Kodėl moterys nuolat „užsirauna“ ant netinkamo vyro?

Ką moterys daro blogai, kad sutiktas potencialus princas netrukus atsiskleidžia kaip niekam tikęs? Kodėl jos pasigauna niekšelius, palaidūnus, lepšius ar menkystas?

Patarimų, kaip surasti idealų vyrą, apstu, bet iš jų mažai naudos. Vienas jų skelbia, jog reikia pabučiuoti tam tikrą skaičių kandidatų, ir tik dvyliktoji varlė pavirsianti princu. Deja, tokie dalykai nepasiteisina – mergina vis tiek užkibs ant kabliuko tokiam pat tipui, kaip ankstesni vienuolika, ir nusivils. Kartais atrodo, kad moterys sąmoningai ieško vyrų, kurie joms visai netinka.

Ta pati medžioklės schema

Idealaus partnerio paieškas moteris turėtų pradėti nuo savęs. Pirmiausia reikia savęs paklausti, kur konkrečiai slypi ankstesnių iširusių santykių priežastys.

Paanalizuokime bet kurią draugę, kurią aplinkiniai laiko nuostabia moterimi. Tarkime, Eglę. Eglė nėra nė kiek ne bjauresnė ir ne mažiau meilės verta už kitas. Nepaisant to, tenka pripažinti, kad ji vis pasirenka tokį gyvenimo draugą, kuris jai bus negeras, kuris ją skriaus. Jos išrinktasis iš tikrųjų jai visai netinka, jis nė vienos moters negalėtų padaryti laimingos. Eglė nujaučia tai, bet nekreipia dėmesio. Ji sako, kad meilė neturi nieko bendra su protu. Kai meilė įsižiebia, jos nei suvaldysi, nei paaiškinsi.

Įsisavintas santykių modelis

Mes galime daryti įtaką savo gyvenimo laimei. Jei nuolat kartojame tą pačią klaidą pasirinkdamos partnerį, paprastai už to slypi santykių modelis, kuris buvo mums perduotas vaikystėje. Tai verta išsiaiškinti. Dažnai pasirinktas vyras būna niekuo dėtas. Mes kuriame savo santykius su juo pagal savo išmoktą bendravimo modelį. Kaip mes elgsimės su partneriu – būsime atviros ar uždaros, nuoširdžios ar šaltos, išlaikysime distanciją ar per stipriai prisirišime, būna nulemta dar vaikystėje.

Žinoma, mes kaupiame patirtį per visą savo gyvenimą, mus šiek tiek keičia ryšiai su žmonėmis, mūsų socialinė aplinka. Ir vis tiek daugiausia mus suformuoja tėvai per pirmuosius trejus metus – tada padedami pamatai mūsų būsimam gyvenimui, charakteriui, elgesiui su kitais žmonėmis.

Neigiama patirtis taip pat formuoja

Per visą savo gyvenime mes nesąmoningai kartojame tai, ką patyrėme ir pamatėme būdami maži. Deja, ir blogus dalykus. Vaikystėje išgyventos tėvų skyrybos ir nesantaika, pagarba ir simpatija, pažeminimas, meilė, despotiškas elgesys – visa tai nesąmoningai atsispindės santykiuose su partneriu. Skyrybų vaikas savo sukurtoje šeimoje trokš saugumo, kurio jam trūko. Alkoholiko ar tirono tėvo skriaudžiama mergaitė ieškos savo gyvenimo vyruose to, kas galėtų kompensuoti patirtą žalą.

Perdėtas prisirišimas ar atsiribojimas, stiprus savisaugos instinktas, baimė būti nuskriaustai ar pamestai, nesugebėjimas pasitikėti kitu ir atsiverti – visa tai vaikystėje išgyventų baimių pasekmės.

Dėl šių baimių pačios to nesuvokdamos galime tapti santuokos neurotikėmis. Beveik visų iširusių santuokų priežastys: per didelis ar per mažas artimumas, distancija, susvetimėjimas, pasitikėjimo, dominavimo ir paklusnumo problemos. Niekas juk nesiskiria dėl skirtingų politinių pažiūrų ar prasto drabužių stiliaus.

Panagrinėkime netinkamąjį

Į vyrus iš Eglės praeities taip pat reikėtų atidžiau pažvelgti. Kokios charakterio savybės nulėmė, kad Eglė susiviliojo šiais vyrais. Ir kiekvieną kartą vis kažkuo panašiais. Pagal kokius kriterijus ji apskritai renkasi partnerį?

Dauguma moterų, regis, sąmoningai ir atviromis akimis lekia į nelaimę, nes vis pasirenka tokio paties tipo vyrą, kuris ją santuokoje neišvengiamai nuvils. Neretai moteris traukia vyro charakterio savybės, kurios visai nepanašios į jų, tačiau kurias jos pačios savyje yra nuslopinusios.

Panašus egzempliorius

Kartais moterys susiranda antrą panašų netinkamą tipą, nes jos dar neišsprendė ankstesnės partnerystė problemų, nesuvirškino patirtų nuoskaudų. Su panašiu partneriu jos tikisi įveikti traumą, nes nuo šiol toje pačioje situacijoje viską darys teisingai.

Jei moteris nepasimokė iš senos situacijos, ji, aišku, skausmingai išgyvens, kai pasikartos senoji drama. Daug moterų, prisirišančios prie vyro, kuris jas nuolat skaudina, beveik negalėtų pakęsti tokio, kuris jas karštai mylėtų. Šios moterys nepatikės jo jausmais, nes jos įpratusios dėl meilės kovoti. Jos vėl ieškos partnerio, kuris jas skaudintų, nes toks santykių modelis joms pažįstamas, gerai išmoktas.

Atverkite akis

Eglei galime tik patarti pažvelgti tikrovei į akis. Jei vienas partneris per daug investuoja į bendravimą, sutrinka poros santykių pusiausvyra.

Išsiveržti iš užburto rato paprastai pavyksta tik po lemtingo įvykio. Skausmingos dramatiškos skyrybos su paskutiniuoju partneriu priverčia moteris praregėti ir susimąstyti.

Padirbėjusios su savimi ir išnagrinėjusios seną elgseną su buvusiu partneriu, moterys sugeba gerai ar bent kur kas geriau apsiginkluoti naujiems santykiams. Jei kartosite visus savo veiksmus, greitai pastebėsite, kad vėl gresia pavojus sugrįžti prie seno santykių modelio.