Kad ginčų būtų mažiau

Su partneriu pykstatės dėl neišneštų šiukšlių, išmėtytų daiktų, per ilgai užsitęsusio vakarojimo su draugais – dažni konfliktai šeimoje kartais gali tapti šauktu deguto medaus statinėje. Taip, namų be dūmų nebūna, bet galbūt galime ką nors padaryti, kad dūmų būtų kur kas mažiau…

Konfliktai šeimoje kyla dėl pačių įvairiausių priežasčių. Juos dažnai lemia emocijos – pavargę po dienos darbų galime susinervinti dėl kiekvienos smulkmenos, pavyzdžiui, ne vietoje padėtų šlepečių. Daug blogiau tada, kai padarome ką nors, kas įskaudina partnerį (ar kitus šeimos narius).

Pavyzdžiui, nejučia flirtuojame su kaimynu ar kaimyne, viešumoje ignoruojame savo partnerio nuomonę ar renkamės susitikimą su draugais (draugėmis), kai mylimoji (mylimasis) prašo padėti nuvaryti mašiną į autoservisą.

Dar blogiau, kai gyvenimo draugas ar draugė bando pasakyti tai, kad toks elgesys skaudina, tačiau mes nemokame išklausyti. Tuomet kyla aistros, bandoma santykius aiškintis itin audringai. Jei konflikto metu elgiamės netinkamai, galime sukelti dar vieną konfliktą, kuris sukels dar vieną – ir taip iki begalybės, kol nuspręsite pasukti skirtingais keliais arba kol vienas iš partnerių nusileis.

Tačiau nusileisti – tai nebekalbėti apie savo nuoskaudas, palikti viską kaip yra ir gyventi toliau. Jei jūsų partneris nejaus, kad jūs jį suprantate ir kad jis jums rūpi, užsisklęs savyje ir jausis nelaimingas. Deja, nuoskaudos ir pyktis niekur nedings, o mylimasis ar mylimoji gali rasti ir kitų būdų, kaip išlieti savo emocijas – pyktis dėl neišneštų šiukšlių ar kitų buitinių dalykų.

Kad taip neatsitiktų, pateikiame kelis patarimus, kaip elgtis konflikto situacijoje:

1. Išklausykite savo partnerį, nepertraukite jo. Klausydamiesi žiūrėkite tiesiai į akis, nesisukiokite, nedarykite kitų darbų. Taip parodysite, kad jis (ji) jums svarbus, kad jums rūpi kito nuomonė ir jausmai.

2. Išklausę, ką jūsų gyvenimo draugas ar draugė sako, perklauskite, ar gerai supratote, ką jis (ji) nori pasakyti. Pavyzdžiui, „tai tu galvoji, kad aš tavimi nesirūpinu“, „tu jautiesi nereikalingas, kai aš tave ignoruoju prie kitų“ ir panašiai. Nebijokite pakartoti to, ką jūsų partneris jau sakė. Tai, kad patikslinate jo žodžius, dar nereiškia, kad tam pritariate. Tačiau tokiu būdu jūs parodote, kad suprantate, ką jis nori pasakyti. Be to, pelnote jo palankumą – pyktis su žmogumi, kuris pritaria, sudėtinga.

3. Pasakykite, ką apie iškilusią situaciją galvojate jūs. Jokiu būdu nekaltinkite partnerio. Išsakydami savo mintis ir jausmus, stenkitės kalbėti apie savo jausmus ir nepradėkite sakinio nuo „tu“. Pavyzdžiui, „aš jaučiuosi nevertinama, kai tu mane kaltini“, „aš jaučiuosi suvaržyta, jei vakarėlio metu negaliu pašokti su kitais“.

4. Pabandykite prieiti kompromisą susidariusioje situacijoje. Galbūt kitame vakarėlyje jūs galėtumėte su kitais šokti mažiau?

5. Nepamirškite, kad jūs galite sakyti, kad jūsų partneris elgiasi netinkamai, tačiau negalite neigti ir kontroliuoti jo jausmų! Jei jūsų mylimasis ar mylimoji sako, kad jaučiasi įskaudintas ar įskaudinta, priimkite jo jausmus ir ateityje stenkitės, kad jis taip nesijaustų.

Comments are closed.