Vidutinio amžiaus krizė

Paklausk bet kurio vyruko, kada jam su savo mergina ar žmona būna nejaukiausia, ir jis neabejotinai atsakys – kartą per mėnesį, kai ją apsėda PMS.

Moterys tada išties gali elgtis neprognozuojamai: čia juokiasi, čia verkia, čia nei iš šio nei iš to įtūžta, kad yra nemylima. Visai nesvarbu, kad vienintelis tos “nemeilės” įkaltis – tai noras ramiai pažiūrėti krepšinio rungtynes užuot kartu su mylimąja ant sofos verkšlenus meksikietiškos melodramos fone.

Tačiau anksčiau ar vėliau ateina laikotarpis, kai vyro elgesys jo partnerę taip pat ima gąsdinti. Tai – metas, kai jį ištinka vadinamoji vidutinio amžiaus krizė. Na tai kas, kad ji būna ne kartą per mėnesį, o vos kartą gyvenime. Užtai šio laikotarpio paklydimai sujaukia ne vienos dienos nuotaiką, o dažnai netgi visos šeimos gyvenimą. Kas kaltas? Rutina? Vyriškų hormonų audros? Pats gyvenimas?

Kol kas niekas tiksliai į šiuos klausimus neatsakė. O vienintelis būdas šią krizę (jei ji tikrai vyksta) įveikti be skaudesnių padarinių – laiku pastebėti jos užuomazgas ir imtis atitinkamų priemonių.

Štai 4 pagrindiniai pavojaus signalai, kuriuos pajutus galima spėti, jog į ketvirtąją dešimtį bebaigiančio arba penktą dešimtį pradėjusio vyriškio gyvenimą pasibeldė netikėtumų kupinas periodas, liaudyje vadinamas “žilė galvon – velnias uodegon”.

1. Gyvenimas nuobodus. Ar bent jau JAM taip atrodo. Iki šiol patikęs darbas tampa “tuščiu laiko švaistymu”, draugai, su kuriais bendravote iki šiol, ūmai tapo “nevykėliais nuobodomis”, o jis pats tapo viskam apatiškas, abejingas. Tavo brangusis vis dažniau susimąsto, ko gyvenime pasiekė, o dar labiau – ko nepasiekė.

• Tavo strategija: Išklausyti! Jokiu būdu neignoruok tokių jo apmąstymų ir nenumok ranka, esą tai – tik trumpalaikė melancholija. Visų pirma psichologai šiuo atveju rekomenduoja į pagalbą pasitelkti ausis: tapk idealia klausytoja. Tik nuoširdžiai domėdamasi savo partnerio mintimis, nuotaikomis, pojūčiais galėsi priimti tinkamą sprendimą, ko judviem abiem šiuo metu labiausiai reikia. Galbūt padėtų atostogos egzotiškoje šalyje? O gal pats metas abiem susirasti naują hobį?

2. Netikėti karjeros posūkiai ar finansiniai sprendimai. Nors, atrodytų, kas gi čia per krizė, kai vyras, užuot ir toliau sėkmingai kopęs karjeros laiptais, staiga ima ir nusprendžia įkurti nuosavą kelionių agentūrą. Reikėtų tik džiaugtis. Bet vis dėlto dėmesio! Jei toks sprendimas priimamas visiškai neplanuotai, be išankstinio pasiruošimo, jei jo nepaskatino jokios rimtos išorinės aplinkybės (pvz. atleidimas iš darbo ar persikraustymas gyventi į kitą miestą) – galima įtarti, kad į jūsų šeimą pasibeldė baisioji vidutinio amžiaus krizė.

