Kandidozė

Makšties kandidozė (pienligę, Candida infekciją, pieno grybelį) gali būti vadinama civilizacijos liga. Nesuklysiu pasakiusi, jog maždaug kas trečiai ketvirtai pacientei, besiskundžiančiai pagausėjusiomis išskyromis, nustatoma kandidozė. Iš esmės tai disbakterinė situacija, kai išveša, išplinta, intensyviai dauginasi ir šiaip normaliai makštyje reziduojantis grybelis. Šio grybelio esama ne tik makštyje. Jo yra vaikų burnoje ir žarnyne, taip pat ir vyrų burnoje, žarnyne, kartais ant varpos galvutės. Kol tų grybelių neprisidaugina labai daug, žmogus gali ir nieko nejausti.

Nors kandidozė nėra lytiniu būdu perduodama infekcija, ji yra aprašoma lytiniu būdu perduodamų infekcijų vadovuose ir yra susijusi su žmogaus seksualiniais įpročiais.

Makšties kandidozės požymiai

Kandidozė (pienligė) dažniausiai pasireiškia įkyriomis, varškę primenančiomis išskyromis, perštėjimu, deginimu. Kai kurias moteris ši liga vargina nuolat, jos sunaudoja daugybę medikamentų, o efekto atrodo kaip nėra, taip nėra. Tiesa, neretai kurį laiką jos pasijunta geriau, bet tik iki kitų lytinių santykių arba iki kitų mėnesinių.

Kartojantis makšties kandidozei, kartais tampa neįmanomi lytiniai santykiai. Jų metu skauda, peršti, pasirodo kraujo. Ant varpos pasilieka varškinių masių – tikrai nemalonus dalykas. Todėl norint išvengti pasikartojimų, vyrams patartina po lytinių santykių apsiplauti bent paprastu vandeniu. O gydant dažnai pasikartojančią pienligę, rekomenduojamas ir lytinio partnerio gydymas.

Ar įmanoma nesusirgti

Makštyje yra daugybė įvairiausių mikroorganizmų, bakterijų, virusų, parazitų, suirusių ląstelių, leukocitų. Tai nėra neįtikėtina, kadangi makštyje yra šilta ir drėgna. Mikroorganizmų kiekis ir pusiausvyra priklauso nuo higieninių įpročių, bendros moters sveikatos, amžiaus, lytinio gyvenimo higienos.

Labai priklauso ir nuo vyro higienos bei švaros. Jeigu makšties išskyrų tepinėlyje nuolat randama patologinių bakterijų, reikia peržiūrėti higieninius ir seksualinius įpročius bei atlikti išplėstinius tyrimus – makšties išskyrų pasėlį, lytiniu būdu perduodamų infekcijų tyrimus.

Sveikos makšties gleivinė yra visuomet rausva ir drėgna, neskleidžia nemalonaus kvapo, nėra padengta apnašu.

Kokie rizikos faktoriai

Yra nustatyta labai daug vadinamųjų rizikos faktorių nuolat sirgti makšties kandidoze. Kitaip tariant, yra daug žmogaus gyvenimo situacijų, kurios makšties grybeliui yra labai palankios. Tai nėštumas, hormoninių kontraceptikų vartojimas, mitybos, sekso ir gyvenimo būdo ypatumai.

Pienlige sergama dažniau, jei moteris nemėgsta rupios duonos, augalinio maisto, košių, kefyro, nesaldaus jogurto ir rūgpienio, bet negali gyventi be saldumynų, kečupo, tortų, ledų, gazuotų spalvotų gėrimų, bandelių, visokių maisto papildų. Makšties grybelis apninka dažniau, jei moteris dažnai ir nekontroliuojamai vartoja daug antibiotikų arba nuolat turi užkietėjusius vidurius, itin intensyviai prausiasi. Taip pat jeigu praktikuoja oralinį arba analinį seksą, o jos partneris astmai gydyti vartoja gliukokortikoidų.

Neatsižvelgus į šiuos rizikos faktorius, kitais žodžiais, nepradėjus nuo savo įpročių analizės, pienligės gydymas bus beviltiškas.

Kodėl nuolat pasikartoja?

Kaltas ir pažeistas imunitetas, ir civilizacijos patogumai. Galiausiai ir pats grybelis keičiasi, pripranta prie medikamentų, tampa jiems atsparus. Neretai itin sunku išsiaiškinti, kodėl infekcija kartojasi. Moteris neigia ir tą, ir kitą galimą ligos priežastį. Atrodo, ir antibiotikais nepiktnaudžiauja, ir hormoninių kontraceptikų nevartoja. Priežastis gali būti visai banali, pavyzdžiui, spalinės arba labai chloruotas vandentiekio vanduo. Nuolatinio kartojimosi priežasties visuomet reikia paieškoti: atsisakyti saldaus maisto, peržiūrėti higienos įpročius. Pavyzdžiui, atsisakyti lytinių organų srities depiliacijos, vonios putų, labai kvapnių ir ryškiai spalvotų muilų. Nepiktnaudžiauti tais pačiais priešgrybeliniais medikamentais.

Kaip gydoma

Esant recidyvuojančiam makšties grybeliui, būtina atlikti išplėstinius tyrimus: makšties išskyrų pasėlį, nustatyti grybelio jautrumą medikamentams, šlapimo ir išmatų tyrimus, cukraus kiekį kraujyje. Be to, skirti profilaktinį gydymą lytiniam partneriui. Pastaruoju metu bandoma grįžti prie seniai patikrintų vaistų – “Nistatino”, “Klotrimazolio”, Boro glicerino.