Prieš vestuves paskaitos?

Vestuvėms besiruošiančios poros turi daugybę rūpesčių: kur užsakyti žiedus, tortą ir gėles, kas pasiūs nuotakai svajonių sunknelę ir kaip pasipuošti jaunikiui, ką pakviesti ir kuo pradžuginti svečius. Šį sąrašą galimą tęsti ir tęsti… Sužinoję, kad be visų pasiruošimo darbų dar turės skirti laiko paskaitoms, kurios, kaip teigia bažnyčios atstovai, padės jaunai šeimai pasiruošti gyvenimo santuokoje išbandymams, ne visuomet apsidžiaugia, bet norint iškilmingai žengti prie altoriaus, paskaitų išklausymo pažymėjimas yra būtinas.

Tikslas – perauklėti?

Apie šių paskaitų naudingumą esama daug skirtingų nuomonių. Pasitaiko, kad paskaitas lankę būsimi jaunavedžiai dažnai nusivilia ne tik juos skaitančių specialistų pasirengimu ir kvalifikacija, bet ir tuo, kad, tikėjęsi praktinių ir psichologinių žinių, jie klauso religine tematika paremtą „pagrūmojimą“ apie tai, kokia „sugedusi“ šių dienų visuomenė.

Interneto forumuose kalbėdamas apie savo įspūdžius iš paskaitų būsimos nuotakos turi įvairių nuomonių. Vienas labai piktina tai, kad paskaitos organizuojamos patalpose, nepritaikytose dideliam žmonių skaičiui, tad sėdint susigrūdus kaip silkėms statinėje, toli gražu ne dvasinės vertybės kirba galvoje, kitas suerzino paskaitų lektorių noras bet kokia kaina įpiršti savo nenuginčijamą nuomonę apie tai, kokia turi būti šeima ir santykiai joje.

„Išsigelbėjimas“ – atlaidūs dvasininkai?

Vyskupas Juozas Tunaitis, paklaustas, ar privalomos paskaitos sužadėtiniams, sakė: „Paskaitos yra privalomos ir jų turėtų būti šešios, mokymų laikotarpis – apie mėnuo. Į kleboną reikia kreiptis ne vėliau kaip likus trims mėnesiams iki tuoktuvių. Kitose šalyse šis laikotarpis yra ilgesnis ir apie norą tuoktis dvasininkams pranešama net likus pusmečiui ar metams iki santuokos.“

Į klausimą, ar būna atvejų, kai būsimi sutuoktiniai bando apeiti tokią tvarką, pašnekovas sakė: „Žinoma, yra ir atlaidesnių dvasininkų, tuomet kreipiamasi į vyskupą su motyvuotu prašymu ir kartais į tokius pageidavimus atsižvelgiama – jei neįžvelgiama abejonių, žmonės ilgai bendravo ir savo žingsnį apgalvojo, liudininkai paliudija, jog pora tikrai nusiteikusi tuoktis, leidimas priimti santuokos sakramentą duodamas ir anksčiau, bet tokie atvejai reti.“

Pasak pašnekovo, paskaitų temas nustato šeimos centrai, būsimi sutuoktiniai bendrauja su medikais, psichologais, dvasininkais.

Ateina ir neapsisprendusios poros

Vilniaus Pal. J. Matulaičio šeimos pagalbos centro šeimos konsultantė Nijolė Kukaraitienė, kalbėdama apie paskaitas sužadėtiniams sakė: „Kasmet vien mūsų centre paskaitas išklauso apie penkis šimtus porų. Šių metų skaičiavimais, būsimų jaunavedžių sulaukiame truputį mažiau.“

Į klausimą, kokios galėtų būti tokio mažėjimo priežastys, moteris atsakė: „Sunku tiksliai nuspėti, nes į mūsų organizuojamus kursus ateinantys žmonės pildo anketas, kuriose teigia, jog paskaitų metu sužino daug naujų dalykų apie santuokos sakramentą, bendravimo šeimoje ypatumus, krizes, konfliktų sprendimo būdus, natūralų šeimos planavimą.“

Moters teigimu, pasitaiko atvejų, kuomet poros į paskaitas ateina dar nepriėmę lemiamo sprendimo: „Daug ką pasako pats žmonių bendravimas, būna porų, kurių santykiuose nesimato ypatingo dėmesio ar šilumos partneriui. Dažnai tokie žmonės anketose rašo, jog po šių paskaitų jie permąstė savo sprendimą, įsitikino, kad pasirinktas kelias nebus lengvas, atsakė į sau rūpimus klausimus.

