Marketingo tyrimai. Dribsniu rinka

TURINYS

ĮVADAS…………………………………………………………….………………………………………………………..3 1. Marketingo tyrimo rūšys ir metodai……………………….…………………………………………… ….5 2. Pasiūlos ir paklausos analizė……………………….…………………………………………… …………….8 3. Prekybos centrų ir anketų palyginimas…………..……………………………………………………. …17 3.1Prekybos centrų analizė 2. Anketų analizėIŠVADOS……………………………………………………………………………………….………………………….24LITERATŪROSSĄRAŠAS………………………………………………………………………..……………….25PRIEDAI………………………………………………………………………

ĮVADAS

Dribsniai yra maistingi produktai , vartojami be papildomo kulinarinioapdorojimo. Juos gerai priima organizmas . Jie yra vartojami pusryčiams,pietums, vakarieniai su pienu jogurtu , vandeniu, sultimis. Dribsnių yralabai įvairių rūšių: avižiniai, miežiniai, ryžių, kviečių, kukurūzų,žirnių o taip pat ir su įvairiai priedais. Kukurūzų dribsniai ypač suįvairiais priedais yra labai mėgiami vaikų. Dribsnius su priedaisdažniausiai perka sveiką gyvenimo būdą propaguojantys vartotojai. Mes tyrėme dribsnių paklausą ir pasiūla didžiuosiuose prekyboscentruose: Rimi, IKI, Media.

Darbo aktualumas: Šiuolaikiniame versle labai svarbūs marketingo tyrimai,nes jie padeda susipažinti su pirkėjų rinka bei jų poreikiais , gautiinformacijos apie konkurentus, kad būtų galima į rinką išleisti tinkamąnaują arba modifikuotą produktą. Tyrimų duomenys padeda tvirčiauįsitvirtinti rinkoje bei užimti didesnę jos dalį.

Tyrimo tikslas – nustatyti paklausos pasiūlos tarpusavio ryšius.

Tyrimo objektas – Kauno dribsnių rinka.

Tyrimo apimtis – didieji Kauno prekybos centrai.

Hipotezės – Rimi centre dribsniai labiausiai atitinka vartotojų poreikius.Vartotojai labiausiai perka Kellog’s dribsnius.

Tiriamieji klausimai:1. Nustatyti dribsnių kainas ir jas įtakojančius veiksnius;2. Išsiaiškinti dribsnių asortimentą bei didžiausius tiekėjus.3. Palyginti dribsnių kainas bei asortimentą tarpusavyje;4. Nustatyti kokius dribsnius vartotojai dažniausiai perka;5. Nustatyti kokiuose prekybos centruose labiausiai perkami dribsniai;6. Išsiaiškinti kas įtakoja vartotojo pasirinkimą perkant dribsnius;7. Pateikti darbo išvadas.

Tyrimo metodas: Darbe naudota mokslinės ir publicistinės literatūrosanalizė, anketavimas, interneto svetainės.

Terminai: Marketingo tyrimai – marketingo sprendimams reikalingosinformacijos paieška, rinkimas, apdorojimas ir interpretavimas.

Dribsniai- ploni lapeliai, gauti iš šutintų, trintų ir iš džiovintųavižinių bei kitų aukščiausios rūšies kruopų. Rinka- tai pirkėjo ir pardavėjo sąveika.

1. MARKETINGO TYRIMO RŪŠYS IR METODAI

Marketingo tyrimo rūšį nusako tyrimo pobūdis, jo kryptingumas,tikslai,bei tyrimo objektas. Pagal tyrimo kryptingumą yra trys marketingotyrimo rūšys:Žvalgybinis tyrimas . Išaiškina ir apibrėžia marketingo tikslus , prasmę,problemas, galimybes. Jis dažniausiai atliekamas pradinėse tyrimostadijose, kol dar nėra visiškai aišku • kiek ir kokio tyrimo reikia. Šioje stadijoje tyrimas vyksta pagal gana lankstų ir nelabai suformuotą planą, stengiantis įgyti pradinių žinių apie problemą ir kai kuriuos jos požymius.Žvalgybinio tyrimo metu gali paaiškėti, kokie tyrimo rezultatų iškraipymo pavojai kyla(arba ne) dėl senėjimo ar kitų reiškinių, išsiaiškinti tyrimo atlikimo sunkumus antrinių ir pirminių duomenų šaltinius . • Išvadų darymas. Įvertina veiksmų kryptį. Tai toks tyrimas, kuris padeda įvertinti pasirinktą veiklos būdą ir duoda pagrindą padaryti išvadas dėl šio būdo tinkamumo ir tobulinimo krypčių.. Tyrime turi būti aiškiai apibrėžtas jo tikslas , aiškus ir suformuluotas jo vykdymo planas, numatytos jo imčių atrinkimo procedūros , duomenų rinkimo ir jų apdorojimo metodai. Tyrimu turi būti aiškiai parodomas ryšys tarp pageidaujamos informacijos ir svarstomų veiklos alternatyvų. • Veiklos vertinimo(grįžtamo ryšio) tyrimai. išsiaiškina , kas buvo numatyta ir kas vyksta. Šios rūšies tyrimai nėra kokia nors vienkartinė akcija , kurią įvykdžius, tyrimo darbas atitinkamas užbaigtu . Tai tyrimo procesas , padedantis kontroliuoti, kaip vykdomi marketingo planai , kaip ir kiek sutampa realiai gaunami ir numatyti veiklos rezultatai. Šie tyrimai apima ne tik marketingo komplekso elementus , bet ir kitus rodiklius, kaip pardavimo apimtys , rinkos dalies dydis, pelnas, investuotam kapitalui tenkančios įplaukos.

Norint išanalizuoti tyrimo klausimus, mes sudarėme tolimesnius šio darboetapus:I etapas (02.03.10) • Antriniai duomenys – spauda, televizija, internetas, mokslinė literatūra; • Pirminiai duomenys – anketavimas, stebėjimas; • Tyrimo metodas – priežastinis. Pirmas žingsnis šiame etape – buvo stebėjimas. Mes pasirinkomedidžiausius Kauno prekybos centrus: Media, IKI, Rimi. Stebėjimo būdusurinkome pradinius tyrimo duomenis apie dribsnių asortimentą, kainas,tiekėjus, gamintojus, importuotojus, prekinius ženklus. Iš šių duomenųsužinojome apie dribsnių pasiūlą. Kadangi mūsų darbo tikslas – pasiūlos beipaklausos tarpusavio sąveika, tai paklausos analizei nusprendėm naudotiapklausos metodą. Apklausa yra vienas iš pirminių duomenų būdų. • Apklausos būdas leido gilintis ir neretai surasti atsakymą į priežastinio ryšio klausimą ,,Kodėl’’ Apklausos tyrimas leidžia

surinkti informaciją ir jos pagalba surasti atsakymus į dažnai kylančius klausimus , kodėl žmonės vienaip ar kitaip vertina dribsnius, lojalūs arba ne tai pačiai dribsnių rūšiai, tyrimas leidžia sužinoti kodėl kurią prekę mėgsta ar jos nemėgsta, kodėl perka vienoj vietoj, o ne kitoj. • ,,Kaip’’ . Tai yra faktų rinkimo ir konstravimo klausimas. Svarbu yra sužinoti kaip pirkėjas vertina vienos ar kitos rūšies ar firmos prekę ir kaip ją naudoja nusipirkęs. • ,,kas’’. Aktualu yra žinoti kokia bus numatoma demografinė situacija , kokio amžiaus gyventojų grupės labiausiai perka dribsnius. Tyrinėjant galimas pirkėjų grupes, bei išskiriant rinkos segmentus, svarbi yra informacija apie amžių , pajamas , užsiėmimą , materialinę padėtį, išsilavinimą bei kitus veiksnius. Mūsų pasirinktas apklausos tipas – anketavimas, kuris buvo atsitiktiniopobūdžio. Antrinių duomenų analizė suteikė papildomos informacijos. Spaudos beiinterneto pagalba sužinojome apie dribsnių rinką veikiančius veiksnius,apie jų kokybei keliamus rodiklius. Televizijoje rodoma reklama supažindinosu kai kurių firmų populiariausiomis rūšimis ir naujais produktais.Mokslinės literatūros pagalba apibrėžėme svarbiausias sąvokas.