• Tavo strategija: Reikia pakalbėti! Nuoširdžiai domėkis jo planais ir pamėgink išklausinėti, kada ir kodėl jis nusprendė būtent taip. Gali būti, kad sprendimas visai nėra staigus ir neapgalvotas – daugybė vyrų metų metus gali neprasitarti apie savo planus karjeros ir finansų klausimais, o sulaukę tinkamo momento tiesiog imti ir padaryti staigmeną. Tokiu atveju tai nebus neapgalvotas sprendimas – jis atrodys netikėtas tik tau. Tačiau jei staigų ir smarkų finansinį viražą jis vis dėlto padarė pagautas akimirkos impulso – nuoširdus pokalbis gali padėti išvengti didelių klaidų ateityje. Tik… jei baiminiesi, kad jo vyriškas ego dabar itin pažeidžiamas – pasikliauk maža moteriška gudrybe: kuo mažiau kritikos ir kuo daugiau palaikymo! O savo abejones geriausia išsakyti konstruktyvių klausimų forma.

3. Jis staiga keičia savo stilių. Bet kokia kaina trokšta atrodyti jaunesnis, taigi mintis būtent dabar į ausį įsiverti auskarą (jei to nėra daręs iki šiol), užsiauginti ilgesnius plaukus ar oficialų švarką pakeisti rokeriška striuke bei pagaliau nusipirkti motociklą (nors jis niekada nebuvo rokeriu!) jam neatrodo juokinga. Vyrams sunkiau nei moterims sekasi reikšti mintis žodžiu. Taigi jie tai daro veiksmais. O staiga užplūdęs noras keistis yra ne kas kita, kaip bandymas atnaujinti savo vis nuobodėjantį gyvenimą.

• Tavo strategija: Vyrams irgi reikia komplimentų! Troškimas atrodyti jaunesniu, žavesniu, šaunesniu – natūralus reiškinys paauglystėje ir ankstyvoje jaunystėje. Tačiau ketvirtą dešimtį bebaigiančiam vyriškiui jis realiai tereiškia desperatišką troškimą būti pripažintam, įrodyti sau ir kitiems, kad jis vis dar patrauklus. Taigi kol “jaunatviškas dėdulė” nesusilaukė pasisekimo tarp į dukras tinkančių mergaičiukių – pats metas tau būtų dar kartą įrodyti, kad jis – vis dar mylimas, vertinamas ir… patrauklus. Juk visą laiką ir tu pati to trokšdavai: kad pagirtų, kokia tu žavi, kad įvertintų tavo nepriekaištingą skonį, madingą stilių. Ką gi – metas grąžinti skolą ir atsilyginti tuo pačiu. Gali būti, kad keletas komplimentų padės išvengti rimtų šeimyninių bėdų.

4. Nuojauta kužda: jis rezga romaną. Kartais tokią mintį pakiša retai kada klystanti moteriška intuicija, kartais – klasikiniai įrodymai, kaip antai lūpų dažų dėmės ant marškinių, keisti skambučiai ir paslaptingi kuždesiai mobiliuoju, vis ilgesni ir dažnesni “viršvalandžiai” bei netikėtai atsiradusios savaitgalinės komandiruotės. Tai – viena skausmingiausių vidutinio amžiaus krizės apraiškų.

• Tavo strategija: Priimti sprendimą. Svarbiausia – liaukis galvojusi, kad tai tavo kaltė! Daugybė moterų sužinoję apie vyro paklydimus paduoda prašymus skirtis, gali iškelti didžiausią skandalą, bet… vis dėlto širdyje ima negailestingai pliekti save: nebuvau pakankamai dėmesinga, neišmokau skaniai gaminti, taip ir nenumečiau viršsvorio… Bet, kaip ten bebūtų, šiuo atveju svarbiausia suvokti, jog išdavystę vietoj kompromiso pasirinko būtent jis! Deja, psichologai teigia, jog nei ultimatumai, nei pykčio priepuoliai čia nebepadės. Porai teks rinktis: arba susitaikyti su įvykusiu faktu ir vis dėlto pamėginti gyventi drauge toliau, arba… santuokos pabaiga. Jei pasirinksi pirmąjį variantą – išmintingiausia iškart kreiptis į kvalifikuotą šeimos santykių psichologijos specialistą: susitaikymo kelias bus sklandesnis, o tikimybė, kad ateity pavyks išvengti nutylėtų ir užslėptų nuoskaudų – didesnė.