Pasitaiko žmonių, kurie vėliau savo anketose dėkoja už tai, kad buvo kalbama apie šeimyninio gyvenimo išbandymus ir vėliau atvirai prisipažįsta, kad sprendimas kol kas nėra priimtas.. Žinoma, tokių žmonių yra nedaug, nes tie, kurie ateina tuoktis į bažnyčią, dažniausiai šiuos dalykus būna permąstę.“

Į paskaitas po vieną nepriima

Daug dėmesio paskaitose skiriama mokymui apie įvairių šeimyninių krizių įveikimą. „Savo paskaitose visuomet sakau, kad žmonės neskubėtų skirtis ir neaugintų mažų problemų į dideles – jei matote, kad nerandate išeities, iš karto kreipkitės pagalbos. Kartais užtenka kelių konsultacijų, kad problemos būtų įveikiamos lengviau. Žmonės turi žinoti, kad ir kitos poros susiduria su panašiomis problemomis ir apsilankyti pas psichologą anaiptol nėra gėdinga“, – kalbėjo N. Kukuraitienė.Moteris neslėpė, jog pasitaiko atvejų, kad žmonės į paskaitas ateina tik todėl, kad reikia

gauti pažymėjimą: „Kartą jaunas vaikinas labai atvirai pasakė, jog yra netikintis, o paskaitas atėjo tik gerbdamas savo būsimos žmonos tikėjimą. Kitas jaunas žmogus sakė „Aš nieko nežinau apie Dievą ir tėvas man yra sakęs, kad Dievas namo man nepastatys“, bet ėmus diskutuoti tema, kas jam suteikė protą ir norėjo jo buvimo žemėje, jaunas žmogus ima užduoti tam tikrus klausimus sau ir tai jau yra gerai“.

Šeimos pagalbos centro konsultantės teigimu, paskaitų ciklas naudingas ir ilgesnį laiką bendraujančioms poroms: „Paskutiniais metais dauguma vyresnių žmonių tuokiasi jau pagyvenę poroje. Matyt, žmonėms norisi įtvirtinti savo apsisprendimą ir parodyti savo partneriui, kad jis nebesirenka, o jau pasirinko. Vyresnės poros kartais atvirauja, kad po paskaitų buvo tarsi atnaujintas ryšys su partneriu, į santykius tarsi pažvelgta kitu žvilgsniu“, – kalbėjo moteris.

N. Kukuraitienės teigimu, grupinių užsiėmimų sužadėtiniai negali lankyti po vieną, jei nepavyksta suderinti laiko, tuomet užsiėmimai vyksta individualiai.

Pašnekovės teigimu, nėra ir negali būti nustatyta tokių paskaitų kaina, mat atlygis yra savanoriška auka ir kiekviena pora apie jos dydį nusprendžia individualiai.

Įsimintiniausios – psichologo paskaitos

Su sutuoktiniu prieš vestuves paskaitas jaunavedžiams lankiusi Rūta Šeikienė liko patenkinta: „Tuokėmės praėjus metams nuo pažinties pradžios. Paskaitos paliko labai gerus įspūdžius – mes su vyru likome patenkinti. Iš pradžių galvojome, kad tai bus laiko gaišimas, nes paskaitos prasidėdavo vakarais, tad atrodė, kad skubėjimas į jas po darbų didelio džiaugsmo neatneš, bet jau po pirmojo užsiėmimo savo nuomonę pakeitėme“.

Moters teigimu, sunku atsakyti į klausimą, kas davė daugiausiai naudos, bet ypač į atmintį įstrigo psichologo paskaitos, kuriose buvo pasakojama, kaip į tarpusavio santykius žiūri vyrai ir kaip moterys.“

Paklausta, kiek už paskaitas teko mokėti, moteris teigė, jog šiuos formalumus tvarkė jos vyras, bet suma, rodos, buvusi apie 50 litų.

Negali būti vieno teisingo atsakymo į klausimą, ar reikalingos paskaitos būsimiems jaunavedžiams, bet tikriausiai niekas nepaneigs, kad svarbiausia ruošiantis vestuvėms yra ne sniego baltumo suknelė ar puošni karieta, o žinojimas, kad priimtas sprendimas yra teisingas.