Dirbti nesveika?

Įstatymiškai kontora nėra laikoma pavojinga sveikatai vieta.

Tačiau ir sėdint prie kompiuterio galima „pasigauti” ne vieną negalavimą.

Taigi, kokie pavojai gali slėptis jūsų darbo vietoje?

Klaviatūra

Kuo pavojinga?

Ar jūs žinote, kad klaviatūra po 2 – 3 metų naudojimosi ja, pasunkėja vidutiniškai vienu – pusantro kilogramo? Ir visa tai todėl, kad mažai kas iš mūsų atsisakome nedidelių (arba net didelių) užkandžių darbo vietoje. Štai ir lekia mūsų ekspres – pietų trupiniai tiesiai po klaviatūros klavišais, tapdami idealia terpe veistis įvairiausioms bakterijoms.

Amerikiečių mikrobiologas Čarlzas Gebra paskaičiavo, kad viename darbiniame klaviatūros paviršiaus centimetre išsitenka vidutiniškai apie 510 rūšių mikrobų. O tai 150 (!) kartų daugiau kaip ant, atsiprašome, unitazo sėdynės.

Be to, ilgalaikis darbas su klaviatūra gali tapti chroniškų rankų ir pečių skausmų priežastimi, kaip, beje, ir bet koks kitas pasikartojantis pastovus krūvis.

Ką daryti?

Visų pirma, nevalgykite prie kompiuterio ir pastoviai „išpurtykite” klaviatūrą. Dirbdami rankas laikykite toliau nuo veido – daugelis iš mūsų turime blogą įprotį pasiremti delnu skruostą ar smakrą, o juk būtent taip užkratas ir perbėga nuo klavišų ant mūsų gleivinės.

Ir dar, jei mygtukai nesispaudo taip, kaip turėtų – užstringa arba nenusispaudžia iki galo, – pirmas požymis, kad po jais kažkas pakliuvo.

Kėdė

Kuo pavojinga?

Nepatogi kėdė ir neteisingas atlošas – dvi pagrindinės pusiaujo skausmų priežastys, kurių, beje, labai sunku atsikratyti. Kai jūs sėdite prie stalo, jūsų juosmens raumenims tenka laikyti visą korpuso svorį. Rezultatas – raumenų, kaulų ir net psichikos sutrikimai: pastoviai kenčiantis skausmą žmogus negali nei aiškiai mąstyti, nei gerai dirbti.

Ką daryti?

Daugumoje kontorų darbo kėdės yra lengvai reguliuojamos, galima keisti jų aukštį ir atlošo padėtį. Viską sureguliuokite taip, kad sėdint raumenų įtampa būtų kuo mažesnė. Ir būtinai sėdėkite, tampriai atsirėmę į atlošą.

Internetas

Kuo pavojingas? Ne gana to, kad internetas tapo nelegalių prekių ir apgaulingų reklamų platinimo kanalu, mokslininkų nuomone, jis pavojingas dar ir kitaip. Taip vadinama „kiber – perkrova” arba, kitaip „elektroninis užterštumas” tapo XXI amžiaus kontorų darbuotojų liga. Jos esmė tame, kad beveik nenutrūkstantis elektroninių ryšio priemonių (elektroninis paštas, Skype, mobilūs telefonai) poveikis priverčia mus pastoviai įtempti dėmesį, o tai gali tapti nemigos ir kitų sutrikimų priežastimi.

Be to, išradus Internetą, kontorų darbuotojai tapo visai nejudrūs. Kam bėgti laiptais į antrą aukštą, jei su kitu skyriumi galima bendrauti šia ryšio priemone? Todėl nutukimas ir visos su juo susijusios problemos įgyja vis didesnį mastą.

Ką daryti?

Pabandykite nors pusdieniui atjungti savo Skype ar paštą ir patikrinkite, kaip ilgai galėsite be to ištverti. Jei kas penkios minutės rankos pačios tiesiasi prisijungti prie programos, o ausims trūksta to būdingo klanktelėjimo, jūs jau tapote priklausomu nuo interneto – laikas elektroninį paštą iškeisti bent jau į telefono ragelį.

Durys ir kabinetas be durų

Kuo tai pavojinga? Kontorų durų rankenėlės ir mygtukai – dažniausiai liečiamos vietos. O pagal JAV Mokslų akademijos duomenis, ant žmogaus rankos gyvena vidutiniškai 150 rūšių bakterijų. Be to, dėl elementarios higienos stokos ant19% žmonių rankų lieka kraujo ir šlapimo dalelių.

Jei jūsų kontoroje nėra durų, o vietoj jų tik milžiniškos pertvaros, vis tiek užkratas turi kur pabujoti. Mokslininkų nuomone, dirbdami didelėse, tik plonomis širmomis perskirtose patalpose, žmonės greičiau vienas nuo kito pasigauna kokią nors infekciją.

Be to, kontorinės pertvaros niekaip neapsaugo nuo aplinkos triukšmo, o tai ilgainiui sukelia pastovų stresą, nemigą, dėmesio ir nuotaikos sutrikimus.

Ką daryti?

Visų pirma, dažniau plauti rankas. Antra, įkalbėti savo kolegas daryti penkių minučių pertraukas ir vėdinti patalpą – kuo daugiau šviežio oro, tuo mažiau šansų pasigauti svetimą virusą.

Blogas vadovas

Kuo tai pavojinga? Amerikoje leidžiamame žurnale „Darbo higienos žurnalas” skelbti tyrimai parodė, kad prietranka viršininkas tiesiogine to žodžio prasme gali nudėti savo pavaldinį. Tyrimo autorių duomenimis, kontorose, kurių vadovas visiškai nesivaldo bendraudamas su pavaldiniais, darbuotojų širdies priepuolių rizika gerokai didesnė nei vidutiniai parodymai. Didesnis ir susirgimų įvairiomis širdies ir kraujagyslių ligomis procentas.

Ką daryti?

Tokioje situacijoje gydytojai, deja, nepateikia rekomendacijų. Vienintelis patarimas – stenkitės būti ramesni ir neimkite savo boso išsišokimų giliai į širdį.

Jūs patys

Koks pavojus?

Nedažniausia, bet viena iš neišgydomų kontoros darbuotojo ligų – darboholizmas. Bendravimo stoka ir nebuvimas tarp žmonių – tai tik viena medalio pusė.

Be viso kito, nepakeliami darbo krūviai sukelia stresą, nemigą ir net, kaip neseniai išsiaiškino Suomijos mokslininkai, intelektualinių sugebėjimų sumažėjimą. Be to, jei jūs nesėdite darbe iki paskutinio autobuso, dar nereiškia, kad jūs ne darboholikas. Siekis perimti kitų žmonių pareigas ir kontroliuoti visą darbo procesą – tai taip pat šios manijos pasireiškimas.

Ką daryti?

Jei jūs kelis kartus pasilikote darbe po darbo valandų ar padirbėjote per išeigines, nieko bloga tame nėra. Bet jei jūs pastovų persidirbimą vertinate kaip normą ir tai tęsiasi ne pirmą savaitę – laikas pailsėti.

Sumažinti įtampą padės subalansuota dieta (pakankamas baltymų ir riebalų kiekis), ne per sunkūs fiziniai užsiėmimai nors 2 – 3 kartus per savaitę ir reguliarios pertraukos tarp darbų.