II etapas (02.03.22)

• Anketavimui pasirinkome – draugus, kaimynus, studentus, atsitiktinai pasirinkti žmonės; • Apklaustų respondentų kiekis 100; • Tyrimo vienetų parinkimas – netikimybinis. Mūsų pasirinktas apklausos tipas – anketavimas. Anketa – taisuformuluotas klausimų rinkinys informacijai iš respondentų gauti. Anketųpatikimumui bei netikslumams patikrinti, mes pirmiausia atlikome bandomąjįtyrimą. Po šio bandomojo tyrimo pakoregavome anketas, kurias vėliauišdalinome respondentams.

III etapas (02.04.02) • Duomenų rinkimo metodas – anketavimas; • Anketos pateikimas pasirinktiems ar atsitiktinai sutiktiems respondentams; • Anketų išdalinimas respondentams bei jų surinkimas.IV etapas (02. 04.10) • Gautų duomenų suvedimas į kompiuterį bei jų apdorojimas Excel programoje; • Rezultatų pateikimas procentine išraiška; • Kiekybinė bei kokybinė duomenų analizė.

Visi marketingo tyrimai skirstomi į kiekybinius ir kokybinius tyrimus.Tai yra vienas kitą papildantys tyrimo metodai. Jeigu, tiriamam marketingoklausimui nereikia kiekybinio įvertinimo, o jo atsakymui pakanka kokybiniopobūdžio informacijos, tai galima taikyti kokybinio tyrimo metodus.Kokybiniai tyrimų metodai, nebūtinai visada yra tyrimų alternatyva. Juosgalima naudoti kaip kiekybinių tyrimų papildymą. Kokybinių metodųcharakteristika: nėra iki galo išbaigti, dinamiški ir lankstūs. Gilinamasiį suvokimo problemą Išaiškinami vartotojų kūrybiškumas, jausmai emocijos,požiūriai. Didesnė duomenų bazės įvairovė, pateikiami racionalūs pavyzdžiaiar pavieniai atsakymai . Didesni marketingo veiklos ir kūrybinių idėjųištekliai. Kiekybinių tyrimų charakteristika: matuojama statistiškai irskaitmenimis. Grupių, imčių palyginimai. Tyrimas gali būti pakartotasateityje ir lyginami rezultatai. Dominuoja individų atsakymų ir elgesiopavyzdžių srautai. Mažiai priklauso nuo tyrimo vykdytojų meistriškumo irorientacijos.Vartotojų tyrimai. Kiekviename versle tikslus geriausia pasiekti tada ,kai gerai žinomi vartotojų norai, reikmės ir kiek įmanoma geriau šiasreikmes ir norus tenkinti. Todėl kiekviename versle labai svarbu turėtinuolatinį ryšį su vartotojais ir gauti informaciją iš jų ir apiejuos.Informacija iš vartotojų gamintojui reikalinga net ir tada , kaigamintojas neturi tiesioginio ryšio su vartotojais. Ir pats neparduodajiems savo prekės ar paslaugos.V etapas (02.04.22) • Išvadų ir metodų pateikimas.

2. PASIŪLOS IR PAKLAUSOS ANALIZĖ

Rinkos tyrimo paskirtis – atskleisti atitinkamo produkto galimybesbei rizikas. Atliekant marketingo tyrimus, atskleidžiamos bei nustatomostam tikros rinkos galimybės, tokiu būdu pastebimi dribsnių rūšių panašumairinkoje. Rinkos tyrimo paskirtis – atskleisti atitinkamo produktogalimybes bei rizikas. Atliekant marketingo tyrimus, atskleidžiamos beinustatomos tam tikros rinkos galimybės, tokiu būdu pastebimi dribsnių rūšiųpanašumai rinkoje. Šiame darbe mes tyrėme pasiūlos bei paklausos rinką. Pasiūlos ypatumusnustatėme iš tiriamų parduotuvių: RIMI, IKI, Media tinklo. O dribsniųpaklausos rezultatus sužinojome iš anketų. Be to, mes nustatėmepagrindinius dribsnių rinką įtakojančius veiksnius: • Konkurencija, kainos; • Vartotojų poreikių tenkinimas; • Technikos pažangumas; • Teisinė, ekonominė valstybės politika; • Socialinė šalies politika; • Kruopų, grūdų kainų kitimas. Kaip jau minėjome ankščiau dribsnių paklausos analizei naudojomeanketavimą. Anketų sudarymui, atlikome vartotojų segmentaciją, kuri padėjodetaliai ištirti mūsų produkto paklausą. Ši segmentacija nurodoma žemiau.Vartotojų segmentacija:1. Demografinis: • Pagal amžių: a) 13-16;b) 17-24;c) 25-35;d) 36-60; • Pagal lytį : a) vyrai; b) moterys; • Pagal gyvenimo būdą: a) aktyvus gyvenimo būdas b) nesportuojantys žmonės;2. Socialinis: • Pagal pajamas: a) iki 400lt.; b) 400-800lt.; c) 800-1200lt.; d) 1200

ir daugiau. • Pagal socialinę padėtį: a)moksleivis;b) studentas;c) darbininkas;d) tarnautojas; e) verslininkas; f) pensininkas. • Pagal šeimos dydį: a) du šeimos nariai; b) trys šeimos nariai; c) keturi šeimos nariai; d) kita.3. Pagal vartotojo elgseną: • Vartotojas vertina kokybę; • Vertina patogumą; • Vertina sveiką mitybą; • Ar kaina atitinka naudos efektyvumą; • Vertina skonį; • Vertina priedus; • Vartotojas lojalus tam tikrai dribsnių rūšiai; • Vertina draugų ar pažįstamų nuomonę; • Vertina priedus.4. Pagal dribsnių vartojimo dažnį: • Daugiau kaip kartą per savaitę; • Kartą per dvi savaites; • Kartą per mėnesį • Kita.5. Pagal dribsnių pirkimo vietą: • VP tinklas; • IKI; • RIMI; • Kita.

PASIŪLOS ANALIZĖ

Pasiūlos analizei mums reikėjo nustatyti : • dribsnių asortimentą, • prekinius ženklus, • tiekėjus, • kainas, • bei pagrindinius gamintojus pasirinktuose prekybos centruose.

