Paskaičiuokim laimingas poras

Jauni, vos penkerius metus vedę sutuoktiniai, dar neplanuojantys šeimos pagausėjimo, santykiais poroje yra laimingesni rodo Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas.

Ekonomikos ir socialinių tyrimų tarybos (Economic and Social Research Council) atlikto tyrimo „Visuomenės supratimas“ (Understanding Society) pirminiais duomenimis, vyresnės poros yra mažiau patenkintos šeimynine laime nei dar tik dabar ją kuriantis jaunimas. Paaiškėjo, kad moterys gyvenimu šeimoje labiau nusivylusios už vyrus. Santuokoje gyvenantis jaunimas laimingesnis už gyvenančias „susimetus“ poras, rašo „NY Daily News“.

Pora, kurios abu gyvenimo draugai buvo įgiję aukštąjį išsilavinimą, šiandien yra laiminga, nors ir gyvena giliausios per 60 metų recesijos sąlygomis. Bet vaiko atsiradimas esą gali sutrikdyti romantišką šeimos idilę. Tyrėjai skelbia, kad ikimokyklinio amžiaus vaikus auginančios poros yra nelaimingiausios, tačiau atžaloms augant jose atsiranda daugiau pasitenkinimo.

Nedarbas taip pat laikomas veiksniu, prisidedančio prie šeimyninės laimės griuvimo – ypač tam labai jautrūs vyrai. Tačiau jiems bendros šeimos pajamos neatrodo reikšmingos, o moteris šį veiksnį vadina „šiek tiek svarbiu“.

Apklausus 1268 šeimą sukūrusių jaunuolių paaiškėjo, kad 6 iš 10-ties yra „visiškai patenkinti“ gyvenimu poroje.

Vieno vaiko auginimas tėvų namuose jam reiškia mažesnes laimės apraiškas nei augant su broliais ar seserimis. Bendras dalijimasis su keletu kartu augančių vaikų suteikia daugiau pasitenkinimo. Tačiau kartu pastebima, kad D. Britanijoje kartu su broliais ir seserimis augantys vaikai gali patirti daugiau patyčių nei taip augančios atžalos Jungtinėse Valstijose, Izraelyje ar Italijoje. 54 proc. britų vaikų teigia, kad kadaise iš jų tyčiotasi.

Tyrimas atskleidė, kad 1 iš 6 namų ūkių gyvena skurde. Tai jau tėvai – pensininkai, gyvenantys kartu su vaikais ir anūkais.

Valstybės biudžetui šis tyrimas atsieis apie 200 milijonų litų (79,5 mln. JAV dolerių). Jo metu 40 tūkstančių namų ūkių atlikta analizė leis planuoti valstybės politiką šeimos atžvilgiu per ateinančius 20 metų. Remdamiesi išvadomis, mokslininkai teiks pasiūlymus kaip pagerinti žmonių bendro gyvenimo supratimą, gilinsis jų poros gyvenimo patirtį.

Straipsnis parašytas remiantis užsienio šaltiniais.

Nerijus Drochneris