Tofu

Tofu (sojų varškė) – vienas populiariausių produktų Japonijoje ir Kinijoje. Šis produktas, tikras baltymų šaltinis, dar kartais vadinamas “mėsa be kaulų”.

Tofu – japoniškas varškės, kuri gaminama iš sojų, pavadinimas. Kinijoje tofu atsirado III amžiuje prieš mūsų erą ir tuomet dar buvo vadinamas doufu. Šis produktas gaminamas fermentuojant sojų pieną, kuris po to sukietėja ir įgauna želinį pavidalą.

Kinijoje fermentavimui naudojamas kalcio sulfatas (gipsas) ir kalcio chloridas, o Japonijoje – magnio chloridas, kartais – gliukono delta – laktonas. Kaitinamas sojų pienas fermentuojasi, o vėliau yra atšaldomas ir pjaustomas.

Sojų varškė gali būti minkšta, tvirta ir labai tvirta. Minkšta sojų varškė, dar vadinama švelniąja, greitai gendantis produktas, todėl laikyti jį reikia žemoje (-7 0C) temperatūroje.

Kadangi šviežia sojų varškė ilgai nesilaiko, ji dažnai apdorojama. Taip gaunama: šaldyta sojų varškė, pasižyminti korėtumu ir gelsva spalva; šaldyta – džiovinta sojų varškė; riebaluose virta sojų varškė, įgavusi geltoną spalvą ir korėtą konsistenciją; kepta iki kietumo sojų varškė; dvokioji sojų varškė, fermentuota specialiame žuvies ir daržovių skystyje ir pasižyminti ypač specifiniu skoniu.

Tofu galima kepti, marinuoti, galima valgyti ir termiškai neapdorotą. Tiesa, ji beveik be skonio, todėl su šiuo produktu itin tinka įvairūs padažai, prieskoniai ir pagardai.

Pas mus sojų varškės sūrio galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. 200 g kaina – maždaug 10 Lt.