RIMI prekybos centre didžiąją dribsnių dalį sudaro užsienio produkcija.Šiame prekybos centre didžiausias asortimentas yra kukurūzų dribsnių ( apie35 proc.). Pagrindinis vyraujantis prekės ženklas yra “Kellogs”, “Hahne” ir“Nordic”. Išsamesnis šių prekių asortimentas pateiktas žemiau nurodytamegrafike. [pic] 1.Pav. Dribsnių asortimentas

Viena iš pagrindinių kilmės šalių yra Vokietija. Taip pat gana didelęprodukcijos dalį užima skandinaviška produkcija. Be kukurūzų dribsnių čiagalima rasti kvietinių, miežinių, grikių bei mišrių t.y. keturių ar penkiųjavų grudų dribsnių. Nemaža dribsnių asortimento dalis yra su papildomaispriedais (vitaminais, įvairiais vaisiais, mineralais). Iš siūlomoasortimento, lietuviška produkcija užima tik labai nedidelę dalį pasiūlos.Dažniausiai siūlomi yra avižiniai lietuviški dribsniai. . [pic]2 Paveikslas Gamintojų pasiskirstymas

Visas siūlomas dribsnių asortimentas prekybos centruose yra aukščiausiosrūšies, kuris atitiko šiuos dribsnių kokybės reikalavimus. Šie duomenyspateikti žemiau nurodytoje lentelėje.

|REIKALAVIMų rodikliai |NORMOS ||1. Kvapas |Be aitraus pelėsio ar kito || |pašalinio kvapo ||2. Skonis |Be kartaus, rūgštaus ar kito|| |pašalinio skonio ||3. Drėgmės kiekis,ne daugiau kaip, % |125 ||4. Šiukšlinės priemaišos ne daugiau kaip, % |0,35 ||tarp jų: mineralai |0,03 ||kenksmingos |0,05 ||organinės |0,05 ||5. Peleningumas ne daugiau kaip, % |2,1 ||6. Rūgštingumas ne daugiau kaip, mg KOHg 100g |90 ||produkto | ||7. Aruodiniai kenkėjai |Neleidžiama ||8. Metalo priemaišos 1kg dribsnių ne daugiau |3,0 ||kaip,mg | |

1. lentelė. Dribsnių kokybės rodikliai

Labiausiai pasitaikantis dribsnių išfasavimo dydis yra 500 g. Taippat yra ir 250g, 400g bei 1000g pakuotės. Įpakavimas yra kelių rūšių: • kartoninės dėžutės; • permatomi maišeliai su dėžute; • nepermatomas maišelis. Pakuotė – tai talpa arba kitas prekės apvalkalas, atliekantis prekėsapsaugos, identifikavimo ir rėmimo bei papildomų patogumų suteikimofunkcijas. Įpakavimo funkcijos: • kokybės – apsaugo nuo išorinio poveikio; • apsaugos – natūralios netekties sumažinimas; • identifikavimo ir rėmimo – dribsnių pavadinimas, prekės ženklas, gamintojo vardas, kiekis, sudėtis, paruošimo būdas ir kita šiai prekei būdinga informacija. Be to ant pakuotės yra žymimas brūkšninis prekės kodas, kuris padeda identifikuoti prekę specialiais įrengimais. Pati pakuotė ar mažas iškirptas jos gabaliukas gali būti priemonė dalyvaujant specialiose loterijose, taip pat dažnai prie įpakavimo pridedamas koks nors žaisliukas, t.y. skatinamosios priemones, kurios priverčia neretai pirkėją nusipirkti tokią prekę; • papildomo patogumo – tam tikro dribsnių kiekio išfasavimas, patogus pirkėjams. Lietuviška produkcija dažniausiai yra supakuojama į maišelius, oimportuojama produkcija yra pakuojama ir į maišelius, ir į kartoninesdėžutes. Nepermatome maišelyje dažniausiai įpakuoti importuojamikukurūziniai dribsniai. Iš tiesų prekių įpakavimas turi didelę reikšmę tiek vartotojams, tiekprodukto gamintojams. Gamintojai stengiasi įpakavimą tobulinti, kad būtųpatrauklesnis pirkėjui, tačiau kartu nekeičiant jo struktūros stiliaus,prekinio ženklo, siekiant išlaikyti lojalius tos firmos vartotojus.Patrauklus, kokybiškas ir patogus įpakavimas padeda užimti didesnę rinkosdalį. Vienintelis geros pakuotės trūkumas – didesnė prekės kaina. Lietuviškų dribsnių įpakavimai nepasižymėjo įpakavimo įvairumu beioriginalumu. Pasirinkta pakuotė – permatomi maišeliai, tačiau tokiu būdudribsnių kaina yra žemesnė už konkurentų siūlomas kainas.

Pagrindiniai dribsnių tiekėjai (bei importuotojai) šiame prekyboscentre yra UAB “Bruno Marks”, UAB “Trojina” ir UAB “Kavinukas”. Kainų pasiskirstymas Rimi centre labai įvairus, jos svyruoja nuo 0,75iki 7,85lt. Vidutinė dribsnių kaina – 3,36lt. Pigiausia lietuviška beirusiška produkcija. Lietuviškų dribsnių kainos svyruoja nuo 0,75 iki1,99lt, rusiškų – nuo 2,01 iki 2,71lt. Vidutinė 500 g. kukurūzų dribsniųpakuotės kaina yra 3,82Lt, perkant 1kg. pakuotę dribsnių kaina sumažėja nuo

0.50 lt. iki 1lt. t.y. nuo 8 iki 15 procentų.

IKI prekybos centras nepasižymėjo dideliu dribsnių asortimentu. Šiamecentre mes radome tik septynių prekinių ženklų siūlomus dribsnius. Menkašių prekių pasiūla reiklų pirkėją verčia pasirinkti kitą prekybos centrą.Be to, dribsnių rūšys nėra išdėliotos nuoseklia tvarka, tarkim importuojamaprodukcija išrikiuota vienoje vietoje, o norint rasti lietuviškų arlatviškų dribsnių reikia eiti į visai kitą parduotuvės galą. Tokia tvarkatikrai sukelia nepatogumų pirkėjui, bei gaišina jo laiką. IKI parduotuvėjetaip pat pasigedome vaikų pamėgtus kukurūzinius dribsnius. Juos siūlo tik“Kellogg’s firma dviejų rūšių. Pagrindiniai prekiniai ženklai: “Nordic”,”Kellogg’s”, “Valdo”. Firmos“Nordic” yra didžiausias asortimentas, kuris apima net dvylika rūšių. “Nordic” daugiausia siūlo avižinių dribsnių su priedais. O firma Kellogg’sasortimentas daugiausia apima kukurūzinius dribsnius su priedais.Vienintelė firma “Valdo” siūlo įvairias dribsnių rūšis,tokiais kaip:Keturių grūdų, avižinių, grikių ir ryžių, kurie labiau orientuoti į sveikąmitybą.

3. Paveikslas. Dribsnių asortimentas. IKI centro dribsnių tiekėjai yra šie: UAB”Kavinukas”, UAB”Trojina”,Sanitex”, UAB”Skanėja”, UAB”Valdo prekyba”. UAB”Trojina” tiekia firmųNordic, Herkulio, Nestle dribsnius. UAB”Kavinukas yra tik firmos “MyllynParas” atstovas. Sanitex tiekia Kellog’s, o UAB”Skanėja”- Skanėjos, UAB”Valdo prekyba” – Valdo dribsnius. Šiame centre viena iš pagrindinių kilmės šalių yra Suomija beiLatvija. Taip pat atvežama iš Lenkijos, Ispanijos. Lietuviški dribsniaiužima mažiausią pasiūlos dalį. O tai gali sukelti nepasitenkinimą pirkėjui,kurio pajamos nedidelės, nes lietuviška produkcija – pigiausia. 4 Paveikslas. Gamintojų pasiskirstymas.

