Vaistažolių arbata

Jei tenka griebtis vaistų, kaip alternatyvą dažnai pasirenkame vaistažolių arbatas, kurios kartais išgydo tikrai ne prasčiau nei paprastos tabletės. Arbatų griebiamės drąsiau nei vaistų – joms nebūtinas receptas ir… blogiausiu atveju, juk arbata nepakenks, tiesa?

Pasirodo, toks įsitikinimas iš esmės klaidingas, kadangi iš pirmo žvilgsnio nekaltos vaistažolių arbatėlės, vartojamos ne pagal paskirtį, gali sukelti įvairiausių sveikatos sutrikimų. Tad ar tikrai verta kasdien piktnaudžiauti tegul ir dieviško skonio žolelių arbata?

Pipirmėtė, suteikianti gėrimui maloniai vėsinantį prieskonį, gali gana smarkiai sumažinti kraujospūdį. O pernelyg šia arbata piktnaudžiaujantiems vyrams gresia potencijos sutrikimai.

Tuo tarpu saikingai ir tikslingai geriama pipirmėčių arbata gerina apetitą, virškinimą, skatina virškinimo liaukų sekreciją, veikia spazmolitiškai, priešuždegimiškai, skausmą slopinančiai, skatina tulžies išsiskyrimą.

Mėtų ir melisų arbata, jei ją gersite kasdien 2-3 savaites, gali sukelti galvos skausmus ir nosies užgulimą.

Mėtos paprastai vartojamos norint atpalaiduoti skrandžio bei žarnyno spazmus žmonėms, sergantiems dirgliosios žarnos sindromu. Melisa pasižymi raminančiu, skausmą mažinančiu, silpnu antibakteriniu, kraujagysles plečiančiu ir kraujospūdį mažinančiu poveikiu. Ši žolelė taip pat gerina apetitą, virškinamojo trakto veiklą, atpalaiduoja žarnyno spazmus, skatina tulžies išsiskyrimą, slopina pykinimą ir vėmimą.

Perdozavus ramunėlių arbatos moterims gali sutrikti menstruacijų ciklas, nėščiosioms gresia įvairios komplikacijos ir net mažakraujystė.

Bene pagrindinė ramunėlių vartojimo sritis – ūminiai ir lėtiniai skrandžio bei dvylikapirštės žarnos negalavimai.

Gysločio preparatų geriau vengti širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms. Kurį laiką pagėrus preparatų iš šių lapų, padidėja trombų susiformavimo tikimybė, provokuojama varikozė.

Gysločio preparatai vartojami kosuliui gydyti sergant bronchitu, tracheitu, laringitu.

Dilgėlė nerekomenduojama nėščiosioms, nes gali sukelti persileidimą. Beje, dilgėlių sriubos mėgėjai turėtų įsidėmėti, kad šiam patiekalui galima naudoti tik šviežias žoles, nes nuskintos ir palaikytos 2-3 dienas dilgėlės įgauna nuodingų savybių.

Preparatai iš dilgėlių lapų vartojami kaip vitaminų šaltinis. Ši žolelė taip pat pasižymi kraujavimą stabdančiu poveikiu, didina hemoglobino kiekį, skatina šlapimo išsiskyrimą.