Apčy, alergija…

Kas penktą mūsų planetos gyventoją vargina kokios nors formos alergija, ir sergančiųjų sparčiai daugėja. Šių ligų plitimui turi įtakos neracionalus žmogaus elgesys, oro užterštumas, negera ekologinė situacija. Per pastaruosius 20 metų alerginiai susirgimai pasikartoja 3 – 4 kartus dažniau.

Sergantys rinitu, bronchitu su astmos komponentais žmonės dažniau naudojasi draugų ir pažįstamų nei gydytojų alergologų patarimais. Daugumai paprasčiausiai neateina į galvą, kad juos vargina ne peršalimas, ne sloga, o alergija.

Norint suprasti, ar mūsų, o gal mūsų šeimos narių, sloga yra alerginio pobūdžio, siūlome pasinaudoti testu.

1. Ar jūs esate/buvote anksčiau kam nors alergiškas? Taip – 4 balai, ne – 0.

2. Ar kas nors iš jūsų artimų giminaičių serga alerginėmis ligomis (polinoze, alergine sloga, dilgėline, bronchine astma, neurodermitu)? Taip – 4 balai, ne – 0.

3. Kaip dažnai metų per metus jums užgula nosį? Pastoviai – 4 balai, dažnai – 3, kartais – 2, retai – 1.

4. Ar dažnai sloguojant čiaudite ir niešti nosyje? Pastoviai – 4 balai, dažnai – 3, kartais – 2, retai – 1.

5. Kaip dažnai sloguojnat peršti vokai ir ašaroja akys? Pastoviai – 4 balai, dažnai – 3, kartais – 2, retai – 1.

6. Kaip ilgai jums paprastai tęsiasi sloga? Daugiau kaip 2 sav. – 4 balai, paie 2 sav. – 3, apie 5 – 7 dienas – 2, mažiaus kaip 3 – 4 dienos – 1.

7. Ar kada nors jautėte pasunkėjusio kvėpavimo ar dusulio priepolius? Taip – 4 balai, ne – 0.

8. Slogos atsiradimas susijęs: su pavasario – vasaros laikotarpiu: taip – 2 balai, ne – 0; su laikotarpiu, kai žydi jums žinomi augalai: taip – 2 balai, ne – 0; su būsto tvarkymo darbais (darbas su dulkių siurbliu, dulkių valymas): taip – 2 balai, ne – 0; su nakties miegu: taip – 2 balai, ne – 0; su esančiais arti gyvūnais (katėmis, šunimis, graužikais): taip – 2 balai, ne – 0; s kai kurių maisto produktų vartojimu: taip – 2 balai, ne – 0.

9. Koks iš šių teiginių atrodo jums teisingas: nepakenčiu tabako dūmų ir kitų aštrių kvapų: taip – 2 balai, ne – 0;

pastoviai čiaudžiu tvarkydamas namus: taip – 2 balai, ne – 0; pakanka paglostyti katę ar šunį, iš karto pradeda niežėti akys ar nosis: taip – 2 balai, ne – 0; suvalgius kai kurių produktų ima niežėti oda: taip – 2 balai, ne – 0.

10. Ar augalų žydėjimo laikotarpiu jums tenka lašinti į nosį kraujagysles siaurinančius lašus? Taip – 2 balai, ne – 0.

11. Ar kada nors vartojote nuo slogos priešalerginius preparatus? Ne – 2 balai, taip, bet buvo neefektyvu – 0, taip ir buvo efektas – 2.

  • Jei jūs surinkote mažiau kaip 10 balų, tai vargu ar jūsų sloga susijusi su alergija,
  • jei surinkote nuo 10 iki 15 balų, reiktų aptarti su gydytoju alergijos tikimybę,
  • jei balų yra nuo 16 iki 20, reiktų pasikonsultuoti su alergologu,
  • jei balų yra nuo 21 iki 25, būtina alergologiškai išsitirti ir pradėti gygytis,
  • jei balų daugiau kaip 25, didelė tikimybė, kad be alerginės slogos, jūs dar sergate ir kitais alerginiais susirgimais.

Specialistai numato, kad trečiame tūkstantmetyje pagal susirgimus alergija bus pirmoje vietoje. Alerginių susirgimų plitimą įtakoja blogėjanti ekologinė situacija ir pats gyvenimo išsivysčiusiose šalyse, kur sergamumas alergijomis dažnesnis, stilus. Tai pašaliniai civilizacijos efektai: plačiai vartojamų antibiotikų, energiją saugančių technologijų statybose, sintetinių medžiagų, naudojamų interjeruose, baldų gamyboje, sėdimo gyvenimo būdo, kvėpavimo namų dulkėmis, rezultatas.

Klimato, maitinimosi pasikeitimai, stresai padino alerginių susirgimų skaičių tarp vaikų. Labai svarbus rizikos faktorius – dirbtinis kūdikių maitinimas (tik apie 30 proc. Moterų maitina savo vaikus krūtimi). Jei kūdikis maitinamas krūtimi iki 6 savo amžiaus mėnesių, tai jis turi daug daugiau galimybių netapti alergišku.

Labai svarbu – dieta

Žydėjimo laikotarpis – kankinantis laikas, varginamiems polinozės, žmonėms. Ligoniui labai svarbu laikytis dietos.

Gegužę, kai žydi medžiai, reikia visiškai atsisakyti nuo turinčių kauliukus vaisių (persikų, abrikosų, vyšnių), riešutų (ypač lazdyno), medaus, morkų, pomidorų, negerti konjako (jis laikomas ąžuolinėse statinėse).

Birželio – liepos mėnesiais, kai žydi varpinės ir laukų žolės, reiktų iš raciono išbraukti košes (ypač grikių), duoną, medų, negerti kvietinės degtinės.

Rugpjūtį – rugsėjį žydi daugiažiedžiai augalai. Šiuo metu būtina susilaikyti nuo saulėgrąžų vartojimo ir produktų iš jų, medaus.