Šioje parduotuvėje brangiausia suomiška produkcija, kurios prekiniaiženklai:Myllyn Paras bei Nordic. Lygindami kainas pastebėjome, kad MyllynParas dribsniai dažnai vos ne visu litu brangesni už kitų prekinių ženklųparduodamas tas pačias dribsnių rūšis. Pigiausi gaminiai – Valdo. Kainossvyruoja nuo 1,61lt iki 4,5lt. Vidutinė dribsnių kaina – 3,17lt. Lietuviškųdribsnių kainos panašios į importuojamas. Pvz., Skanėjos ryžių dribsniųkaina 2,69lt (400g), o Valdo – 2,69lt. (500g). Palyginimui pateikiame kelių tos pačios dribsnių rūšies kainųskirtumus,jas išdėstant mažėjimo tvarka:

|DRIBSNIŲ RŪŠIS |KAINA |KIEKIS |PREKIN. ŽENKLAS ||Avižiniai |2,99lt |500g |Myllyn Paras || |2,46lt | |Nordic || |2,45lt | |Herkulis || |1,55lt | |Valdo ||4 javų grūdų |3,24lt |500g |Myllyn Paras || |2,88lt | |Nordic || |2,72lt | |Herkulis || |1,74lt | |Valdo ||Grikių |4,29lt |700g |Nordic || |3,43lt |600g |Herkulis || |2,35lt |500g |Valdo |

2. Lentelė. Tos pačios dribsnių rūšies kainų skirtumai

Medios prekybos centre dribsnių pasiūla yra pakankamai plati: MyllynParas, Nordic, AXA MUSLI, Kellogg’s, Brugen, Marks, Food line.Iš šių firmųdaugiausia dribsnių vartotojams pateikia Myllyn Paras, Brugen ir Kellog’s:

5. Paveikslas. Dribsnių asortimentas.

Toks gausus dribsnių pasirinkimas gali patenkinti net reikliausiąpirkėją. Čia galima nusipirkti nuo vaikiškų dribsnių iki skirtųsveikuoliams. Prekės išdėliotos vienoje ilgoje eilėje, taupant klientolaiką. Šio prekybos centro tiekėjai yra šie: UAB “VP Market”, UAB“Kavinukas”,UAB” Trojina”, “Eugesta”, UAB” Vilniaus mažmena”, “Sanitex”,UAB” Bruno Marks”. Kad būtų aiškiau mes šioje lentelėje pateikiame duomenis kokios firmosdribsnius tiekėjai teikia Medijoje.(ziūrėti 3 lent.)

|Tiekėjas |Prekinis || |ženklas ||UAB”Kavinukas” |Myllyn Paras ||UAB”Trojina” |Nordic ||“Eugesta” |AXA MUSLI ||Sanitex |Kellogg’s ||UAB”Vilniaus mažmena”|Brugen ||UAB”Bruno Marks” |Marks, Food || |line |

3. lentelė. Tiekėjų parduodamų prekinių ženklų rūšys

Šiame centre daugiausia produktų vežama iš Suomijos bei Vokietijos.Lietuviškos produkcijos neradome, nors pasiūla pakankamai plati. Žemiaupateiktoje diagramoje nurodomasgamintojų pasiskirstymas pagal teikiamų dribsnių rūšių kiekį.6. paveikslas. Gamintojų pasiskirstymas.

Šiame prekybos centre dribsnių kainos svyruoja nuo 1,99lt iki 7,99lt.Vidutinė kaina – 4,5lt. Palyginti tarpusavyje tos pačios rūšies dribsniųkainas yra labai sunku, nes čia asortimentas yra labai įvairus ir kiekvienafirma siūlo labai skirtingas rūšis.

3. PREKYBOS CENTRŲ IR ANKETŲ PALYGINIMAS

Šioje dalyje norėdami atskleisti temą bei jai iškeltus klausimus, mespateikiame anketų ir parduotuvių palyginimo analizes.

3.1. PREKYBOS CENTRŲ ANALIZĖ

Atliekant RIMI, IKI ir Medios centrų analizę, mes lyginsime šiaisaspektais: • pagal kainas; • asortimentą; • gamintojus; • tiekėjų pasiskirstymą pagal prekinius ženklus.

Kainų ir asortimento palyginimas

|Prekybos |Vid. dribsnių ||centras |kaina,lt. ||Media |4,5 ||RIMI |3,36 ||IKI |3,17 |

4. lentelė. Vidutinės dribsnių kainos

Kaip matome Medijoje aukščiausia vidutinė dribsnių kaina. Taip yra

todėl, kad šiame prekybos centre parduodama tik importuojama produkcija,kurios nemaža dalis sudaro suomių gaminiai. Suomiški dribsniai yrabrangesni nei kiti tos pačios rūšies. Tokias aukštas jų kainas lemia labaigera kokybė. Tam, kad tikrai įsitikintume suomiškų dribsnių kokybiškumumūsų grupelės nariai nusipirko skirtingų firmų ryžių dribsnius. Skaniausiaprodukcija – Nordic firmos, kurios dribsniai ne tik skanūs, bet ir žymiaibuvo baltesni, jų nereikėjo atrinkinėti. Be to, daug patogesnis įpakavimas.Tad išrankus bei pirmiausia kokybiškumą vertinantis pirkėjas Medijojetikrai ras ką sau nusipirkti, nes asortimentas labai platus ir įvairus. Čiasiūloma įvairiausių kukurūzinių dribsnių, kas aktualu yra vaikams, taip patavižinių dribsnių su skirtingais priedais, tai labiau patrauktų smaližiųdėmesį. Nepamiršti lieka ir sveiko gyvenimo būdo propaguotojai. Jie galiišsirinkti ryžių, 4 javų grūdų, rugių ir kt. dribsnius. Tuo tarpu IKI centre dribsnių vidutinė kaina žemiausia. Tai lemianedidelė ir kitokios sudėties pasiūla. Nors suomių produkciją apima pusępasiūlos, tarp jų rūšių pasigendame dribsnių su priedais ( jų praktiškainėra), kurių kainos yra pakankamai aukštos. Taip pat trečdalį dribsniųasortimento sudaro Valdo(Latvija) bei Skanėja (Lietuva) produktai, kuriųkainos nedidelės, tačiau kokybė toli gražu neprilygsta suomių, vokiečių arkitų šalių gaminiams. Be to, IKI centre dribsnių kainos šiek tiekaukštesnės nei tarkim Medijoje. Palyginimui pateikiame to paties prekinioženklo kainų skirtumus.

|Prekinis |MEDIA |IKI |MEDIA |IKI ||ženklas/dribsnių rūšis | | | | || |Kaina,lt |Kiekis,gr ||Myllyn Paras – |2,38 |2,99 |500 |500 ||kvietiniai dr. | | | | ||Myllyn Paras – avižiniai|2,89 |2,99 |500 |500 ||dr. | | | | ||Myllyn Paras – 4 javų |2,38 |3,24 |500 |500 ||grūdų dr. | | | | ||Nordic – avižiniai su |6,29 |6,29 |210 |210 ||priedais | | | | |

5. lentelė. To paties prekinio ženklo kainų skirtumai.

