Noriu saulės!

Kas iš tikrųjų yra įdegis?

Kodėl daugelis iš mūsų ieško kontakto su saule arba lankosi soliariume? Ar mes tiesiog norime įrudusio kūno, dėl kurio atrodysime gražiau? O galbūt priežasčių yra daugiau?

Deginimasis – tai procesas, kurį kiekvienas iš mūsų pažįsta jau nuo vaikystės. Nieko nestebina, kad pabuvus saulėje, oda tampa rudesnė. Kad pataisytume savo išvaizdą, deginamės prie jūros, prie upės, soliariume ir visur kitur, kur galima tikėtis saulės spindulių. Deginimasis su laiku tapo toks madingas ir populiarus, kad dabar jis atrodo… tiesiog normalus. Nieko nestebina nuogi vaikai lakstantys pajūriu. Vis dėlto ar tik gera išvaizda mums rūpi? Viena vertus, deginimasis tamsina mūsų odą, kita vertus, deginimasis – tai niekas kitas kaip veiksmas, sukeliantis aibę žmogui reikalingų hormonalinių procesų. Ultravioletinių spindulių poveikis mūsų organizmui yra labai didelis. Be jų negalėtume nei gyventi, nei vystytis.

Deginimasis ir jo padariniai

Kaip jau minėjome, deginimasis – tai ne tik tamsi oda, bet ir gera savijauta, gera nuotaika, sveikata. Deginimąsi galima būtų pavadinti trumpiausiu keliu laimės hormono gavimo link. Apie jo egzistavimą sužinojome tokių mokslininkų kaip Friedrich Wolff dėka. Jam galime dėkoti už soliariumų atsiradimą. Beje, soliariumai pradžioje buvo naudojami ne gražinimuisi, o sveikatos sumetimais.

Svarbiausios taisyklės, kurių turėtum laikytis:

1. Būtinai naudokis tavo odos tipui tinkamu kremu nuo saulės. 2. Pirkdama kremą nuo saulės ar kitokį tam skirtą produktą, patikrink galiojimo datą. 3. Naudok kremus, kurie saugo nuo UVA ir UVB spindulių. 4. Nesidegink tarp11 ir 15 valandos. Šiuo metu saulė kepina labiausiai. 5. Nepamiršk saugoti akių nuo UV spindulių ir nešiok akinius nuo saulės. 6. Jeigu maudaisi, naudok vandeniui atsparias priemones nuo saulės. Kitaip teks po kiekvienų maudynių teptis iš naujo.

7. Gerk daug vandens. Karštą dieną tavo organizmas praranda daug skysčių. 8. Na, ir žinoma, nepamiršk galvos apdangalo.

Soliariumai – ar jie nekenkia sveikatai?

Nors Amerikos dermatologų asociacija jau daugiau nei prieš 10 metų įrodė, kad soliariumai kenkia sveikatai, jų nuolat daugėja, o ir populiarumas nuo to nė kiek nemažėja. Jeigu ir tu negali atsispirti soliariumams, pasistenk bent jau jo teikiamais malonumais naudotis saikingai.

1. Jokias būdais į soliariumą neik kasdien. Per mėnesį pakanka 10-ies seansų. 2. Pradžioje deginkis tik po 5 minutes. Oda turi priprasti prie spindulių. 3. Būtinai naudokis apsauginiais kremais. 4. Pasistenk neišsitepti drabužių soliariumui skirtais kremais, kuriuose gausu bronzantų.

Savaiminio įdegio kremai

Toks būdas “įdegti” turbūt yra greičiausias ir pigiausias. Deja, jis turi nemažai trūkumų. Kita vertus, naudojant tokius kremus, tikrai nenusvilsi, bet atrodysi įdegusi.

1. Naudodama savaiminio įdegio kremą, pati gali rinktis, kokio atspalvio įdegio norėtum. Tačiau tai nereiškia, kad tau jis tiks ir patiks. 2. Savaiminio įdegio kremai gana greitai nusiplauna. 3. Tolygiai paskirtyti kremą dažniausiai sugeba tik profesionalai. Atlikdama šią procedūrą namie, gali likti dėmėta. 4. Šiais kremais itin lengva išsitepti drabužius. 5. Kai kuriems tokie kremai sukelia alergiją.

Tavokunas.lt