis mainų mėnesius apsimainė 4 grupės po 5 dėstytojus, vienai grupei mainai vyko mėnesį. Dėstytojai kurie nebuvo atrinkti į mainų programą, taip pat turėjo galimybę pasisemti patirties KU ir stebėti kaip vedamos paskaitos, nes užsienio universitetų dėstytojai dėstė KU paskaitų medžiagas pagal savus metodus. Taip pat galima išskirti tokį privalumą, kaip nauda ne vien dėstytojams, bet ir studentams, nes paskaitos yra ir toliau bus vedamos idomiau ir žinoma KU studentai galės lengviau įsidarbinti įmonėse ar norimose įstaigose. Šiame projekte dalyvauja net 5 universitetai, tai yra vienas iš Lietuvos – KU, du iš Vokietijos – Getės ir Kelno universitetas ir du iš Didžiosios Britanijos – Oksfordo ir Kembridžo universitetai, pakankamai nemažas susidomėjimas šiuo projektu, nes kiekvienas universitetas įgys naujų žinių ir įgudžių.Taip pat galima išskirti tokį trūkumą, kaip per mažas skaičius susitikimų, per dvejus metus vykdant šį projektą, su užsienio universitetų atstovais, nes vien susirašinėjant nėra įmanoma išsiaiškinti visų projekto įgyvendinimo trukdžių ir nesklandumų.

3. Darbo rezultatai yra aiškūs ir konkretūs, nes šio proketo metu buvo pasiekta tokių rezultatų, kaip: KU dėstytojų užsienio kalbų žinių tobulinimas, užsienio dėstytojai dėstymo metu pademonstravo savo įgūdzius Lietuvoje kitiems KU dėstytojams, taip pat KU dėstytojų mokymo procesas jau yra orientuotas ne vien į teorinę dalį, bet yra taikomi ir praktiniai įgūdžiai, kurie padeda sudominti studentus ir juos moko teoriją taikyti praktikoje ir žinoma taip pat svarbus rezultatas yra tas, kad Lietuvos įmonių vadovai parodė didesnę iniciatyvą įdarbinti ir universiteto studentus. 4. Projektas yra naudingas, todėl rekomenduojame kitoms švietimo įstaigoms parašyti panašų projektą ir jį įgyvendinti. Taip dalyviai įgaus naudingų žinių, įgudžių bei susipažins su tos užsienio šalies kultūra, su kuria vyks mainai.