Kukurūzinių dribsnių pasirinkimas IKI centre negausus palyginus suMedia bei RIMI: jų yra tik 4 rūšių Kellog’s ir Nestle prekinių ženklų.Taiyra didelis minusas parduotuvei, nes šie dribsniai – populiarūs. Be to,siūloma tik tradicinių avižinių, ruginių, grikių ir kt.dribsnių, kas yravisiškai priešinga kituose dviejuose centruose. Vadinasi, pasiūla čiaprasčiausia. Rimi parduotuvėje dribsnių pasiūla yra didžiausia, tačiau didelę josdalį užima lietuviškų , rusiška produkcija, kuri yra pigi. Tarkim rusiškųdribsnių kainos svyruoja 2,01-2,71lt. Lietuviškų – 0,75-1,99lt. Tai irsąlygojo nei aukštą , nei žemą dribsnių vidutinę kainą. Tiekėjų palyginimas. Visuose prekybos centruose vyrauja tie patys pagrindiniai tiekėjai:UAB”Trojina”, UAB”Kavinukas”, “Sanitex”, kuri tiekia tų pačių prekiniųženklų dribsnius skirtingai nei kiti tiekėjai. UAB” Kavinukas” atstovaujaMyllyn Paras (Suomija) dribsnius, UAB”Trojina”- Nordic(Suomija), Sanitex-Kellog’s (Ispanija) dribsnius. Atskirose parduotuvėse populiariausidribsnių tiekėjai šie: • IKI centre- UAB”Trojina”; • Rimi centre – UAB” Bruno Marks”, “ Sanitex”; • Media- UAB” Bruno Marks.Medijoje ir Rimi centruose populiariariausia suomiška( Nordic, MyllynParas) ir vokiška(Marks, Brugen) produkcija. Tuo tarpu IKI centrelyderiauja suomių bei latvių( Herkulis, Valdo) dribsniai.

3.2. ANKETŲ ANALIZĖ

Respondentų paieškai, mes pasirinkome didžiųjų prekybos centrų, Media,IKI, RIMI kaimynystėje gyvenančius ir perkančius dribsnius asmenis, taippat apklausėme artimiausius draugus, kaimynus ir kurso studentus. Duomenų rinkimui naudojome atsitiktinę atranką, respondentusapklausėme anketavimo būdu. Išplatinome 100(šimtą) anketų, iš kurių atgal sugrįžo šešios, o trysbuvo sugadintos. Mūsų grupės vykdomame tyrime, buvo paprašyta atsakyti į klausimą kaipdažnai perkate dribsnius. Daugiausia respondentų atsakė, kad dribsniusdažniausiai perka kartą per mėnesį (34,9 proc.), kartą per 2 savaites –28,3 proc., ir daugiau kaip kartą per savaitę beveik 26 proc. apklaustųjų.Likusioji respondentų dalis atsakė, kad dribsnius perka rečiau negu kartąper mėnesį 11 proc. [pic] 7. paveikslas. Dribsnių vartojimo dažnumas. Į klausimą kokius dribsnius dažniausiai perkate, respondentai atsakė,kad labiausiai vertina kukurūzų dribsnius (37 proc.) ir mišrius t.y keliųgrūdų dribsnius (36 proc.) Likusioji dalis apklaustųjų pirmenybę teikiaavižų ir kviečių dribsniams (19proc. ir 14 proc.). Labai nedidelė dalisrespondentų dažniausiai perka ryžių ir miežių dribsnius. Mūsų nuomone,ryžių dribsnių perkamumas ir populiarumas dėl to mažas, kadangi jų kainayra pakankamai didelė lyginant su kukurūziniais arba kvietiniaisdribsniais. Dažniausiai perkami ir populiariausi pasirodė “Kellogs” prekinioženklo produktai. Daugiau kaip pusė apklaustųjų (51 proc.) anketose

pažymėjo šį prekės ženklą. Antroje pozicijoje yra “Nordic” prekinio ženklodribsniai (27 proc.), trečioje – “Hahne” (13 proc. apklaustųjų). Lietuviška produkcija nėra labai populiari. Ją perka apie 11 proc.apklaustųjų. Dažniausiai lietuviškus dribsnius renkasi mažas pajamasturintys asmenys (pensininkai), nes jie yra pigiausi. Sprendžiant pagal užpildytų anketų duomenis, galima teigti, kad“Kellogs” dribsniai yra populiariausi tarp didesnes, negu vidutinespajamas, turinčių respondentų. Be to, yra perkami tų asmenų, kuriems įtakąturi reklama televizijoje, spaudoje

[pic]8. paveikslas. Pajamų ir pirkimo sąveikos analizė

Analizuojant anketos duomenis galima daryti išvadą, kad daugelisrespondentų (64 proc.) 20- 35 amžiaus yra lojalūs pasirinktai dribsniųrūšiai. Likusioji dalis, yra neprisirišus prie vienos rūšies, o perkaįvairių rūšių bei prekinių ženklų dribsnius. Lojalūs pirkėjai pirmoje beiantroje vietose nurodė skonio ir kainos įtaką jų pasirinkimui. Norėdami išsiaiškinti, kur dažniausiai yra perkami dribsniai ir arturi įtakos kainos, respondentų paprašėme nurodyti dažniausiai apsipirkimuipasirenkamą prekybos centrą. Daugiausiai atsakiusiųjų dribsnius perka“Vilniaus prekybos” tinkle (Minima, Media , Maxima) (40 proc.), IKI – 29proc., RIMI – 23 proc. Likusioji dalis respondentų dribsnius perkaįvairiose mažose parduotuvėse bei turguose

[pic]9. paveikslas. Dribsnių pirkimo vieta.

Mūsų pateiktas anketas daugiausiai pildė moteriškos lyties atstovės(62 proc.) 20-40 amžiaus. Iš pateiktų atsakymų matome, kad pirkdamosdribsnius jos atsižvelgia į tai, kad propaguoja sveiką bei aktyvų gyvenimobūdą, ir šie du faktoriai įtakoją jų pasirinkimą. Analizuojant dribsnių vartojimo duomenis, išsiaiškinome, kad šeimojedaugiausiai dribsnius valgo vaikai (45 proc.), moterys – 26 proc.apklaustųjų, bei vyrai – 19 procentų ir tik nedaugelis respondentųpažymėjo, kad dribsnius valgo visa šeima (10 proc.). Vienas iš pagrindinių anketos klausimų yra kas įtakoja pirkėjųpasirinkimą perkant dribsnius. Apdorojus gautus duomenis pamatėme, kadpirkėjai prioritetus paskirstė beveik tolygiai. Daugumai respondentųpagrindinę įtaką pasirinkimui turi dribsnių skonis/ kokybė. Beveik pusėapklaustųjų (47 proc.) skonį/ kokybę, kaip pagrindinį faktorių pasirenkantdribsnius, nurodė pirmoje vietoje. Antroje vietoje dribsnių pasirinkimuididelę įtaką (24 proc.) daro produkto kaina. Taip pat, nemažą įtakąpasirinkimui turi ir reklama bei sveika gyvensena. O mažiausią poveikįturi draugų bei pažįstamų nuomonė perkant dribsnius

