Ar aš nepriekaištinga?

Mes, moterys, dažniausiai galvojame apie save blogai, užuot priminusios sau, kas mes esame, ką turime savyje ir kuo galime didžiuotis.

Mes, moterys, nuolat būname prastos nuomonės apie save, nepatenkintos savo išvaizda ir stengiamės panaikinti kiekvieną tariamą trūkumą. Tai moteriškas tobulybės siekis. Daugumai iš mūsų jis buvo įdiegtas jei ne nuo gimimo, tai bent nuo vaikystės. „Toms, kurios vaikystėje ir paauglystėje buvo giriamos už tobulą išvaizdą bei elgesį, gresia didelis perfekcionizmo pavojus, – sako vokiečių sociologijos profesorius Rolfas Haublas. – Prie tokių pagyrų pripratusi mergina, net tapusi suaugusia moterimi, vis dar stengiasi viską atlikti 150 procentų ir visiems įtikti. Tai – alinantis Sizifo darbas. Juoba kad moterims dažnai tenka imtis daugybė vaidmenų. Sričių, kuriose jos nori sublizgėti daug: profesija, darbas, karjera, buitis

, santuoka, vaikai. Jos sudaro didelį krūvį. Moterį greitai apima jausmas, kad nieko nebepajėgia padaryti gerai.“

Dėl to kalti tikrai ne tik vyrai! Beje, ir ne tik reklama! Kaip moterį paveikia tobulų figūrų ir lygių veidų vaizdai, priklauso nuo individualaus supratimo. Tai įrodė specialius tyrimus atlikę psichologai iš Viurcburgo universiteto. Kas lygina dailius, skaitmeniniu būdu gerokai paretušuotus ir patobulintus modelius ar kino žvaigždes su savo išvaizda, tas visada save nuvertina. Kai žmogus tik šiaip sau apžiūrinėja gražią nuotrauką, dažnai automatiškai priskiria sau dalį privalumų, kuriuos turi modelis.

Savęs lyginimas su pagražintomis įžymybių nuotraukomis yra patikimiausias metodas, kaip pasijusti nelaimingai, tvirtina vokiečių psichoterapeutas dr. Rolfas Merke. Toks lyginimas sukelia pavydą ir skatina nebesidžiaugti savo asmeniniais pasiekimais. Taip žmogus vis labiau praranda ryšį su savo identitetu.

Dairymasis į kitus gali būti ir teigiamas dalykas, padedantis sustiprinti savo vertė pojūtį. Su viena sąlyga: moteris turi lyginti save su tariama konkurente objektyviai, savęs nenuvertindama.

„Tokie palyginimai gali padėti peržiūrėti savo norus ir įsivaizdavimus, – aiškina psichoterapeutas R.Merke. – Moteris turi savyje ieškoti kylančio pavydo priežasčių ir paklausti savęs, ar ji pasirengusi toms aukoms, kurios būtų reikalingos, kad galėtų stoti į konkurencinę kovą. Ar ji iš tikrųjų norėtų dirbti modelio darbą ir daugiau laiko praleisti oro uostuose nei namuose? Ar ji pasirengusi visą likusį gyvenimą skaičiuoti kalorijas, kad tilptų į mažiausio dydžio drabužius? Jai reikia išsiaiškinti savo privalumus ir juos vertinti. Ji turi suvokti, kad ir pati be abejonės yra žavinga būtybė, kuri kartais per vakarėlius sugadina kitoms moterims nuotaiką.“