Tik ne darželis!

Klausia mama Veronika:

“Sveiki, prašau patarti, kaip man elgtis. Vaikas ėjo pirmą kartą į darželį, o po to pradėjo truputį mikčioti. Praėjo pusę metų ir štai mes vėl pradėjome lankyti darželį, be abejo su isterijomis, štai ir nežinome, kaip man elgtis. Mums 3 metai ir rodos esame pasiruošę morališkai, jis pats su malonumu ėjo pirmą savaitę, bet dabar tikriausiai suprato, kad su mama yra geriau, bet ką daryti? Sūnus nenori į darželį? Kam geriau jį palikti, mamai ar tėvui, ir po kiek laiko apytiksliai baigsis isterijos?”

Atsako psichologė Elena Moskvina:

  • Pirmąjį mėnesį vaiką pageidautina vesti į darželį iki pietų ir nepalikti jo ten pietų miegui. Buvimas grupėje nuo 8 ryto iki 13 valandos dienos – tai pakankamai apkrovimas pradžiai.
  • Atsisveikinant su mama verkia dauguma vaikų. Kas nuo pirmo apsilankymo, kas kiek vėliau. Visiems būna skirtingai.
  • Jums būtina apsišarvoti kantrybe ir atkaklumu. Tai reiškia, kad nežiūrint į ašaras ir riksmus, kiekvieną rytą veskite vaiką į darželį. Poilsis – tik išeiginėmis dienomis. Jokiu būdu negalima nuvedus verkiantį vaiką iki darželio pagailėti jo ir grįžti atgal namo. Tokiu būdu mažylis supras, kad riksmais pasieka ko nori ir jis toliau verks.
  • Ėjimas į darželį kas antrą dieną, arba su dviejų – trijų dienų pertrauka teigiamų rezultatų neduos. Vaikas negali suvokti sistemos, kad darželis dabar bus visada. O tai reiškia, vaikas painiojasi ir dar daugiau verkia. Tuo labiau, kad po įprasto buvimo namuose sugrįžimas į darželį taps dar sunkesnis. Jūs stovite vienoje vietoje.
  • Netempkite verksmingo atsisveikinimo darželyje. Užėjote, perrengėte vaiką, pabučiavote, pasakėte, kad greitai grįšite ir nuvedate į grupę. Iš karto uždarote duris ir išeinate. Patikėkite, kad matant Jūsų susirūpinusį veidą, o tuo labiau ašaras, vaikas kenčia dar daugiau. Nekankinkite nei jo, nei savęs. Išeikite. Auklėtojos susitvarkys su Jūsų mažyliu, nukreips jo dėmesį. Jei situacija taps nekontroliuojama, jos Jums būtinai paskambins. Tačiau, kaip taisyklė, viskas susitvarko, kai tik mama dingsta iš akiračio. Su vaikais dirba profesionalai. Todėl savo begaliniais apkabinimais ir bučiniais nepriveskite vaiko iki nervinio mikčiojimo ir tikros isterijos.
  • Jei po darželio mažylis blogai miega, nervinasi, tai išeiginėmis dienomis būkite ramūs, žaiskite namuose su žaislais, ramiai vaikščiokite parke. Galima nueiti pas pediatrą, kad išrašytų vaikiškus raminamuosius vaistus.
  • Po 1 – 2 mėnesio mažyliams “įsijungia” naujo gyvenimo suvokimas ir jie ramiai ir apsnūdę eina “į darbą”.
  • Jei auklėtojos nepataria kurį laiką imti mažylį iš darželio, tai jo jokiu būdu ir neimkite.
  • Taip. Kartais su tėvu vaikai atsisveikina ramiau. Galite išbandyti šį variantą. Gal pagerės? Svarbiausia, kad riksmai neprasidėtų nuo namų slenksčio. Tokiu atveju nesakykite vaikui, kad eina su tėveliu į darželį. Tiesiog: tu eini su tėveliu, o kur, pats atspės prie vaikų darželio durų. Visgi mažiau verks.
  • Nekankinkite vaiko klausimais apie tai, kad buvo darželyje, ar ten jam patinka, ar eis ten rytoj. Tai tik skatins nereikalingus mažo žmogeliuko išgyvenimus. Pasiėmėte vaiką, vaikščiokite su juo, žaiskite, darykite viską, kad kuriam laikui pamirštų grupę ir atsipalaiduotų.