[pic] 10 paveikslas. Dribsnių pirkimą įtakojantys veiksniai

Mūsų sudarytą anketą mes stengėmės pateikti kuo įvairesnėmssocialinėms grupėms. Vieną iš didesnių respondentų dalį sudarė tarnautojai25-40 amžiaus (28 proc.) visų apklaustųjų, studentai 19-22 amžiaus sudarė22 procentus, darbininkai 25-35 amžiaus – 17 proc., moksleiviai 15-18amžiaus – 15 proc., pensininkai – 10 proc. ir tik labai nedidelė dalis –verslininkai 30-45 amžiaus. Išanalizavus ir palyginus šeimos dydį bei dribsnių pirkimo dažnumą,galime teigti, kad šeima, kurią sudaro 4 asmenys dažniausiai dribsniusperka daugiau kaip kartą per savaitę. Trijų narių šeima dribsniusvidutiniškai perka šiek tiek rečiau. Iš anketos duomenų matome, kad, jeišeima yra vieno arba dviejų asmenų (dažniausiai tik vyras ir žmona, t.y. bevaikų), jie dribsnius perka pakankamai retai. Taip pat, mes pastebėjome,kad jei šeimoje dribsnius vartoja vaikai, tai perkamumas yra dažnesnis negukartą per savaitę. Palyginus socialinę padėtį su dribsnių rūšimis, priėjome išvados, kadmoksleiviai daugiau renkasi kukurūzų dribsnius, pensininkai – avižųdribsnius o tarnautojai ir verslininkai pirmenybę teikia mišriems, ryžiųbei kukurūzų dribsniams.. Ištyrus anketų duomenis, galima susidaryti tipiško dribsnių pirkėjoįvaizdį. Tai būtų tarnautojas, 25-35 metų amžiaus, kurio vidutinės mėnesiopajamos yra 800-1200 litų. Šio pirkėjo šeimą sudaro trys arba keturi nariai(vienas arba du vaikai, kurie yra pagrindiniai dribsnių vartotojai). Jisapsiperka daugiau kaip kartą per savaitę. Perka kukurūzų ir mišriusdribsnius, dažniausiai “Kellogs” arba “Nordic” prekinių ženklų. Perkantdribsnius atsižvelgia į produkto skonį, kainą bei reklamą (į tai įeina irskatinimo priemonės). Dažniausiai apsipirkinėja Medijoje.

IŠVADOS

Ištyrus anketų duomenis, galima susidaryti tipiško dribsnių pirkėjoįvaizdį. Tai būtų tarnautojas, 25-35 metų amžiaus, kurio vidutinės mėnesiopajamos yra 800-1200 litų. Šio pirkėjo šeimą sudaro trys arba keturi nariai(vienas arba du vaikai, kurie yra pagrindiniai dribsnių vartotojai). Jisapsiperka daugiau kaip kartą per savaitę. Perka kukurūzų ir mišriusdribsnius, dažniausiai “Kellogs” arba “Nordic” prekinių ženklų. Perkantdribsnius atsižvelgia į produkto skonį, kainą bei reklamą (į tai įeina ir

skatinimo priemonės). Dažniausiai apsipirkinėja Medijoje. Dažniausiai perkami ir populiariausi pasirodė “Kellogs” prekinioženklo produktai. Antroje pozicijoje yra “Nordic” prekinio ženklodribsniai , trečioje – “Hahne” .Lietuviška produkcija nėra labaipopuliari. Dažniausiai lietuviškus dribsnius renkasi mažas pajamasturintys asmenys (pensininkai), nes jie yra pigiausi. Dažniausiai žmonėsperka dribsnius “Vilniaus prekybos” tinkle (Minima, Media, Maxima)Daugiausia dribsnius valgo vaikai. Jų pasirinkimui turi įtaka dribsniųskonis, sveika mityba, reklama, o taip pat ir kaina. Nustačius parduotuvių pasiūlą matome, kad Rimi centre ji yradidžiausia, o IKI centre mažiausia. Nors Medijoje pasiūla yra vidutinė,bet žmonės mieliau perka dribsnius joje. Mūsų viena iškelta hipotezė pasitvirtino , nes iš anketos duomenųmatome , kad vieni iš perkamiausių yra Kellogg’s dribsniai. Kita hipotezė, kad Rimi parduotuvėje dribsnių asortimentas labiausiai atitinkavartotojų poreikius nepasitvirtino. Iš anketos duomenų matome, kaddažniausiai yra apsipirkinėjama Medijoje, tai galime teigti, kad jojelabiausiai dribsniai atitinka vartotojų poreikius.

LITERATŪROS SĄRAŠAS

1. Pranulis V. Marketingo tyrimai. Vilnius: Kronta, 1998, – 166 p.2. Pranulis V., Pajuodis A., Urbonavičius, Virvilaitė R. Marketingas. Vilnius: Eugrimas, 1999, – 424 p.3. Urbonavičius S. Marketingo pagrindai. Vilnius: Gairė, 1990, – 184 p.4. Vaitkienė R. Marketingo tyrimai. Paskaitų konspektas, 20002.5. Virvilaitė R. Marketingo tyrimai. Kaunas: Technologija, 1997, – 146 p.6. http://www.galinta.lt7. http://www.skaneja.lt8. http://www.std.l

1 Priedas

ANKETA

Gerb.respondente, KTU socialinių mokslų fakulteto studentai atliekadribsnių rinkos tyrimą ir prašo dalyvauti Jus šiame tyrime. Darbo tikslas –išsiaiškinti dribsnių rinkos ypatumus Kauno prekybos centruose.

1. Kaip dažnai perkate dribsnius? ( daugiau kaip kartą per savaitę; ( kartą per 2 savaites; ( kartą per mėnesį; ( kita………………………….;

2. Kokius dribsnius dažniausiai perkate? (Du galimi atsakymų variantai) ( kukurūzų; ( kviečių; ( ryžių; ( miežių; ( avižų; ( mišrūs; ( kita……………………………….;

3. Kokios firmos dribsnius perkate? (Du galimi atsakymų variantai) ( Kellogs; ( Hahne; ( Nordic; ( Myllyn Paras; ( kita………………………………….;

4. Kur perkate dribsnius? (Du galimi atsakymų variantai) ( VP tinkle (Minima,Media,Maxima,T-Market) ( IKI; ( RIMI; ( kita………………………………..;

5. Kas jūsų šeimoje daugiausiai vartoja dribsnius? (Du galimi atsakymų variantai) ( vaikai; ( žmona; ( vyras; ( kita………………………………;

6. Kas įtakoja jūsų pasirinkimą perkant dribsnius? Atsakymus išdėstykite prioriteto tvarka nuo 1 iki 6 ( 1 – požymis, kuris labiausiai įtakoja dribsnių pasirinkimą, 6 – mažiausiai įtakojantis požymis): ( skonis/ kokybė; ( kaina; ( reklama; ( skatinamos priemonės (pvz.:akcijos, žaisliukai ir pan.); ( draugų bei pažįstamų nuomonė; ( sveikas gyvenimo būdas;

7. Jūsų gyvenimo būdas: ( aktyvus sportinis gyvenimas; ( nesportuojantis.

8. Jūsų socialinė padėtis: ( moksleivis; ( studentas; ( darbininkas; ( tarnautojas; ( verslininkas; ( pensininkas;

9. Jūsų šeimos mėnesinės pajamos: ( iki 400 lt.; ( 400-800lt.; ( 800-1200lt.; ( 1200 ir daugiau;

10. Jūsų šeimos dydis: ( Du šeimos nariai; ( Trys šeimos nariai; ( Keturi šeimos nariai; ( kita……………………….;

11. Jūsų lytis: ( vyras; ( moteris;

12. Jūsų amžius (įrašykite patys): ……….

Dėkojame už jūsų sugaištą laiką ir nuoširdžius atsakymus.

2. priedasIKI prekybos centras

| |PREKINIS|TIEKĖJAS|GAMINT|KILMĖ |KAINA |KIEKIS|ĮPAKAVIMAS || |ŽENKLAS | |OJAS | | | | ||Kvietiniai|Myllyn |UAB |Suomij|Suomij|2,99 |500g |Permatomas maišelis su dėžute || |Paras |Kavinuka|a |a | | | || | |s | | | | | ||Avižiniai | | | | |2,99 |500g |Permatomas maišelis su dėžute ||4 javų | | | | |3,24 |500g |Permatomas maišelis su dėžute ||grūdų | | | | | | | ||Avižiniai |Nordic |UAB |Suomij|Suomij|6,32 |210g |Permatomas maišelis su dėžute ||su | |Trojina |a |a | | | ||avietemis | | | | | | | ||Avižiniai | | | | |6,32 |210g |Permatomas maišelis su dėžute ||su | | | | | | | ||slyvomis | | | | | | | ||ir | | | | | | | ||obuoliais | | | | | | | ||Avižiniai | | | | |3,83 |600g |Permatomas maišelis su dėžute ||dr. su | | | | | | | ||avižų | | | | | | | ||sėlenomis | | | | | | | ||Avižiniai | | | | |4,5 |600g |Permatomas maišelis su dėžute ||su | | | | | | | ||sėlenomis | | | | | | | ||4 javų | | | | |2,88 |500g |Permatomas maišelis su dėžute ||grūdų | | | | | | | ||Miežiniai | | | | |4,74 |700g |Permatomas maišelis su dėžute ||Avižiniai | | | | |2,46 |500g |Permatomas maišelis su dėžute ||Grikių | | | | |4,29 |700g |Permatomas maišelis su dėžute ||Ruginiai | | | | |3,86 |700g |Permatomas maišelis su dėžute ||4 javų | | | | |3,83 |600g |Permatomas maišelis su dėžute ||rūšių su | | | | | | | ||avižų sėl.| | | | | | | ||Avižiniai |Herkulis|UAB |Latvij|Latvij|2,45 |450g |Permatomas maišelis su dėžute || | |Trojina |a |a | | | ||4 javų | | | | |2,72 |500g |Permatomas maišelis su dėžute ||grūdų | | | | | | | ||Grikių | | | | |3,43 |600g |Permatomas maišelis su dėžute ||Snow |Nestle |UAB |Lenkij|Lenkij|4,39 |250g |Permatomas maišelis su dėžute ||flakes | |Trojina |a |a | | | ||kukuruzų | | | | | | | ||Corn | | | | |3,7 |250g |Permatomas maišelis su dėžute ||flakes | | | | | | | ||kukurūzų | | | | | | | ||Corn |Kellogg’| Sanitex|Ispani|Ispani|4,32 |250g |Permatomas maišelis su dėžute ||flakes |s | |ja |ja | | | ||kukurūzų | | | | | | | ||Crunchy | | | | |4,32 |250g |Permatomas maišelis su dėžute |

|Nut | | | | | | | ||kukurūzai | | | | | | | ||su medumi | | | | | | | ||ir | | | | | | | ||riešutais | | | | | | | ||Chocos | | | | |4,39 |250g |Permatomas maišelis su dėžute ||kviečių | | | | | | | ||dr. su | | | | | | | ||kakava | | | | | | | ||Original | | | | |2,99 |250g |Permatomas maišelis su dėžute ||Corn | | | | | | | ||kukurūzų | | | | | | | ||Original | | | | |4,32 |375g |Permatomas maišelis su dėžute ||Corn | | | | | | | ||kukurūzų | | | | | | | ||Žirnių |Skanėja |UAB |Lietuv|Lietuv|2,69 |400g |Permatomas maišelis su dėžute || | |Skanėja |a |a | | | ||Ryžių | | | | |2,69 |400g |Permatomas maišelis ||Pilnagrūdž|Valdo |UAB |Latvij|Latvij|1,55 |500g |Permatomas maišelis su dėžute ||iai avižų | |Valdo |a |a | | | ||dr. | |prek. | | | | | ||4grūdų dr.| | | | |1,74 |500g |Permatomas maišelis ||Grikių | | | | |2,35 |500g |Permatomas maišelis ||Avižiniai | | | | |1,61 |500g |Permatomas maišelis ||Ryžių | | | | |2,69 |500g |Permatomas maišelis |

3 priedasRIMI prekybos centras

|Prekės|Produkto|Kilmės|Gamintoj|Tiekėjas |Išfasavim|Išfasavim|Kokybė|Kaina ||ženkla|rūšis |šalis |as | |o dydis |o |s | ||s | | | | | |medžiagos|lygis | ||Hahne |Avižinia|Vokiet| C Hahne|UAB Bruno|500g/1000|Poletilen|Aukšči|3,79/6|| |i |ija |Muhlenwe|Marks |g |iniai |ausia |,69 || |dribsnia| |rke |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i su | |Vokietij| | | | | || |vynuogėm| |a | | | | | || |is ir | | | | | | | || |riešutai| | | | | | | || |s | | | | | | | ||Hahne |Avižinia|Vokiet|C Hahne |UAB Bruno|500g/1000|Poletilen|Aukšči|3,99/6|| |i |ija |Muhlenwe|Marks |g |iniai |ausia |,69 || |dribsnia| |rke |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i su | |Vokietij| | | | | || |riešutai| |a | | | | | || |s | | | | | | | ||Hahne |Avižinia|Vokiet|C Hahne |UAB Bruno|500g/1000|Poletilen|Aukšči|3,99/6|| |i |ija |Muhlenwe|Marks |g |iniai |ausia |,69 || |dribsnia| |rke |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i su | |Vokietij| | | | | || |vaisiais| |a | | | | | ||Hahne |Kukurūzų|Vokiet|C Hahne |UAB Bruno|250g |Kartoninė|Aukšči|3,99 ||Maxis |dribsnia|ija |Muhlenwe|Marks | |s dėžutės|ausia | || |i | |rke |Vilnius | | |rūšis | || | | |Vokietij| | | | | || | | |a | | | | | ||Hahne |Kukurūzų|Vokiet|C Hahne |UAB Bruno|375g/1000|Poletilen|Aukšči|3,59/7||Corn |dribsnia|ija |Muhlenwe|Marks |g |iniai |ausia |,89 ||flakes|i | |rke |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || | | |Vokietij| | |nepermato| | || | | |a | | |mi | | ||Hahne |Kukurūzų|Vokiet|C Hahne |UAB Bruno|250g/375g|Kartoninė|Aukšči|2,55/4||Corn |dribsnia|ija |Muhlenwe|Marks | |s dėžutės|ausia |,09 ||flakes|i | |rke |Vilnius | | |rūšis | || | | |Vokietij| | | | | || | | |a | | | | | ||Wurzen|Kukurūzų|Vokiet|Wurzener|UAB |250g/500g|Poletilen|Aukšči|/4,15/||er |dribsnia|ija |Nahrungs|Daisena |/1000g |iniai |ausia |7,59 || |i | |mittel | | |maišeliai|rūšis | || | | |Vokietij| | | | | || | | |a | | | | | ||Marks |Avižinia|Vokiet|C Hahne |UAB Bruno|500g |Poletilen|Aukšči|3,89 || |i |ija |Muhlenwe|Marks | |iniai |ausia | || |dribsnia| |rke |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i | |Vokietij| | | | | || |“Smaliži| |a | | | | | || |ų” | | | | | | | ||Marks |Avižinia|Vokiet|C Hahne |UAB Bruno|500g |Poletilen|Aukšči|3,89 || |i |ija |Muhlenwe|Marks | |iniai |ausia | || |dribsnia| |rke |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i “Su | |Vokietij| | | | | || |egzotišk| |a | | | | | || |ais | | | | | | | || |vaisiais| | | | | | | || |” | | | | | | | ||Marks |Avižinia|Vokiet|C Hahne |UAB Bruno|500g |Poletilen|Aukšči|3,89 || |i |ija |Muhlenwe|Marks | |iniai |ausia | || |dribsnia| |rke |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i | |Vokietij| | | | | || |“Sveikuo| |a | | | | | || |lių” | | | | | | | ||Marks |Kukurūzų|Vokiet|C Hahne |UAB Bruno|250g/500g|Poletilen|Aukšči|1,99/3|| |dribsnia|ija |Muhlenwe|Marks | |iniai |ausia |,88 || |i | |rke |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || | | |Vokietij| | | | | || | | |a | | | | | ||Brugge|Kukurūzų|Vokiet|Vokietij|UAB |500g/1000|Poletilen|Aukšči|4,09/7||n Corn|dribsnia|ija |a |Trojina |g |iniai |ausia |,65 ||Flakes|i | | |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || | | | | | |nepermato| | || | | | | | |mi | | ||Kellog|Kukurūzų|Vokiet|Vokietij|UAB |375g |Kartoninė|Aukšči|4,39 ||s |dribsnia|ija |a |Sanitex | |s dėžutės|ausia | || |i | | | | | |rūšis | ||Kellog|Crunchy |Vokiet|Vokietij|UAB |250g |Kartoninė|Aukšči|4,89 ||s |nut |ija |a |Sanitex | |s dėžutės|ausia | || |Kukurūzų| | | | | |rūšis | || |dribsnia| | | | | | | || |i | | | | | | | ||Kellog|Original|Vokiet|Vokietij|UAB |250g |Kartoninė|Aukšči|2,99 ||s |Kukurūzų|ija |a |Sanitex | |s dėžutės|ausia | || |dribsnia| | | | | |rūšis | || |i | | | | | | | ||Kellog|Frosties|Vokiet|Vokietij|UAB |250g |Kartoninė|Aukšči|3,98 ||s |Kukurūzų|ija |a |Sanitex | |s dėžutės|ausia | || |dribsnia| | | | | |rūšis | || |i | | | | | | | ||Kellog|Chocos |Vokiet|Vokietij|UAB |250g |Kartoninė|Aukšči|4,59 ||s |Kviečių |ija |a |Sanitex | |s dėžutės|ausia | || |dribsnia| | | | | |rūšis | || |i | | | | | | | ||Nestle|Snow |Lenkij|Lenkija |UAB |250g |Kartoninė|Aukšči|4,49 || |flakes |a | |Trojina | |s dėžutės|ausia | || |kukurūzų| | | | | |rūšis | || |dribsnia| | | | | | | || |i su 8 | | | | | | | || |vitamina| | | | | | | || |is ir | | | | | | | || |geležimi| | | | | | | ||Nestle|Kukurūzų|Lenkij|Lenkija |UAB |250g |Kartoninė|Aukšči|3,75 || |dribsnia|a | |Trojina | |s dėžutės|ausia | || |i su 8 | | | | | |rūšis | || |vitamina| | | | | | | || |is ir | | | | | | | || |geležimi| | | | | | | ||Nestle|Frutina |Lenkij|Lenkija |UAB |250g |Kartoninė|Aukšči|5,55 || |Kviečių |a | |Trojina | |s dėžutės|ausia | || |dribsnia| | | | | |rūšis | || |i | | | | | | | || |Su vit. | | | | | | | || |Kalciumi| | | | | | | || |, | | | | | | | || |obuoliai| | | | | | | || |s ir | | | | | | | |

| |vynuogėm| | | | | | | || |is | | | | | | | ||Nestle|Fitness |Lenkij|Lenkija |UAB |250g |Kartoninė|Aukšči|7,09 || |Kviečių |a | |Trojina | |s dėžutės|ausia | || |dribsnia| | | | | |rūšis | || |i su vit| | | | | | | || |ir | | | | | | | || |mneralai| | | | | | | || |s | | | | | | | ||Mūsų |Kvietini|Rusija|Sojuzkru|II |400g |Poletilen|Aukšči|2,46 ||dribsn|ai | |pprom |Visventa | |iniai |ausia | ||iai |dribsnia| |Sankt |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i su | |Peterbur| | | | | || |karamele| |gas | | | | | || | | |Rusija | | | | | ||Mūsų |Trijų |Rusija|Sojuzkru|II |400g |Poletilen|Aukšči|2,58 ||dribsn|grūdų | |pprom |Visventa | |iniai |ausia | ||iai |dribsnia| |Sankt |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i su | |Peterbur| | | | | || |fruktoze| |gas | | | | | || | | |Rusija | | | | | ||Mūsų |Ruginiai|Rusija|Sojuzkru|II |400g |Poletilen|Aukšči|2,75 ||dribsn|dribsnia| |pprom |Visventa | |iniai |ausia | ||iai |i su | |Sankt |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |fruktoze| |Peterbur| | | | | || | | |gas | | | | | || | | |Rusija | | | | | ||Mūsų |Miežinia|Rusija|Sojuzkru|II |400g |Poletilen|Aukšči|2,01 ||dribsn|i | |pprom |Visventa | |iniai |ausia | ||iai |dribsnia| |Sankt |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i | |Peterbur| | | | | || | | |gas | | | | | || | | |Rusija | | | | | ||Mūsų |Kvietini|Rusija|Sojuzkru|II |400g |Poletilen|Aukšči|2,01 ||dribsn|ai | |pprom |Visventa | |iniai |ausia | ||iai |dribsnia| |Sankt |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i su | |Peterbur| | | | | || |fruktoze| |gas | | | | | || | | |Rusija | | | | | ||Mūsų |Trijų |Rusija|Sojuzkru|II |400g |Poletilen|Aukšči|2,62 ||dribsn|grūdų | |pprom |Visventa | |iniai |ausia | ||iai |dribsnia| |Sankt |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i su | |Peterbur| | | | | || |karamele| |gas | | | | | || | | |Rusija | | | | | ||Mūsų |Miežinia|Rusija|Sojuzkru|II |400g |Poletilen|Aukšči|2,19 ||dribsn|i | |pprom |Visventa | |iniai |ausia | ||iai |dribsnia| |Sankt |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || |i su | |Peterbur| | | | | || |fruktoze| |gas | | | | | || | | |Rusija | | | | | ||Mūsų |Ruginiai|Rusija|Sojuzkru|II |400g |Poletilen|Aukšči|2,15 ||dribsn|dribsnia| |pprom |Visventa | |iniai |ausia | ||iai |i | |Sankt |Vilnius | |maišeliai|rūšis | || | | |Peterbur| | | | | || | | |gas | | | | | || | | |Rusija | | | | | ||Nordic|Javų |Suomij|Suomija |UAB |600g |Kartoninė|Aukšči|2,39 ||form |dribsnia|a | |Trojina | |s dėžutės|ausia | || |i su | | | | | |rūšis | || |avižų | | | | | | | || |sėlenomi| | | | | | | || |s | | | | | | | ||Nordic|Avižinia|Suomij|Suomija |UAB |600g |Kartoninė|Aukšči|3,85 ||form |i |a | |Trojina | |s dėžutės|ausia | || |dribsnia| | | | | |rūšis | || |i su | | | | | | | || |avižų | | | | | | | || |sėlenomi| | | | | | | || |s | | | | | | | ||Nordic|Avižinia|Suomij|Suomija |UAB |600g |Kartoninė|Aukšči| ||form |i |a | |Trojina | |s dėžutės|ausia | || |dribsnia| | | | | |rūšis | || |i su | | | | | | | || |sėlenomi| | | | | | | || |s | | | | | | | ||Nordic|Grikių |Suomij|Suomija |UAB |700g |Kartoninė|Aukšči|3,59 ||form |dribsnia|a | |Trojina | |s dėžutės|ausia | || |i | | | | | |rūšis | ||Nordic|4 javų |Suomij|Suomija |UAB |600g |Kartoninė|Aukšči|3,85 ||form |dribsnia|a | |Trojina | |s dėžutės|ausia | || |i | | |